• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

    ΣΥΡΙΑ: Εκρηκτικό «μείγμα» από την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

    Σοβαρή η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμπλέκει περισσότερο τη χώρα σε επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς
    Copyright 2017 The Associated
    Επιβεβαίωσαν πως διαφωνούν στην πρώτη τους συνάντηση στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον (αριστερά), και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά)
    Πηγή: rizospastis.gr

    Οι αντιπαραθέσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με επίκεντρο τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, εντείνονται επικίνδυνα όσο περνά ο καιρός. Τα προσχήματα για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα από την πλευρά των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, και σε ένα βαθμό και απέναντι στο Ιράν, δεν λείπουν. Τα σχέδια στηρίζει πρόθυμα η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δηλώνει και σε αυτήν την εστία έντασης «παρούσα», βάζοντας πλάτη σε αυτές αλλά και στις επόμενες φάσεις των σχεδίων που καταστρώνουν οι ιμπεριαλιστές, με στόχο το γενικότερο «ξαναμοίρασμα της τράπουλας». Η προθυμία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να «διευκολύνουν» τις ΗΠΑ στα επόμενα στάδια κλιμάκωσης του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζεται ποικιλοτρόπως, με πιο χαρακτηριστική την πολύμορφη αξιοποίηση της βάσης στη Σούδα ή την κατάστρωση σχεδίων για «αναβαθμισμένο», στρατιωτικά, ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προσδοκώντας όφελος για την ελληνική αστική τάξη έναντι ανταγωνιστών της στην περιοχή.

    Ολα αυτά επιβεβαιώθηκαν προ ημερών με τη φαρδιά - πλατιά υπογραφή του Ελληνα πρωθυπουργού στη «Διακήρυξη» των χωρών του Νότου της ΕΕ, που, σε ρόλο δικαστή και χωροφύλακα, καταδίκασαν «απερίφραστα» τις αεροπορικές επιθέσεις με χημικά στις 4/4 στο Ιντλίμπ της Συρίας, προεξοφλώντας (δίχως καν οποιαδήποτε έρευνα, έστω για το θεαθήναι) πως η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, ήταν «υπεύθυνη».

    Επιπλέον, οι ηγέτες του «Νότου της ΕΕ», συμπεριλαμβανομένου του Αλ. Τσίπρα, πρόσφεραν αμέριστη υποστήριξη στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας στις 7 Απρίλη επειδή, όπως ισχυρίστηκαν, είχε ... «την κατανοητή πρόθεση να προλάβει και να αποτρέψει την εξάπλωση και χρήση χημικών όπλων» και «ήταν περιορισμένη και επικεντρωμένη σε αυτόν τον στόχο».

    Και αφού επικρότησαν τον «κατανοητό» βομβαρδισμό του Προέδρου Τραμπ στη Συρία, στη συνέχεια δήλωσαν υποκριτικά πρόθυμοι να... «στηρίξουν τις προσπάθειες και το έργο» του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων «για τη διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων» κατά την κλασική μέθοδο των ιμπεριαλιστών τού «πρώτα βομβαρδίζουμε, μετά ερευνάμε», ώστε να νομιμοποιήσουν τα εγκλήματά τους.

    Πλάι σε όλα αυτά δεν παραλείπουν και τις αναφορές στην «απαραίτητη πολιτική λύση», επιδιώκοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα παζάρια για τον «τερματισμό» του πολέμου στη Συρία, ώστε να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών, κατασκευαστικών και άλλων μονοπωλίων της ΕΕ σε περιοχή που την θεωρούν «ζωτικό τους χώρο».

    Με φόντο, λοιπόν, τις προσδοκίες και τους απώτερους στόχους των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, εντείνεται το ίδιο διάστημα η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα για τις επόμενες κινήσεις τους στη σκακιέρα, με τον Πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει αφενός πως επί του παρόντος οι πυραυλικές επιθέσεις της 7ης Απρίλη δεν θα έχουν συνέχεια, αφετέρου να χτυπά τα τύμπανα του πολέμου οξύνοντας την κόντρα με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Ασαντ «χασάπη» και «κτήνος»...

    Οι κόντρες στο «G7»

    Οι διαθέσεις των Δυτικών ιμπεριαλιστών για τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα της Συρίας δεν διατρέχονται από σύμπνοια. Αυτό διαφάνηκε και κατά τη διήμερη υπουργική σύνοδο της Ομάδας των Eπτά ισχυρότερων καπιταλιστικά χωρών (G7), όπου δεν εγκρίθηκε η πρόταση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, να ασκηθούν νέες κυρώσεις σε Ρώσους και Σύρους στρατιωτικούς αξιωματούχους με πρόσχημα την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ. Αντίθετοι με μία νέα κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τη Μόσχα φάνηκαν να είναι ιδιαίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ιαπωνίας, που εκτίμησαν (για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα) πως δεν είναι ώρα για περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ώστε η Ρωσία και το Ιράν να εμπλακούν σε ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και η εκτίμηση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, για το ρόλο - κλειδί που θα μπορούσε να παίξει η Ρωσία στη Συρία.

    Αντίθετα, όλοι οι υπουργοί του «G7» στη σύνοδό τους στην Τοσκάνη της Ιταλίας συμφώνησαν ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, «δεν έχει θέση» στο μέλλον της χώρας του και πως «η βασιλεία της οικογένειας Ασαντ πλησιάζει προς το τέλος της»...

    Οι αντιδράσεις της Ρωσίας και των συμμάχων της

    Απέναντι σε αυτά τα σχέδια βρίσκονται, βεβαίως, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν και στελέχη της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» που στηρίζουν την κυβέρνηση και το στρατό της Συρίας στον πόλεμο.

