• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 2 Απριλίου 2017

    ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ: «Ντελάληδες» των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής

    Κέρδη και αναβάθμιση ρόλου υπόσχονται στην εγχώρια αστική τάξη, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς

    Το καλύτερο «πλασάρισμα» στους ανταγωνισμούς
    για τους αγωγούς και τους δρόμους της Ενέργειας,
    είναι το έπαθλο που διεκδικεί η κυβέρνηση για
    λογαριασμό ισχυρών οικονομικών συμφερόντων
    Πηγή: rizospastis.gr

    Τη «διαθεσιμότητά» τους για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ξετυλίγονται στην περιοχή με επίκεντρο τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της, εκφράζουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τα κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να κρύβουν παράλληλα ότι η προσπάθεια «αναβαθμισμένου ρόλου» αφορά τον στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης για ανάδειξη της χώρας σε «ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο», αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, όπως και τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

    Ενεργειακό Συνέδριο στις Βρυξέλλες

    Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η εναρκτήρια ομιλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες για τη χαρτογράφηση των εξελίξεων στο χώρο της Ενέργειας. Το συνέδριο, με τίτλο «EastMed Energy Roundtable Briefing», οργάνωσε η εταιρεία «Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ» (SGT SA) σε συνεργασία με την εβδομαδιαία εφημερίδα «New Europe», η οποία εκδίδεται στις Βρυξέλλες, και με το Greek Energy Forum. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΔΑ.

    Στο Συνέδριο πήραν μέρος εκπρόσωποι διεθνών φορέων χάραξης ενεργειακής πολιτικής, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων της αγοράς Ενέργειας, ανώτατα στελέχη των σχετικών με την Ενέργεια υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών Ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

    Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα στελέχη της Κομισιόν, της ΔΕΠΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, της ΔΕΔΑ, της ιταλικής εταιρείας ENI, της ΔΕΗ κ.ά.

    Αναφερόμενος στις κολεγιές που η κυβέρνηση επιδιώκει και στήνει με άλλα καπιταλιστικά κράτη στην περιοχή για την αποτελεσματικότερη προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι οι σχεδιασμοί αυτοί ακολουθούν την ευρωενωσιακή στρατηγική για «διαφοροποίηση των πηγών και των προμηθευτών Ενέργειας», εντοπίζοντας σαν πρόβλημα την εξάρτησή της από έναν προμηθευτή φυσικού αερίου (τη Ρωσία) και «διαφημίζοντας» το πέρασμα των αγωγών της ΝΑ Μεσογείου από τη διαδρομή Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, έναντι του ανταγωνιστικού σχεδίου για πέρασμα από την Τουρκία, σημείωσε πως αυτό «είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο και ανταγωνιστικό, σε σύγκριση με άλλες επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης, κάτι που καταδεικνύει τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ να προχωρήσει προς αυτό το έργο». Ταυτόχρονα, βέβαια «έκλεινε το μάτι» στην αστική τάξη της Τουρκίας καλώντας την «να κατανοήσει ότι η στενή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή».

    Συνδέοντας το σχέδιο αυτό με τους στρατηγικούς στόχους της εγχώριας αστικής τάξης συμπλήρωσε ότι θα προσελκύσει επενδύσεις και «θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό και εμπορικό κέντρο, με την τελευταία να γίνεται το σημείο εισόδου στην ΕΕ για το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο, ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων σε περιοχές που σχετίζονται επιχειρηματικά με την ενέργεια». Για το πώς ο στόχος της αστικής τάξης για «Ελλάδα ενεργειακό κέντρο» συνδέεται με τον ευρύτερο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, σημείωσε πως μπορεί να φέρει «την προστιθέμενη αξία που λείπει» και το «συγκριτικό πλεονέκτημα», στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό που μαίνεται. Ταυτόχρονα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ισχυρή διοίκηση», «επενδύσεις», «σταθερότητα» και «μακροπρόθεσμη στρατηγική» ως «προϋποθέσεις» για να προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο του κεφαλαίου.

    Επιχειρώντας να στρατεύσει το λαό στους εν λόγω σχεδιασμούς και «προσπερνώντας» προκλητικά το γεγονός ότι οι δρόμοι μεταφοράς Ενέργειας είναι στρωμένοι με το αίμα των λαών, όπως δείχνουν και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Λιβύη, Ουκρανία κ.ο.κ., ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι όλοι μπορούν να ωφεληθούν απ' την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής και πάνω απ' όλους οι ...λαοί! Οπως είπε: «Η οικοδόμηση ενός ασφαλούς ενεργειακού διαδρόμου θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική συνεργασία και θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων ... η Ενέργεια μπορεί να γίνει ένα πεδίο πολιτικής όπου πολλοί διαφορετικοί παίκτες μπορεί να έχουν αμοιβαία οφέλη».

