• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ «BEST WORKPLACES»: Θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων - εντείνουν τη χειραγώγηση των εργαζόμενων γυναικών

    Maxwell Photography
    Παρόμοιες εικόνες, με «περήφανους» και «τυχερούς»
    εργαζόμενους, μπορεί να δει κανείς και στις σελίδες
    της φετινής έκδοσης
    Πηγή: rizospastis.gr

    «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο», «Ολοι μαζί σαν ένας», «Μια δεμένη οικογένεια», «Επιτυχία με ανθρώπινο πρόσωπο», «Η εταιρεία που νοιάζεται». Κάτω από αυτούς τους τίτλους παρουσιάζονται οι 25 επιχειρήσεις με το «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα», στο έντυπο του οργανισμού «Great Place to Work Hellas». Ο συγκεκριμένος φορέας διεξάγει κάθε χρόνο την έρευνα «Best Workplaces», τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στη συνέχεια σε μια πολυσέλιδη έκδοση. Στις σελίδες της έκδοσης, στελέχη των επιχειρήσεων περιγράφουν τη συνταγή που ακολουθούν «για ευτυχισμένους εργαζόμενους». Δηλαδή, προβάλλουν τις παροχές της καπιταλιστικής εργοδοσίας προς τους μισθωτούς και τις μισθωτές, στην προσπάθεια να ενισχύσουν το κλίμα της ταξικής ειρήνης και συναίνεσης. Το «οικογενειακό» κλίμα, η εικόνα του «εργασιακού παραδείσου» που περιγράφουν, δεν μπορούν να κρύψουν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, και τελικά την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τα διαφορετικά ταξικά συμφέροντα.

    Ξεχωριστή θέση στην παρουσίαση της «επιτυχημένης εικόνας» των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων έχει η γυναικεία συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό της κάθε εταιρείας, όπως και το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις. Εξάλλου, πρόκειται για κριτήρια που απασχολούν μόνιμα τα επιτελεία της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, των «G20», κάθε καπιταλιστική οικονομία. Πρόσφατα δημοσιεύματα προβάλλουν το κοινό άρθρο της Ιβάνκα Τραμπ, κόρης του Προέδρου των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, κάτω από τον εύηχο τίτλο «Η επένδυση στη γυναίκα, επένδυση στην ανάπτυξη». Το άρθρο πραγματεύεται την ανάγκη «δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, αυξάνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό - που σήμερα βρίσκεται μόνο στο 55% του συνολικού εργατικού δυναμικού - και την ιδιοκτησία των επιχειρήσεων, βελτιώνοντας την παραγωγικότητά τους». Ο στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των καπιταλιστικών οικονομιών μέσα από την εκμετάλλευση της γυναικείας εργατικής δύναμης, αξιοποιώντας τη γυναικεία ανισοτιμία ως πηγή πρόσθετου κέρδους, που προσδοκούν να αποφέρει «δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία», αλλά και νέα προνόμια σε γυναίκες - ιδιοκτήτες μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Τα παραπάνω βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου G20 στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να καλεί «σε ανάληψη δράσης».

    Συνεπώς, αυτά είναι τα βασικά κριτήρια για τη βαθμολογία των 25 επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της έρευνας «Best Workplaces». Οι επιχειρήσεις για τις οποίες γίνεται λόγος είναι μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά, που ηγούνται στην κούρσα του ανταγωνισμού.

    Συστήνουν «ισορροπία» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής...

