• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

    ΠΓΔΜ: Επαφές Τζαφέρι με φόντο την έκρυθμη κατάσταση

    Ο Ταλάτ Τζαφέρι (στο κέντρο) κατά τη διαδικασία ανάδειξής του
    Πηγή: Associated Press
    Πηγή: 902.gr

    Εν μέσω νουθεσιών και παρεμβάσεων από ΗΠΑΕΕ και ΝΑΤΟ, για «ομαλότητα» και «δημοκρατική λειτουργία», ο Ταλάτ Τζαφέρι που εξελέγη πρόεδρος της Βουλής  της ΠΓΔΜ την περασμένη Πέμπτη διά βοής από τους βουλευτές του SDSM του Ζ. Ζάεφ και τους αλβανόφωνους βουλευτές, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια, φέρεται να ανέλαβε σήμερα καθήκοντα.

    Πρώτες του επίσημες συναντήσεις,  ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Χόιτ Γι, ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, η δήμαρχος Τετόβου Τέουτα Αρίφι και ο αρχηγός του κόμματος DUI Αλί Αχμέτι. Στη συνέχεια το γραφείο Τύπου της Βουλής στα Σκόπια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο Τζαφέρι έχει αρχίσει «να διεκπεραιώνει όλες τις επίσημες, διοικητικές υποθέσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να επιτρέψουν τη φυσιολογική λειτουργία και εκτέλεση των καθηκόντων του ως επικεφαλής του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η διαδικασία παράδοσης έγινε με το φυσιολογικό τρόπο, στην ευθεία των αρχών του κοινοβουλευτικού συστήματος». Σε επόμενη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Βουλής αναφέρεται πως ο «επικεφαλής του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι» συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρέσβη της ΕΕ, Σάμιουελ Σμπόγκαρ και ο τελευταίος τον συνεχάρη για την εκλογή του, τονίζοντας ότι «η Βουλή και η Δημοκρατία της Μακεδονίας αναλαμβάνουν τη διαδικασία πλήρους ολοκλήρωσης στις ευρω-ατλαντικές δομές..».

    Ας σημειωθεί επίσης πως και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση και συνεχάρη τον Τ. Τζαφέρι για την εκλογή του, ζητώντας το συντομότερο δυνατόν «τη μεταβίβαση της εξουσίας σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κόμματος SDSM».

    Σε νέες διαδηλώσεις καλούν οι υποστηρικτές του Γκρούεφσκι

    Οι υποστηρικτές και τα στελέχη του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι συνεχίζουν τις αντιδράσεις στην εκλογή Τζαφέρι. Σε ανακοίνωση του VMRO-DPMNE, που εκδόθηκε αργά προχτές βράδυ, μετά από συνεδρίαση βουλευτών του κόμματος σε ξεχωριστή αίθουσα της Βουλής, αναφέρεται ότι το κόμμα δεν αναγνωρίζει την αμφιλεγόμενη εκλογή του τελευταίου, αλλά τον Τράικο Βελιάνοφσκι. Υποστηρίζουν επίσης ότι η εκλογή Τζαφέρι ήταν «παράνομη και αντισυνταγματική» και ότι η εξέλιξη οδηγεί τη χώρα «σε επικίνδυνες νέες πρακτικές που την υπονομεύουν και υποβαθμίζουν τους θεσμούς της».

    Επιπλέον η «Πρωτοβουλία για Ενωμένη Μακεδονία» του VMRO και άλλων κομμάτων επαναλαμβάνουν το τελευταίο 48ωρο τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες όχι μόνον στην πρωτεύουσα Σκόπια, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ζητώντας νέες εκλογές.
    Ανησυχία σε Αθήνα, Σόφια

    Γεγονός είναι πάντως πως οι εξελίξεις στα Σκόπια προκαλούν την έντονη ανησυχία όλων των γειτονικών χωρών που βλέπουν πίσω από την επανεμφάνιση του αλβανικού εθνικισμού να ξαναζωντανεύουν σενάρια ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

    Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα σειρά επαφών με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ προχωρά σε διάφορες κινήσεις και σχεδιασμούς για αντιμετώπιση πιθανού κύματος προσφύγων από την ΠΓΔΜ σε περίπτωση που οξυνθεί ακόμη περισσότερο η ενδοαστική κόντρα στα Σκόπια και παρατηρηθεί ανάφλεξη των εθνοτικών συγκρούσεων του 2001 μεταξύ στρατού και αλβανόφωνων αυτονομιστών, μεταξύ των οποίων ήταν τότε ο Ταλάτ Τζαφέρι του DUI στο ρόλο «διοικητή» και ο Αλί Αχμέτι σε αρχηγικό ρόλο.

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ μετέβη στις Βρυξέλλες συζητώντας την εκρηκτική κατάσταση στα Σκόπια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Βουλγάρικου Δημόσιου Ραδιοφώνου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ράντεφ απαίτησε να παρέμβει η ΕΕ σαν «μεσολαβητής» διαλόγου ανάμεσα στα «πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα και τους θεσμούς» των Σκοπίων και ότι πήρε «εγγυήσεις για το θέμα της Μακεδονίας».

    (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters»)
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΠΓΔΜ: Επαφές Τζαφέρι με φόντο την έκρυθμη κατάσταση Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top