• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 2 Απριλίου 2017

    ΚΟΖΑΝΗ: ΣΕΕΕΝ και ΠΑΜΕ, Με κινητοποίηση απαίτησαν Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

    Πηγή: 902.gr

    Την αντίθεσή τους στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ δήλωσαν εργαζόμενοι της ΔΕΗ και φορείς της περιοχής με μαζική κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου το βράδυ της Παρασκευής 31 Μάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη. Οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΣΕΕΕΝ και στο ΠΑΜΕ απαίτησαν Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
     
    Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, που χρόνια τώρα στηρίζουν την επιλογή της ΕΕ για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, επιδόθηκαν σε ένα ακόμη ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού. Ενώ δεν αμφισβητούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, διαφωνούν στον τρόπο που αυτές θα υλοποιηθούν και πίσω από την επίκληση της διασφάλισης του «ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος» συνεχίζουν να καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να προκύψει φιλολαϊκή λύση.

    Αποκαλυπτικός για το περιεχόμενο που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται από τους φορείς της περιοχής και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό ήταν ο περιφερειάρχης, Θ. Καρυπίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «οι αγώνες θα ενισχύσουν τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης».

    Ο Π. Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, με τη φράση «μικρή ΔΕΗ θα λέτε και θα κλαίτε», υπερασπίστηκε την προηγούμενη μορφή ιδιωτικοποίησης που είχαν προχωρήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και είπε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε πιο οδυνηρές συνθήκες τη ΔΕΗ.

    Ο υπουργός Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ΔΕΗ να παραμείνει ο στρατηγικός πυλώνας του ενεργειακού τομέα της χώρας» και πως «η ΔΕΗ για να παίζει στρατηγικό ρόλο πρέπει να στηριχθεί και να παραμείνει ενεργός ο ρόλος του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα». Επανέλαβε ότι και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μονάδων μαζί με τις αποσύρσεις μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των όσων θα πρέπει να γίνουν, αλλά και θα προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς στο πεδίο του λιγνίτη. «Ο τρόπος, η διαδικασία, οι επιλογές, αν θα έχει μικρές, μεγάλες μονάδες, κλπ, οι προοπτικές που θα έχει το όποιο επενδυτικό σχήμα, είναι υπό συζήτηση μεταξύ θεσμών, κυβέρνησης, ΔΕΗ και θα καταλήξει το Σεπτέμβριο».

    Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Καρατζίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση τα έχει συμφωνήσει όλα και τώρα έρχεται να πείσει τους εργαζόμενους για τις κινήσεις της, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι. Και ξεκαθάρισε ότι όποια λύση και να επιλεγεί στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής έχει γνώμονα τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, όπως θα έχει και αυτή που θα επιλεγεί μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

    Κάλεσε το λαό να παλέψει για να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να αποτελέσει η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Προϋπόθεση αποτελεί όλος αυτός ο πλούτος να μην αποτελεί ιδιοκτησία των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν στόχο το κέρδος, αλλά λαϊκή περιουσία.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΚΟΖΑΝΗ: ΣΕΕΕΝ και ΠΑΜΕ, Με κινητοποίηση απαίτησαν Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top