    Η φετινή έκδοση περιλαμβάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της «ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Οπως περιγράφουν οι συντελεστές της έρευνας, τα τελευταία έξι χρόνια «λαμβάνουμε ολοένα και περισσότερο σχόλια εργαζομένων στις αξιολογήσεις των εταιρειών που αφορούν σε υπερβολικό φόρτο εργασίας, έλλειψη ισορροπίας στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή των εργαζομένων, άγχος και στρες». Οι εταιρείες «για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που έφερε η οικονομική κρίση αναγκάστηκαν να απολύσουν εργαζομένους», αναφέρουν οι συντελεστές της έρευνας, με αποτέλεσμα «ένας μεγάλος όγκος της δουλειάς να συσσωρευθεί σε αυτούς που έμειναν πίσω». Μάλιστα, ο όγκος της δουλειάς δεν μένει ίδιος αλλά αυξάνεται. «Ο εργαζόμενος θα πρέπει να θυσιάσει από την προσωπική ή την οικογενειακή του ζωή για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στους νέους ρόλους και στις απαιτήσεις της εργασίας του», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα. Ομως μια σειρά ...παρενέργειες που προκύπτουν προβληματίζουν τις επιχειρήσεις, αφού ο εργαζόμενος «πλέον αρχίζει σιγά σιγά να μη νιώθει καλά με την εργασία του αφού αυτή επηρεάζει τις οικογενειακές του σχέσεις, την προσωπική του ισορροπία».

    Οι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες προβληματίζονται γύρω από την παραπάνω κατάσταση, περιγράφονται με αρκετά διαφωτιστικό τρόπο: «Οταν χάνεται αυτή η ισορροπία, η αποδοτικότητά του πέφτει, το ηθικό καταβαραθρώνεται, οι δείκτες απουσίας και εθελοντικής αποχώρησης αυξάνονται και τελικά η εταιρεία παρατηρεί χαμηλότερη κερδοφορία».

    Ετσι, τα «φιλόδοξα στρατηγικά σχέδια» των επιχειρηματικών ομίλων μεταφράζονται σε απολύσεις, σε χειρότερους όρους δουλειάς και ζωής για τους εργαζόμενους, όπως τα ευέλικτα ωράρια εργασίας των εργαζόμενων μητέρων, η δουλειά και από το σπίτι, η απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας σε μια σειρά τομείς και κλάδους της οικονομίας. «Η δουλειά μας, το σπίτι μας, η οικογένειά μας», είναι το μότο άλλης επιχείρησης, που περιγράφει μάλλον εύγλωττα σε τι συνίσταται το όραμα του «καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος». Προκλητικά, προβάλλουν ως «επιλογή» των εργαζομένων μητέρων τη μερική απασχόληση, κρύβοντας τη ζωή - λάστιχο που ζει η πλειοψηφία των μισθωτών γυναικών, με τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στις δικές τους πλάτες, σε συνθήκες εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για τη φροντίδα της οικογένειας.

    Στα κιτάπια των επιχειρηματικών ομίλων, η έννοια της «ισορροπίας» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής περιλαμβάνει ωράρια εργασίας που προσαρμόζονται στις ανάγκες της εταιρείας, άδειες και παροχές που βρίσκονται στη διακριτική της ευχέρεια και πάνω από όλα «δέσμευση» των εργαζομένων στην επιχείρηση και τους στόχους της. Επομένως, οι «παροχές» που διαφημίζουν κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό στο οποίο βρίσκονται οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

    Στο έδαφος των ισοπεδωμένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ξεδιπλώνουν το «ενδιαφέρον» τους για τον καλύτερο συνδυασμό των απαιτήσεων της δουλειάς με τη φροντίδα της οικογένειας των εργαζομένων.

    ...για τα κέρδη των επιχειρήσεων και τη χειραγώγηση των εργαζομένων

    Τη στιγμή που σμπαραλιάζουν την οικογενειακή ζωή του εργατικού δυναμικού, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν πρωτοβουλίες που απευθύνονται στην οικογένεια των εργαζομένων, όπως πακέτα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και συνταξιοδότησης, εκδηλώσεις για τα παιδιά των εργαζομένων και εκδρομές. Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια να διαπαιδαγωγήσουν ακόμα και τα παιδιά των εργαζομένων στην ταξική συμφιλίωση. Για παράδειγμα, επιχειρηματικός όμιλος οργάνωσε εκδήλωση «με σκοπό να δουν από κοντά τα παιδιά των εργαζομένων τον χώρο όπου οι γονείς τους περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους». Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφήγηση παραμυθιού με την ιστορία της εταιρείας «ειδικά γραμμένου για τα μικρότερα παιδιά». Μια άλλη εταιρεία διαβεβαιώνει πως οι υπάλληλοί της «μπορούν να φέρουν καθημερινά τα κατοικίδιά τους ή τα παιδιά τους στο γραφείο χωρίς πρόβλημα»!

