• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

    ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: «Αναζωπύρωση» εθνικιστικών διαθέσεων

    Από πρόσφατη συγκέντρωση στα Τίρανα, που εκφράζει και την ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
    Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια αναζωπυρώνουν έντονα, το τελευταίο διάστημα, δηλώσεις και διεργασίες με επίκεντρο τον αλβανικό εθνικισμό.

    Χτες, ο Σέρβος απερχόμενος πρωθυπουργός και νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο Λέσκοβατς, διαπίστωσε παρασκηνιακές ζυμώσεις και διεργασίες ξένων δυνάμεων «πιθανώς από άλλη ήπειρο», με χαρακτηριστικό την επανεμφάνιση του αλβανικού εθνικισμού στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και την προώθηση δηλώσεων Αλβανών αξιωματούχων όπως ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και ο Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, με επίκεντρο την κουβέντα για τη λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία».

    «Υπάρχει η πιθανότητα οι Αλβανοί να αναφέρουν καθημερινά τη "Μεγάλη Αλβανία" για να νομιμοποιήσουν την ιδέα και όλοι να συνηθίσουν σε αυτήν. Προβληματίστηκα από την αυστηρότητα της επίθεσης του Χασίμ Θάτσι στην ΕΕ και στον (Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ) Γιοχάνες Χαν... Ωστόσο δεν είναι αρκετό το γεγονός ότι κάποιοι αντιμετωπίζουν εκλογές και πολιτική κρίση στην Αλβανία... Υπάρχει κάτι άλλο εκεί. Ισως η ΕΕ υποτιμά ό,τι συμβαίνει στα Τίρανα και στην Πρίστινα και εν μέρει σε ορισμένες τοπικές αρχές στο Πρέσεβο (σ.σ. Νότια Σερβία όπου υπάρχει αλβανική μειονότητα)», δήλωσε χτες ο Βούτσιτς. Σε επόμενο σημείο δεν απέκλεισε κάποια ξένη δύναμη «ίσως από άλλη ήπειρο» να ενθαρρύνει αυτή τη στάση Αλβανών πολιτικών, τονίζοντας για παράδειγμα την έντονα αρνητική στάση που κράτησε η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών στον τελευταίο γύρο συνομιλιών με τους Σέρβους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει να παιχτούν παιχνίδια σε βάρος της σερβικής εδαφικής ακεραιότητας και αναρωτήθηκε: «Υπάρχουν επίσης ορισμένα ερωτήματα: Αυτά που κάνουν οι Αλβανοί, τα κάνουν μόνοι τους ή σε συντονισμό με κάποιον άλλο, ίσως ακόμη και από κάποια άλλη ήπειρο, γιατί τώρα και ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις;».

    Αφορμή για τις δηλώσεις Βούτσιτς έδωσε η συνέντευξη που έδωσε στις 20 του μήνα στο ραδιοσταθμό «Radio Free Europe» ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, πως «εάν η ΕΕ κλείσει την πόρτα στο Κόσσοβο, όλοι οι Αλβανοί της περιοχής θα ζήσουν σε ένα ενιαίο κράτος για να προχωρήσουν την ολοκλήρωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Ουσιαστικά, ο Θάτσι επανέλαβε αυτά που είχε δηλώσει μία βδομάδα νωρίτερα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Politico.eu» ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, που είπε πως σε περίπτωση που η ΕΕ καθυστερήσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, τότε μπορεί να γίνει κάποια «μικρή ένωση» μεταξύ Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου...

    Μπροστά σε αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις, ο Επίτροπος της ΕΕ, Γ. Χαν, υποκριτικά τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάσιτς, χαρακτήρισε «απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές τις δηλώσεις ορισμένων ηγετών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που υπαινίσσονται αλλαγές συνόρων». Ο Χαν εξέφρασε επίσης «απογοήτευση και οργή» για τη στάση τους, ασκώντας πιέσεις να σταματήσουν άμεσα δηλώσεις τέτοιου είδους...

    Πλάι στις εξελίξεις αυτές, τροφοδοτούνται τις τελευταίες μέρες κυρίως από αλβανικά ΜΜΕ οι φήμες για πιθανή έκρυθμη κατάσταση στην ΠΓΔΜ, διοχετεύοντας πληροφορίες περί «έντονης κινητικότητας του στρατού» και «ανησυχιών» ακόμη και για πραξικόπημα στα Σκόπια. Επανέρχονται, επίσης, πληροφορίες στο προσκήνιο ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός στέλνει όπλα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Τέλος, προχτές βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, κατηγόρησε τα Σκόπια, τη Μόσχα, την Αγκυρα ότι «προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική διαδικασία» στη χώρα του, που βρίσκεται σε διαδικασία συγκρότησης νέας κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, όπου επικράτησε το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας») του Μπόικο Μπορίσοφ. Αυτό εξασφάλισε 95 από τις 240 έδρες της βουλής της χώρας και διευρύνονται τα παζάρια για συνεργασία με τους εθνικιστές «Ενωμένοι Πατριώτες» του πήραν 27.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: «Αναζωπύρωση» εθνικιστικών διαθέσεων Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top