• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

    Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα

    Πηγή: 902.gr

    Με δηλώσεις, αλλά και κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, η τουρκική ηγεσία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο πλαίσιο των πάγιων επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, στην Κύπρο και αλλού,  στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών μεταξύ κεφαλαίων για τα μερίδια στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και τους διαύλους στην Ανατολική Μεσόγειο. 

    Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ισχυρίστηκε ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί. «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση», δήλωσε, με αφορμή την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Αγαθονήσι το Πάσχα. «Δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί», πρόσθεσε. Με αφορμή τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους». Ανάλογες δηλώσεις ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό είχε κάνει πρόσφατα και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ.

    Την ίδια ώρα, 2 οπλισμένα τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση. Χτες Τρίτη, τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν μπαράζ παραβιάσεων (71 παραβιάσεις) στο Αιγαίο.

    Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

    Σήμερα το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του Αλ Τσίπρα και με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

    Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκαν τα Ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας όπως εξελίσσονται μετά και το τουρκικό δημοψήφισμα, οι πιθανές συνέπειες στο Προσφυγικό με αύξηση της ροής προσφύγων από τη γείτονα, οι σχέσεις στο τρίγωνο Αθήνα - Άγκυρα - Ουάσιγκτον, καθώς στα μέσα Μάη αναμένεται συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ.

    Να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα που επικαλούνται «πηγές», υποστηρίζουν ότι «κυριάρχησε ψυχραιμία» και ότι έγινε σαφές ότι «η Ελλάδα δεν σηκώνει δεύτερα Ίμια».

    Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

    «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα. Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Επίσης, αναφέρει πως «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, αναγορεύει λυκοσυμμαχίες όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε επιδιαιτητές των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, γεγονός που ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top