• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

    ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Προβληματισμοί για τον τρόπο συνέχισης του παζαριού

    Επισημάνσεις αστών για την ανάγκη η Λευκωσία να αλλάξει τακτική και να λάβει υπόψη το ευρύτερο γεωπολιτικό «παιχνίδι»
    Copyright 2017 The Associated
    Από τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, τον Γενάρη
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
    Συνεδρίασε χτες το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων) στην Κύπρο, στον απόηχο των εξελίξεων στην Τουρκία και της συζήτησης για το πώς θα επηρεαστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Θυμίζουμε άλλωστε ότι οι νέες προκλήσεις, με την έκδοση παράνομης ΝAVTEX και την αναγγελία σεισμογραφικών ερευνών με το πλοίο «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Τουρκία στην περιοχή αναζωπυρώνουν όχι μόνο την ανησυχία της κυπριακής αστικής τάξης, αλλά και ευρύτερες διεργασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Μετά τη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Βίκτορας Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι στις συνομιλίες «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται κάποιες δυσκολίες, τις οποίες έχει προκαλέσει με τις απαιτήσεις που έχει προβάλει η Τουρκία από τη Γενεύη και μετά. Είναι δυσκολίες που θα πρέπει να υπερπηδηθούν. Η δική μας πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση, όλη την πολιτική βούληση και θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να προχωρήσει ο διάλογος και να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό».

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «η πορεία του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», για να προσθέσει πως «δεν παίζουμε μόνοι μας δυστυχώς».

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι «είναι προφανές πως οδηγούμαστε σε μιαν πορεία, η οποία φαίνεται αδιέξοδη, εκτός και εάν αλλάξουν ουσιαστικά κάποιες προσεγγίσεις». Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να επιδιωχθεί πρωτίστως η συζήτηση των σημαντικών πτυχών του Κυπριακού, με τη μορφή ενός πακέτου, με την κατανόηση ότι πρέπει να είναι μια ανεπίσημη συζήτηση, που να μετατραπεί σε επίσημη εάν και εφόσον διαπιστώνεται ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις στα κεφαλαιώδη ζητήματα, δηλαδή στα θέματα της ασφάλειας, του εδαφικού, που είναι συνδεδεμένο με το Περιουσιακό, στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας καθώς επίσης και της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής». Πρόσθεσε πως «είναι και δική μας άποψη ότι θα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής ανάλυση των δεδομένων, τα οποία επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, των εξελίξεων στην Τουρκία, καθώς επίσης και των εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί και αυτές θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Κύπρο, και ταυτόχρονα θα πρέπει να μελετηθεί πολύ επισταμένα το τι θα συμβεί εάν και εφόσον και αυτή η προσπάθεια καταλήξει σε αδιέξοδο».

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, τόνισε πως «επιβεβαιώνεται πια η αναγκαιότητα αλλαγής της τακτικής».

    Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, είπε πως «οι εκτιμήσεις είναι ότι οι συνομιλίες ουσιαστικά έχουν σταλώσει (κολλήσει), οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο» και «δεν διαφαίνεται προοπτική επίτευξης συμφωνίας». Πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό δεν μπορούμε να το βλέπουμε περιοριστικά μόνο με βάση την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Θα πρέπει να εντάξουμε το Κυπριακό στο μεγάλο γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό παιγνίδι που διαδραματίζεται στην περιοχή μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εναλλακτικά σενάρια για το ποίοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας, στην περίπτωση ιδιαίτερα που υπάρξει αδιέξοδο τι θα επιδιώξει να πετύχει η Τουρκία, να προετοιμάσουμε έγκαιρα δράσεις προληπτικές, αλλά και αντιδράσεις για να μην αυτοσχεδιάζουμε, όπως συνήθως συμβαίνει». Επίσης, σημείωσε, «να υπάρξουν εναλλακτικές μελέτες για το πώς θα αντιδράσει ενδεχόμενα η Τουρκία στην περίπτωση που υλοποιήσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, έτσι ώστε και σε αυτό τον τομέα να έχουμε έγκαιρα διαμορφωμένες πολιτικές, προληπτικές κατά κύριο λόγο, αλλά και αντίδραση στην περίπτωση που η πρόληψη δεν καταστεί εφικτή».

    Η πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, περιέγραψε ως χαρακτηριστική την απογοήτευση του Κύπριου Προέδρου για τη στάση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τις συνεχείς υπαναχωρήσεις του αλλά και το γεγονός ότι κάθε φορά προβάλλει και νέες απαιτήσεις.

    Τέλος, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σημείωσε ότι «πρέπει το Κυπριακό να τεθεί ξανά στο γεωπολιτικό φακό της έρευνας, της επιστημονικής γνώσης και αν χρειαστεί όντως όλοι μαζί να αλλάξουμε στρατηγική θεώρηση του Κυπριακού».

    Επιφυλάξεις για τον Αϊντε

    Στο μεταξύ, ενδεικτική των διεργασιών που δυναμώνουν είναι επιστολή που ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, φέρεται να έχει στείλει στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το ρόλο του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

    Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι το περιεχόμενό της είχε δημόσια αναφέρει ο Ν. Κοτζιάς στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες από τον κ. Αϊντε, που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, που δεν μας ικανοποιούν».

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η επιστολή, που φέρει ημερομηνία 7 Απρίλη, εκφράζει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας επειδή ο Αϊντε στηρίζει ενεργά το αίτημα της Τουρκίας «στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης προωθεί το τουρκικό αίτημα στις επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Προβληματισμοί για τον τρόπο συνέχισης του παζαριού Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top