• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

    Η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τη Βενεζουέλα για «απάντηση στην αστάθεια»

    Πηγή: neaspora.gr

    Δημοσιεύουμε ένα άρθρο του telesurtv που φωτίζει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Βενεζουέλα. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να οργανώσουν την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα προκειμένου να πετύχουν την πτώση της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο.

    Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης (παραπέμπουμε σε άρθρο που ήδη έχουμε αναρτήσει) βρέθηκε στις ΗΠΑ για συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας, κατά τις οποίες «πίεσε» την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν με τη σειρά τους «πίεση» στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να σεβαστεί την εθνοσυνέλευση και να πάψει να είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Όλοι καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται. Γνωρίζουμε και όλοι μας έχουμε την πείρα για το πως «βαφτίζουν» αποσταθεροποιητικό παράγοντα οι ΗΠΑ, κατά τα συμφέροντά τους, ένα κράτος, μια κυβέρνηση, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, που φέρνει εμπόδια στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ.

    Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία θα αναφερθούμε σε επίκαιρες περιπτώσεις, χωρίς, βέβαια, να ξεχνούμε το παρελθόν. Οι ΗΠΑ καλύπτουν πλήρως την πολιτική Ποροσένκο στην Ουκρανία, που παραβιάζει κατάφωρα τις συμφωνίες του Μινσκ, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα σταθερό προγεφύρωμα ενάντια στη Ρωσία. Καλύπτει πλήρως την επεκτατική πολιτική της Αλβανικής κυβέρνησης στο Κόσοβο και στην FYROM. Επιτίθεται ενάντια στη Συρία με κάλπικα προσχήματα.

    Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η πίεση που ζητάει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει το χαρακτήρα μιας πρόσκλησης ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα και προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση των 17 Νοτιοαμερικανικών κρατών, στο πλαίσιο του ΟΑΚ, που κάνει «έκκληση» να γίνει σεβαστός ο ρόλος της εθνοσυνέλευσης. Βέβαια η αντιπολίτευση διαθέτει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, αλλά ήδη έχουν κηρυχτεί παράνομοι τρεις αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης, γιατί εκλέχτηκαν από καλπονοθευτικές διαδικασίες. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ακύρωσε την εκλογή τους αλλά η εθνοσυνέλευση εξακολουθεί να τους διατηρεί ως τακτικά της και νόμιμα μέλη της. Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση έχει οργανώσει, σε συνεννόηση με την αστική τάξη της χώρας, σειρά διαδηλώσεων που καταλήγουν σε εγκληματικές ενέργειες ενάντια στους αντίπαλους της αντιπολίτευσης, ενάντια στους οπαδούς και ενεργούς υποστηρικτές της κυβέρνησης, σε οπαδούς, μέλη και στελέχη του ΚΚ Βενεζουέλας . Παράλληλα, η αντιπολίτευση ευθύνεται για την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, που επιτυγχάνεται μέσα από τη συστηματική τους απόκρυψη και τη διοχέτευσή τους στη μαύρη αγορά.

    Και μέσα στη Βενεζουέλα αλλά και σε γειτονικές χώρες, όπου ανθεί η διασυνοριακή μαύρη αγορά, που στη συνέχεια κατηγορούν την κυβέρνηση για την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που έχει δημιουργήσει η ίδια με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι χάνουν σε επιρροή στη Νότιο Αμερική και οργανώνουν την αντεπίθεσή τους – χώρες στρέφονται σε άλλες κατευθύνσεις, αποκαθιστούν και βαθαίνουν τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις προγραμματίζοντας μεγάλες επενδύσεις, δίνοντας προτεραιότητα και βάρος σε έργα υλικοτεχνικής υποδομής, κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία ακόμη και με το Ιράν.

    Έτσι πρέπει να εξηγήσουμε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και όχι μόνο στη χώρα αυτή. Πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο, παρά τα όποια φιλολαϊκά μέτρα έχει πάρει, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τη συνεχή και εντεινόμενη υπονόμευση τόσο από την εσωτερική αντιπολίτευση όσο και από τις ΗΠΑ και τα άλλα αντιδραστικά καθεστώτα χωρών της Νότιας Αμερικής, παρά το γεγονός ότι μιλάει για πορεία προς το σοσιαλισμό και αποκαλεί τη Βενεζουέλα σοσιαλιστική, δεν έχει φτάσει στο αναγκαίο σημείο να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την αστική τάξη της χώρας παίρνοντας μέτρα που θα της αφαιρεί οικονομική και πολιτική δύναμη, δημιουργώντας και ισχυρά αντίστοιχα λαϊκά ερείσματα αλλά και λαϊκά αντιπροσωπευτικά όργανα, που δε θα επιτρέπουν στην αντιπολίτευση να παρασύρει με το μέρος της λαϊκές μάζες.

    Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες ούτε τους συγκεκριμένους συσχετισμούς των δυνάμεων εσωτερικούς και διεθνείς. Θεωρούμε, όμως, ότι η Βολιβιαρινή Επανάσταση μόνο μπροστά μπορεί να προχωρήσει δημιουργώντας συνθήκες, που θα αφαιρούν οικονομική και πολιτική εξουσία από την αστική τάξη της χώρας, έτσι ώστε να αποδυναμώνεται και ένας εσωτερικός παράγοντας, η αντιπολίτευση, που αποτελεί προέκταση της επεμβατικής πολιτικής των ΗΠΑ και δημιουργεί συνθήκες που δίνουν το πρόσχημα στις ΗΠΑ για μια άμεση στρατιωτική επέμβαση. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση του Μαδούρο πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της ως προς το ΚΚ Βενεζουέλας – που συνεχώς καταθέτει προτάσεις για την παραπέρα προοδευτική πορεία της χώρας και για το χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής – από το οποίο απαιτεί να καταθέσει τον κατάλογο των μελών του Κόμματος, προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές.

    Η Βενεζουέλα και ο λαός της έχει ανάγκη τη διεθνή υποστήριξη και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων του κόσμου για να αποτρέψει μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου πρέπει από τώρα να εκφράσουν την ισχυρή αντίθεσή τους στα σχέδια των ΗΠΑ και της αντιπολίτευσης για μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα και να τα καταδικάσουν.
    ***
    Η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τη Βενεζουέλα για «απάντηση στην αστάθεια»

    Η δήλωση στην επιτροπή της Γερουσίας προειδοποιεί επίσης για την Ρωσική, Κινέζικη και Ιρανική «επιρροή» στην περιοχή.

    Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική παρουσίασε μία δυσοίωνη αναφορά στη Γερουσία την Πέμπτη προειδοποιώντας ότι η Βενεζουέλα μπορεί να είναι ένας «αποσταθεροποιητικός» παράγοντας στη Λατινική Αμερική.

    «Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σημαντική αστάθεια για την επόμενη χρονιά εξαιτίας της ευρείας έλλειψης σε τρόφιμα και φάρμακα, την συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα και μία επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση», ανέφερε ο ναύαρχος Kurt W. Tidd, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ στην αναφορά του στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

    «Η αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μία περιφερειακή αντίδραση».

    Η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ ή USSOUTHCOM, αποτελείται από μία κοινή διοίκηση με πάνω από 1201 άτομα, στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό που αντιπροσωπεύουν το στρατό, την αεροπορία, τους πεζοναύτες και την ακτοφυλακή των ΗΠΑ, καθώς και διάφορες άλλες υπηρεσίες.

    Ο Αμερικάνος στρατιωτικός επικεφαλής ανέφερε επίσης ότι οι σχέσεις που ενθαρρύνονται από τη Ρωσία την Κίνα και το Ιράν στην περιοχή, αποτελούν μία απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

    «Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν εγκαθίδρυσαν μία μεγαλύτερη παρουσίας την περιοχή… Αυτοί οι διεθνείς φορείς αντιμετωπίζουν την το πεδίο της λατινοαμερικάνικης πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας ως ευκαιρία για να επιτύχουν τους αντίστοιχους μακροπρόθεσμους σκοπούς τους και τα συμφέροντά τους, πράγμα που μπορεί να είναι ασύμβατο με τα συμφέροντα τα δικά μας και των συμμάχων μας», έγραψε ο Tidd στην αναφορά του.

    Οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω νέων πιέσεων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες προς τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης και μίας δήλωσης που εγκρίθηκε από 17 αντιπροσωπείες σε μία αμφιλεγόμενη συνάντηση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αυτή την εβδομάδα. Η κίνηση της ΟΑΚ ζητά την αποκατάσταση της εξουσίας της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, η οποία θεωρείται πως «περιφρονείται» από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας λόγω της ορκωμοσίας των τριών νομοθετών των οποίων η εκλογή ακυρώθηκε για απάτη το 2016, και την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων».

    Τις ενέργειες της ΟΑΚ ακολούθησαν εκκλήσεις από τους ηγέτες της Δεξιάς στη Βενεζουέλα για να εκδιωχθούν οι δικαστές του δικαστηρίου μέσω διαδηλώσεων κάποιες από τις οποίες μετατράπηκαν σε βίαιες καθώς οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην αστυνομία.

    Εντός της χώρας, τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης συνέχισαν να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας μίας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

    Η ανακήρυξη της Βενεζουέλας ως «απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ» που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ομπάμα, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ και οι ηγέτες της Βενεζουέλας έχουν από καιρό προειδοποιήσει ότι το εκτελεστικό διάταγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μία ξένη επέμβαση.

    Πηγή: telesurtv
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τη Βενεζουέλα για «απάντηση στην αστάθεια» Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top