    Στρατηγική, η μετατροπή της χώρας σε κόμβο εμπορίου, Ενέργειας, δικτύων

    Τη στρατηγική της κυβέρνησης για μετατροπή της χώρας σε κόμβο εμπορίου, Ενέργειας και δικτύων για την ευρύτερη περιοχή, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της ανάμεσα στην αναπτυγμένη αγορά της Ευρώπης και σε αυτές των κρατών της Αφρικής «που θα έχουν τεράστιες ανάγκες σε βασικά είδη μόλις η κατάστασή τους σταθεροποιηθεί», υπερασπίστηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς κατά τις συναντήσεις που είχε στο State Department με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, John Heffern, καθώς και με τη συντονιστή του Γραφείου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Θεμάτων για τις Διεθνείς Επικοινωνίες και την Ενημέρωση, Julie Zoller, κατά τη διάρκεια μιας ακόμα επίσκεψης υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ.

    Οπως είπε, στο πλαίσιο αυτό δίνεται προτεραιότητα αφενός σε σχέδια όπως των αγωγών TAP, IGB, East Med και της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω του EuroAsia Interconnector, αφετέρου στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε όλη της την επικράτεια με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων ύψους 415 εκατομμύρια ευρώ.

    Ταυτόχρονα, αποκάλυπτε και για ποιον επιδιώκεται η προσπάθεια «σταθεροποίησης» της καπιταλιστικής οικονομίας με τις «καίριες» αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις που έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό, αλλά και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» λέγοντας ότι:

    «Μέχρι πρότινος, η Ελλάδα σκεφτόταν αποκλειστικά πώς θα επιβιώσει τον επόμενο μήνα. Πλέον, είμαστε σε θέση να σκεφτούμε το μέλλον. Η χώρα μας, ως μέλος της ΕΕ και χάρη στη θέση της στο σταυροδρόμι Ευρώπης - Ασίας - Αφρικής, αποτελεί έναν κόμβο που μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής. Σταθεροποιημένη Ευρώπη και Βόρεια Αφρική σημαίνει μεγάλες δυνατότητες για την Ελλάδα».

    Αξίζει πάντως να σημειώσουμε, ανάμεσα στα υπόλοιπα, τις αναφορές στην Αφρική, που η ΕΕ ιεραρχεί ακόμα ψηλότερα το τελευταίο διάστημα ως πεδίο όπου μπορούν να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (π.χ. Κίνα).

    «Αταλάντευτος στόχος» η ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων

    Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο αξίζει να καταγραφούν και οι δεσμεύσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή ότι «αταλάντευτος στόχος» της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων» που παρείχε από το βήμα σχετικής ημερίδας που διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη στο ΕΒΕΑ και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Σύμβαση Μίσθωσης της θαλάσσιας περιοχής 2 δυτικά της Κέρκυρας, στην κοινοπραξία «Total» - «Edison» - ΕΛΠΕ την οποία χαρακτήρισε «σύμβαση - μοντέλο», καθώς σ' αυτήν θα βασιστεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημείωσε ότι η εμπλοκή δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα «διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει το δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό και αποδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα».

    Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την παραπάνω κοινοπραξία, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, που έχουν αναδειχθεί ήδη «επιλεγείς αιτών» για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ώστε να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρεία ανάλογη Σύμβαση Μίσθωσης. Σημείωσε επίσης ότι αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες τριών ανεξάρτητων μεταξύ τους διεθνών διαγωνισμών, με ωριμότερη την περίπτωση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Κατάκολο, απ' όπου αναμένεται σύντομα η έναρξη της εκμετάλλευσής του.

    Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει παραχωρηθεί στην «Energean» και αναμένεται μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους ή στις αρχές του 2019 να πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, για την οποία δεν θα στηθεί εξέδρα στη θάλασσα αλλά θα γίνει οριζόντια από τη στεριά.

    Ακολουθούν, η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων («Energean») και η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου (ΕΛΠΕ), όπου είναι σε εξέλιξη τα πρώτα στάδια των ερευνών, κι έπονται οι χερσαίες περιοχές Αρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ), Αιτωλοακαρνανία («Energean») και ΒΔ Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ), για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο συμβατικός έλεγχος και βρίσκονται στο στάδιο του νομικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Η «ανάπτυξη» του εν λόγω τομέα, με την είσοδο στο παιχνίδι των ενεργειακών «κολοσσών», έρχεται να προστεθεί παράλληλα και στο υπόλοιπο «ενεργειακό παζλ»: το «άνοιγμα» της αγοράς και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της απόφασης, όπως όλα δείχνουν, για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ως στοιχείο της «ενιαίας αγοράς Ενέργειας της ΕΕ» και της διασύνδεσης των δικτύων που προβλέπεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ: «Ντελάληδες» των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top