• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τρίτη 4 Απριλίου 2017

    Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

    Κώστας Ασαλουμίδης*, Συνέντευξη στον Γιάννη Ελαφρό - Δημοσιεύτηκε:  στην εφημερίδα ΠΡΙΝ την Κυριακή 2/4/2017

    ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΦΘΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

    -        Τι θα σημαίνει για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση μαζί με τους «θεσμούς»;

    -        Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφορά όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο τους εργαζόμενους στις προς πώληση μονάδες αλλά και όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης τακτικό, έκτακτο προσωπικό και εργολαβικούς εργαζόμενους αλλά και τους άνεργους. θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και αυτοί που θα εργάζονται θα παίρνουν μισθούς πείνας χωρίς εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως συμβαίνει σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η συμπόρευση όλων των εργαζομένων, των ανέργων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, σε έναν κοινό αγώνα θα εμποδίσει και θα ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.

    -        Ποια είναι η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος και των παρατάξεων; Ακούμε ξανά βαρύγδουπες κουβέντες για απεργίες κλπ. Τι ισχύει στην πράξη;

    -        Το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμια σωματεία που ηγεμονεύονται από τον εργοδοτικό -κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αν ονομάζονται κάθε φορά, φέρουν μεγάλη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι. Με την λογική της ανάθεσης και την επιλογή του μικρότερου κακού αλλά και ότι οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι μάταιες, συνειδητά  προσπάθησαν και προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι το ξεπούλημα της επιχείρησης είναι αναπόφευκτο. Δεν απευθύνονται στους ίδιους τους εργαζόμενους φοβούμενοι ότι θα χάσουν τον έλεγχο. Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και μεγάλες απεργίες έκαναν και  μεγάλο ποσοστό συμμετοχής είχαν. Οι ηγεσίες αυτές προτιμούν να έχουν συνομιλητές υπουργούς, βουλευτές και τη διοίκηση της ΔΕΗ για να διαλέξουν με ποιο μαχαίρι θα μας σφάξουν διοργανώνοντας μαζί τους φιέστες. Οι εργαζόμενοι όμως τους πήραν χαμπάρι και δεν τους πείθουν πια με τέτοια και θα αντιδράσουν.

    -        Ο κατακερματισμός της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ποια ήταν η στάση της ΓΕΝΟΠ;

    -        Το ξήλωμα της επιχείρησης ξεκινάει από την δεκαετία του 90 με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ στέλνοντας το 49% των μετοχών στα κοράκια του χρηματιστηρίου. Η ΓΕΝΟΠ όχι μόνο συμφώνησε αλλά και πίεζε τους εργαζόμενους να αγοράσουν μετοχές λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρων της επιχείρησης αλλά και των ίδιων. Στην συνέχεια  στήριξε την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που χάρισε μεγάλο μερίδιο στα ιδιωτικά συμφέροντα με καταστροφικές συνέπειες που γνωρίζουμε όλοι, για τα λαϊκά νοικοκυριά και από την άλλη οι βιομήχανοι να το αγοράζουν κάτω του κόστους.
    Το αποκορύφωμα της υποτέλειας της ΓΕΝΟΠ απέναντι στην διοίκηση της ΔΕΗ, στις κυβερνήσεις και στα οικονομικά συμφέροντα ήρθε το 2010 όταν με δικαιολογία την οδηγία της κομισιόν για τριχοτόμηση της ΔΕΗ σε τρία κομμάτια σε παραγωγή (ΔΕΗ) σε μεταφορά (ΑΔΜΗΕ) και  εμπορία (ΔΕΔΔΗΕ) και πριν καλά, καλά  να πάει στην βουλή η ΓΕΝΟΠ διοργάνωσε έκτακτο συνέδριο να αποφασίσει υπέρ αυτής της τριχοτόμησης που έκανε πιο εύκολο το ξεπούλημα.

    -        Οι οδηγίες της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας ωθούν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Θεωρείτε αναγκαίο τον αντιΕΕ προσανατολισμό του εργατικού κινήματος και αν ναι ποια είναι η στάση των άλλων παρατάξεων;

    -        Όλα τα μέτρα για ιδιωτικοποιήσεις στην χώρα μας δεν θα μπορούσαν να περάσουν από το αστικό πολιτικό σύστημα αν δεν είχε την πλήρη στήριξη και την καθοδήγηση του ευρωπαϊκού καπιταλιστικού οργανισμού την Ε.Ε που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο και τα μονοπώλια του σε βάρος της εργατικής τάξης που τους θέλει  σκλάβους και να  δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να το αντιλαμβάνονται έστω ημι-συνειδητά και στρεβλά, στο χέρι των ταξικών δυνάμεων είναι να δοθεί εργατικό και ταξικό πρόσημο.

    Το εργατικό κίνημα επιβάλλεται να παλέψει για να σπάσουν αυτά τα δεσμά να αποδεσμευτεί από αυτόν το οργανισμό της Ε.Ε σήμερα  και από καλύτερη θέση να παλέψει για πλήρη εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ πιστές και απόλυτα συνδεδεμένες με τα κόμματα εξουσίας, θεωρούν αναγκαίο κακό την συμμετοχή μας στην Ε.Ε και ότι έξω από αυτήν το χάος, απλά με μια καλύτερη κυβέρνηση ή με έναν καλύτερο υπουργό και μια καλύτερη διαπραγμάτευση θα είναι πιο μικρή η τομή της σφαγής. Από άλλον δρόμο αλλά στα ίδια αποτελέσματα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θεωρώντας ότι είτε μέσα στην Ε.Ε είτε έξω από αυτήν δεν μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. δεν μπορεί να υπάρξει μια εθνικοποιημένη επιχείρηση ηλεκτρισμού  και όλα παραπέμπονται στην μετά εποχή της ανατροπής του καπιταλισμού και στην λαϊκή εξουσία.
     
    -        Τι προτείνετε και τι πρωτοβουλίες θα πάρετε για την απόκρουση της νέας επιδρομής;
         
    Το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» με όσες δυνάμεις διαθέτει καλεί όλους τους εργαζόμενους αλλά και τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που δρουν στη ΔΕΗ να απομονώσουν την   γάγγραινα του εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού.

    Οι εργαζόμενοι να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που τους οδηγούν στην καταστροφή, να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς, σε συμμαχία με τις υπόλοιπες κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές.  Να προετοιμαστούμε για ένα αγώνα διαρκούς ρήξης και ανατροπής, να τους χαλάσουμε τα σχέδια και να διεκδικήσουμε δουλειά και ίσα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους.

    Για φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά, με επάρκεια, αυτάρκεια και με ασφάλεια. Από μια δημόσια 100% ενιαία, καθετοποιημένη ΔΕΗ κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Με Εθνικοποίηση –Κρατικοποίηση του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής σε μια κατεύθυνση πλήρους κοινωνικοποίησης του αγαθού της Ηλεκτρικής ενέργειας. Κανένας ιδιώτης στην Παραγωγή, μεταφορά και διανομή ρεύματος. Κατάργηση παλιών και νέων μνημονίων που επέβαλαν Ε.Ε και ΔΝΤ και  που ψήφησαν ΠΑΣΟΚ. Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα κόμματα τσόντες που προσκολλήθηκαν σε αυτές τις κυβερνήσεις.

    *Πρόεδρος ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top