• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ενδοαστικές και εθνικιστικές εξάρσεις ενόψει εκλογών...

    Πηγή: rizospastis.gr

    ΣΟΦΙΑ.--
    Αυξάνεται η πολιτική ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Βουλγαρίας μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, υπέρ του νεοσύστατου εθνικιστικού κόμματος DOST, τουρκόφωνης μειονότητας που συμμετέχει για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιούνται την Κυριακή (26 Μάρτη) στη Βουλγαρία.

    Χτες, κλήθηκε στο βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Σόφια, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ, ενώ παράλληλα κλήθηκε να επιστρέψει στη Σόφια από την Αγκυρα «για διαβουλεύσεις» και ο Βούλγαρος πρέσβης στην Τουρκία.

    Παράλληλα, ήρθη το πρωί το μπλόκο που έστησαν προχτές βράδυ πολλές εκατοντάδες εθνικιστές Βούλγαροι στο μεθοριακό φυλάκιο «Καπιτάν Αντρέεβο» στα σύνορα με την Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «εκλογικό τουρισμό», όπως υποστήριξαν, που προωθεί η Αγκυρα. Τακτική που ενθαρρύνει τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής χιλιάδων Βουλγάρων μεταναστών υπέρ του νεοσύστατου εθνικιστικού κόμματος DOST, που θεωρείται «κλώνος» του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Τούρκου Προέδρου.

    Την Παρασκευή, ο Βούλγαρος νέος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, κατηγόρησε την Αγκυρα για «απαράδεκτη ανάμειξη» στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας, προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή, εκφράζοντας, παρ' όλα αυτά, θέληση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία. Αφορμή έδωσε, μεταξύ άλλων, η έκκληση του Τούρκου υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, προς τους τουρκόφωνους Βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το DOST.

    Χτες, ο εντολοδόχος αντιπρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας, Στέφαν Γιάνεφ, δήλωσε στη βουλγαρική δημόσια τηλεόραση πως διαθέτει πληροφορίες για οργανωμένη μεταφορά ψηφοφόρων από την Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία. Το κόμμα DOST (που στα τουρκικά ακούγεται σαν «φίλος») προέρχεται από τα αρχιγράμματα των βουλγαρικών λέξεων «Δημοκράτες για Υπευθυνότητα, Αλληλεγγύη και Ανοχή» και έχει αρχηγό τον Βούλγαρο τουρκόφωνο πολιτικό, Λγιούτβι Μεστάν. Ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και ιδεολογικά ταυτίζεται σε πολλά θέματα με το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ υποστηρίζει σθεναρά τα συμφέροντα της αστικής τάξης, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Οι εκλογές

    Στις εκλογές της 26ης Μάρτη καλούνται να συμμετάσχουν 6.500.000 ψηφοφόροι, ενώ οι υπήκοοι Βουλγαρίας που ζουν στο εξωτερικό θα ασκήσουν το δικαίωμά τους σε 400 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 35 έχουν στηθεί στην Τουρκία. Συμμετέχουν συνολικά 4.732 υποψήφιοι από 13 πολιτικά κόμματα και 9 συμμαχίες. Το εκλογικό όριο για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στην 240μελή Βουλή είναι 4%.

    Πρώτο στις δημοσκοπήσεις έρχεται το δεξιό κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, με το σύνθημα «Πραγματικές Αποφάσεις για τη Βουλγαρία» και δεύτερο το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας. Πέρα από το κόμμα DOST, τις ψήφους των τουρκόφωνων Βουλγάρων ψηφοφόρων διεκδικεί ξανά το εθνικιστικό «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» που στην τελευταία Βουλή είχε 33 βουλευτές.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ενδοαστικές και εθνικιστικές εξάρσεις ενόψει εκλογών... Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top