    Ταυτόχρονα, αναπτύσσουν δράσεις με στόχευση στο γυναικείο εργατικό δυναμικό, όπως εκδηλώσεις για την 8η Μάρτη, διαγωνισμούς μόδας, διαμόρφωση χώρων μητρικού θηλασμού, ψυχολογική υποστήριξη, ακόμα και προληπτικές εξετάσεις υγείας. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο καμπάνιας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, μια εταιρεία «προσφέρει κάθε χρόνο εντός των εγκαταστάσεών της σε όλες τις εργαζόμενές της δωρεάν υπερήχους μαστών». Συγκεκριμένα, «σε συνεργασία με διαγνωστικές κλινικές και νοσοκομεία, για έναν μήνα φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και υπερηχογράφους με σκοπό κάθε υπάλληλος να μπορεί εντελώς δωρεάν να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της εργασίας της». Οι ελλείψεις των δημόσιων δομών σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθιστούν τον τομέα της Υγείας ένα πρόσφορο πεδίο για να αναπτύξουν οι εταιρείες το «κοινωνικό» τους πρόσωπο και παράλληλα να εξασφαλίσουν πελατεία στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

    Ολα τα παραπάνω, μαζί με δράσεις στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», αποτελούν τον «σύγχρονο» μανδύα για να κρυφτεί ο μηχανισμός της ταξικής εκμετάλλευσης και να εξασφαλιστεί όχι μόνο η ανοχή, αλλά και η στοίχιση των μισθωτών, ιδιαίτερα των γυναικών, στο στόχο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στέκονται εμπόδιο στην ανάγκη οργάνωσης και δράσης των μισθωτών γυναικών στο σωματείο, στον γυναικείο Σύλλογο της ΟΓΕ, στη συμμετοχή τους στον ταξικό, πολιτικό αγώνα.

    Πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών

    Η πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κάνει αναγκαία και ρεαλιστική τη συνολική μείωση του γενικού εργάσιμου χρόνου, εξασφαλίζοντας σε όλες και όλους μόνιμη και σταθερή δουλειά με ταυτόχρονη άνοδο του βιοτικού επιπέδου, μέσω της αύξησης των μισθών, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και ζωής. Μπορεί να εξασφαλιστεί ο συνδυασμός της εργασίας με τη μητρότητα με αποκλειστικά κρατικές, δωρεάν παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, με έμφαση στις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες της γυναίκας λόγω του ρόλου της στην αναπαραγωγική διαδικασία, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της, με τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της γυναίκας σε όλα τα πεδία των ενδιαφερόντων της και της δράσης της, των σχέσεών της και με το παιδί. Αυτό είναι το περιεχόμενο των σύγχρονων αναγκών των μισθωτών γυναικών, που εμπόδιο στην ικανοποίησή τους αποτελεί η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

    Στο σύνολό τους, αυτές οι ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν σε μια κοινωνία που στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, που κριτήριο έχει την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών σε όλο και διευρυμένο επίπεδο, με έλεγχο που προκύπτει από την ανεβασμένη και σε όλα τα επίπεδα εργατική συμμετοχή. Αυτές είναι οι οικονομικές - κοινωνικές - πολιτικές σχέσεις της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Η πάλη των πρωτοπόρων γυναικών για αυτήν την κοινωνία προϋποθέτει επαναστατικές ανατροπές στη σκέψη και στη δράση τους.


    Ευτ. Χαϊντ.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ «BEST WORKPLACES»: Θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων - εντείνουν τη χειραγώγηση των εργαζόμενων γυναικών Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top