• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

  Το τουρκικό δημοψήφισμα. Μια νίκη στα όρια της ήττας

  Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, αυταρχικότητας και νοθείες, με 51,41% ΝΑΙ εγκρίθηκαν οι υπερεξουσίες του Ερντογάν. Πως ψήφισαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι στην Ελλάδα

  ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝΕΖΑΚΗΣ
  Πηγή: imerodromos.gr

  Σε μια Τουρκία αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τις εξουσίες του Τούρκου Προέδρου, καθιστώντας τον απόλυτα άρχοντα της πολιτικής ζωής της χώρας. Ο αστικός εκσυγχρονισμός, το Κεμαλικό κράτος, φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος του, αν καταφέρει ο Ερντογάν να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργεί η Πύρρεια νίκη του στο δημοψήφισμα. Η γειτονική χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο πόλωσης και εμφύλιας σύγκρουσης.

  Μέσα σε ένα κλίμα έξαρσης της αυταρχικότητας και της βίας, με την κρατική τρομοκρατία σε εξέλιξη, με τους ηγέτες, βουλευτές και στελέχη του HDP, του τρίτου κόμματος της Τουρκίας, στις φυλακές, μαζί με Δημάρχους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες της χώρας στις φυλακές και με φιμωμένα τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, 49.799.163 ψηφοφόροι οδηγήθηκαν στις κάλπες, σε σύνολο 58.366.647 (85,32% συμμετοχή).

  ΝΑΙ στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ψήφισαν 25.157.025,  το 51,41% των ψηφοφόρων, έναντι 23.777.091, το 48,59% που ψήφισαν ΟΧΙ. Τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 865.047 (1,74%).

  Το ΝΑΙ στήριξαν ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μαζί με το κυβερνητικό Ισλαμιστικό Κόμμα  AKP (Adalet ve Kalkinma Partisi) – Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Αχμέτ Νταβούτογλου που εκφράζει το κυρίαρχο κεφάλαιο και, βασικά, τα εξαθλιωμένα και καθυστερημένα συντηρητικά ισλαμιστικά στρώματα (είχε συγκεντρώσει το 49,48% στις εκλογές της 1ης Νοέμβρη 2015), και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) – Κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είχε συγκεντρώσει το 11,90%.

  Το ΟΧΙ στήριξαν το Κεμαλικό Ρεμπουπλικανικό Κόμμα CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Λαού – του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (25,31% στις εκλογές του 2015), που εκφράζει το κοσμικό κράτος και τους φιλοδυτικούς και φιλοευρωπαϊκούς προσανατολισμούς μιας μεγάλης μερίδας της αστικής τάξης της Τουρκίας, και τα εκσυγχρονιστικά φιλοδυτικά μεσαία στρώματα. Το αριστερό (φιλοκουρδικό κόμμα) σοσιαλδημοκρατικό HDP (Halklarin Demokratik Partisi) – Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (11,90% στις εκλογές του 2015), με τους ηγέτες του, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και την Φιγκέν Γιουκσεκντάγ στις φυλακές. Το  KP (Komünist Parti) Κομμουνιστικό Κόμμα – Τουρκίας, με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ αλλά δεν είναι αρκετό» και άλλες αντιπολιτευόμενες δημοκρατικές δυνάμεις.
  Ο χάρτης, με καταμετρημένο το 99,9% των αποτελεσμάτων. Η λεζάντα σημειώνει: Είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο να επιτευχθεί μια εκλογική νίκη στη Τουρκία με ήττα στις μεγάλες μητροπόλεις. (πηγή: Anadolu Agency)
  Στην Αγκυρα και τις γύρω επαρχίες, στην Κωνσταντινούπολη και όλη την Ανατολική Θράκη,  και σε όλες τις επαρχίες στα μικρασιατικά παράλια η επικράτηση του ΟΧΙ, όπως και στις Ανατολικές – Νοτιοανατολικές επαρχίες που ζουν κούρδικοι πληθυσμοί, δείχνει με ανάγλυφο τρόπο τις τεράστιες αντιθέσεις που υπάρχουν στη χώρα και είναι έτοιμες να εκραγούν.