    Λίγες μέρες μετά την πυραυλική επίθεση του Προέδρου Τραμπ σε βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας, είχε δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση από το κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων Ρωσίας, Ιράν και σιιτικών οργανώσεων όπως η «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, που στηρίζουν τον συριακό στρατό, περί «κόκκινων γραμμών» που υπερέβησαν οι ΗΠΑ βομβαρδίζοντας με πυραύλους και περί της αποφασιστικότητάς τους «να μην επιτρέψουν» άλλες τέτοιες αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

    Η ανακοίνωση αυτή διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ αναμενόταν στη Μόσχα για πρώτη φορά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Ωστόσο, από τις επαφές που είχε ο Τίλερσον στη Μόσχα και κυρίως από την ξεκάθαρη δήλωση του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, πως δεν πρέπει να επιτραπεί στις ΗΠΑ να επαναλάβουν άλλη επίθεση στη Συρία φάνηκε πως δεν υπήρχε καπνός χωρίς φωτιά... Το ίδιο φάνηκε αργότερα και από τη δήλωση του Ιρανού υπουργού Αμυνας, Χοσεΐν Ντεγκάν, που προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης ότι «δεν θα μείνει αναπάντητη» τυχόν νέα επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρία και ότι «οι Αμερικανοί θα πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα αν επαναλάβουν την ενέργειά τους...». Αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα των εξελίξεων και τους εφιαλτικούς κινδύνους που θα προκύψουν από περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου (ενδεχομένως και διεθνώς...) ως συνέπεια γενίκευσης της κόντρας ανάμεσα στις αντιτιθέμενες πλευρές...

    Μια πιθανή απάντηση στο ποια ακριβώς θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας και των συμμάχων της σε περίπτωση που επιχειρηθεί νέα αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία, με άλλο ή παρόμοιο πρόσχημα, αναμενόταν να δώσει η προγραμματισμένη για τη Παρασκευή (14/4) στη Μόσχα η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, Συρίας Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, και Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

    Οι κόντρες και στον ΟΗΕ

    Σε κάθε περίπτωση, οι κόντρες Δύσης - Ρωσίας αντανακλάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης και στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προκλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία ΗΠΑ - Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίες συνέταξαν σχέδιο απόφασης για την καταδίκη των επιθέσεων με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ. Οι δυνάμεις αυτές επέρριψαν, όπως αναμενόταν, την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση, προκαλώντας ως αναμενόταν το «βέτο» της Ρωσίας που εκτίμησε πως απώτερος στόχος ήταν η νομιμοποίηση της παράνομης πυραυλικής επίθεσης του Προέδρου Τραμπ στη Συρία. Συρία και Ρωσία θεωρούν ότι τα χημικά ήταν σε αποθήκες των τζιχαντιστών που χτυπήθηκαν από επιθέσεις της συριακής αεροπορίας κατά θέσεών τους.

    Ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν είχε τόσο το αναμενόμενο ρωσικό «βέτο», όσο η στάση της Κίνας, που, μετά από αρκετό καιρό, επέλεξε να τηρήσει στάση αποχής σε σχέδια αποφάσεων που αφορούν τον πόλεμο στη Συρία. Ορισμένοι αναλυτές αλλά και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, εκτίμησαν ότι επρόκειτο για «μεγάλη» νίκη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι η Κίνα διαφοροποιήθηκε από τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό. Εκτίμησαν δε ότι κρίσιμο ρόλο σε αυτό έπαιξε η συνάντηση του Αμερικανού ηγέτη με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στις 6 και 7 Απρίλη στη Φλόριντα.

    Το κουβάρι των εξελίξεων δεν σταματά εδώ. Την Πέμπτη η διοίκηση του συριακού στρατού, με ανακοίνωσή της στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, κατήγγειλε πως σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πριν από λίγες μέρες χτυπήθηκε αποθήκη χημικών όπλων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ντέιρ Εζόρ, με αποτέλεσμα «να δηλητηριαστούν θανάσιμα εκατοντάδες άτομα» ανάμεσά τους τζιχαντιστές και άμαχοι. Οι ΗΠΑ απέφυγαν να σχολιάσουν την πληροφορία, επιβεβαιώνοντας ωστόσο τον κατά «λάθος», όπως παραδέχθηκαν, βομβαρδισμό που έκαναν κοντά στη βόρεια συριακή πόλη Τάμπκα την περασμένη Τρίτη με αποτέλεσμα το θάνατο 18 Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων». Η ανακοίνωσή τους ήρθε την ώρα που Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων ΥPG επιβεβαίωσαν πως πέρασαν στο επόμενο, τέταρτο (όπως είπαν) στάδιο, οι επιχειρήσεις τους με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, που θεωρείται πρωτεύουσα του ισλαμικού «χαλιφάτου» στη Συρία. Το γεγονός αυτό πιθανώς προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να παραμένει «απούσα» από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Ράκα, ενώ αναζητά επιμόνως αναβάθμιση του ιμπεριαλιστικού της ρόλου στην περιοχή, παρατηρώντας με (εύλογη...) ανησυχία την εντεινόμενη συνεργασία κουρδικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους.

    Οι εξελίξεις αυτές κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη την πρωτοβουλία του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, να συνδεθούν οι φετινές Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με την πλατιά δραστηριότητα των εργατικών σωματείων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα αιτήματα για άμεσο κλείσιμο της βάσης στη Σούδα και απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

    Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΣΥΡΙΑ: Εκρηκτικό «μείγμα» από την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top