  Περίπου 1.406.573 Τούρκοι που ζουν σε χώρες εκτός Τουρκίας ψήφισαν στις Πρεσβείες και τα Προξενεία, και τοποθετήθηκαν υπέρ του ΝΑΙ 831.208 (59,10%) και υπέρ του ΟΧΙ 575.365 (40,90%). Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 97.777 που ψήφισαν στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και τα τελωνεία (από αυτούς 52.961  – 54,17% ψήφισαν ΝΑΙ και 44.816  – 45,83% ψήφισαν ΟΧΙ)
  Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουπλικανικό Κόμμα CHP και το φιλοκουρδικό HDP αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα, κατήγγειλαν σωρεία περιστατικών εκλογικών παραβάσεων, βίας και νοθείας και ζήτησαν την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

  Ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας δεν σταμάτησαν οι συλλήψεις. Ψηφοφόροι συνελήφθησαν με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, κατηγορούμενοι για σχέσεις με το PKK ή για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

  Ανάμεσα στις πολλές καταγγελίες αναφέρονται:

  • 2,5 εκατομμύρια εκλογικοί φάκελοι χωρίς την επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών, που μετρήθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, που ελέγχεται από τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των δύο κομμάτων, η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα συνιστά νοθεία του αποτελέσματος.
  • Γυναίκα ψηφοφόρος κατήγγειλε ότι στο εκλογικό της τμήμα, στην Κωνσταντινούπολη, άλλο πρόσωπο είχε ψηφίσει και υπογράψει στη θέση της.
  • Αστυνομικοί και στρατιώτες ψήφισαν σε διάφορα τμήματα με τον οπλισμό τους και χωρίς νόμιμα έγγραφα.
  • Στο  Εσκι Σεχίρ βρέθηκαν φάκελοι ανοιγμένοι και ξανασφραγισμένοι από τον Πρόεδρο της εφορευτικής.
  • Στην Αγκυρα σε εκλογικά τμήματα δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια με την επιλογή του ΟΧΙ.
  • Η Αστυνομία απαγόρευσε την παρουσία επίσημου εκπροσώπου του HDP σε τμήματα στο Οζάλπ.
  • Στο εκλογικό τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Dikmen İzciler, μέλη του AKP επιτέθηκαν και τραυμάτισαν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, επειδή οι τελευταίοι διαμαρτυρήθηκαν για την παράνομη παρουσία των μελών του AKP εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν να… συλληφθούν τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας!
  • Σε πολλές επαρχίες δεν υπήρχαν γραμμένα τα ονόματα αρκετών Κούρδων στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Σε πολλά χωριά, όπως το  Kızılyusuf στο Malazgirt, στο  Büyükyazı, στο Arıcak Karataş, στο Sudüğünü, στο Yukarı οι εκλογείς εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν με ανοιχτή ψηφοφορία.
  • Σε εκλογικό τμήμα στο χωριό Çığırık στην Ούρφα, οι εκλογείς ψήφισαν σε ανοιχτή ψηφοφορία και μάλιστα υπό την απειλή όπλου.
  • Παρατηρητές από το HDP, στο Kayapınar του Ντιγιάρμπακιρ, ξυλοκοπήθηκαν και τέθηκαν σε κράτηση.
  • Στη περιοχή ΒΑΝ, στο Hoşap, στρατιώτες κατάσχεσαν κάλπες και απείλησαν τους κατοίκους πως αν το αποτέλεσμα δεν είναι ΝΑΙ θα κάψουν το μέρος.
  Αυτό που αναμένεται, μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, είναι η προσπάθεια εξόντωσης των αντιπάλων του Ερντογάν, (ήδη εξήγγειλε ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή), η παραπέρα αντιδημοκρατική κατρακύλα στο εσωτερικό της χώρας, το κυνήγι της όποιας διαφορετικής άποψης, ο εκτουρκισμός ή η εξόντωση των κουρδικών πληθυσμών και των άλλων μειονοτήτων.

  Η Τουρκία του Ερντογάν θα εντείνει την επικίνδυνη προσπάθεια να υπηρετήσει τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια στη περιοχή εξελισσόμενη σε ευνοϊκό παράγοντα για την γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, υπόθεση που μας αφορά άμεσα και ενέχει κινδύνους εμπλοκής και της χώρας μας.

  Οι αιματηροί ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, οι δοκιμές «υπερόπλων», οι απειλές και οι εφήμερες λυκοσυμμαχίες αποτελούν ήδη μια μεγάλη εύφλεκτη συμπαγή μάζα, μια βόμβα τοποθετημένη στο πιο ευαίσθητο σημείο του πλανήτη και η Τουρκία με την φαινομενικά αλλοπρόσαλλη πολιτική της είναι έτοιμη και πρόθυμη, από όσο φαίνεται, να παίξει το ρόλο του αναμένου φυτιλιού.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Το τουρκικό δημοψήφισμα. Μια νίκη στα όρια της ήττας Rating: 5 Reviewed By: e kozani
  Scroll to Top