• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

    ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Και πάλι σε περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών - Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί ζητούν να έχουν κανονικό στρατό, με την αντίθεση προς το παρόν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ

    Copyright 2017 The Associated
    Από την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στο προτεκτοράτο τον προηγούμενο μήνα
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
    Την τακτική να μη δεχτούν τα σχέδια του Κοσσοβάρου Προέδρου (πρώην αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, να μετασχηματίσει τις ένοπλες «δυνάμεις ασφαλείας» του προτεκτοράτου σε κανονικό στρατό, ακολουθούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ. Βεβαίως, τίποτε δεν αποκλείει να αλλάξουν αργότερα τη στάση τους, εφόσον κρίνουν πως αυτό εξυπηρετεί απώτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις, με δεδομένες τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες τους με τη Ρωσία στα Βαλκάνια, όπου επίσης ανταγωνίζονται ενεργειακά σχέδια και όχι μόνο.

    Πρώτος εκδήλωσε την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που σημείωσε πως «τέτοια μονομερή βήματα δεν βοηθούν» και πως σε περίπτωση που οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου επιλέξουν να προωθήσουν τα σχέδια για τη συγκρότηση κανονικού στρατού, τότε «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναθεωρήσει το επίπεδο δεσμεύσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων».

    Ακολούθησε η ανακοίνωση από την αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα, που ανέφερε ότι η υιοθέτηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τη δημιουργία στρατού «θα μας ανάγκαζε να επανεκτιμήσουμε τη διμερή μας συνεργασία και την πολυετή βοήθεια στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσόβου». Η πιθανότητα αυτή ωστόσο δεν απορρίπτεται κατηγορηματικά, καθώς στην ανακοίνωση διαφαίνεται η θετική στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα, εφόσον η κίνηση για τη συγκρότηση κανονικού στρατού στο προτεκτοράτο είχε και την υποστήριξη της σερβικής κοινότητας και ιδιαίτερα των 11 Σέρβων βουλευτών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι ωστόσο χτες ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις εργασίες της κοσσοβάρικης βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Η αλβανόφωνη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» επικαλέστηκε χτες ανάλογη ανακοίνωση και από το Γραφείο Εκπροσώπησης της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, στην οποία καταγράφεται η αντίθεσή της στα σχέδια συγκρότησης κανονικού στρατού και αντιπροτείνεται «να λυθεί το ζήτημα στο πλαίσιο του Συντάγματος».

    Κατά τη 18η επέτειο της ΝΑΤΟικής εισβολής θα παραδοθούν τα ρωσικά μαχητικά...

    Στο μεταξύ, χτες, σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως θα παραδοθούν στη Σερβία στις 24 Μάρτη (μέρα της 18ης επετείου από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επίθεσης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με πρόσχημα τα δικαιώματα των Αλβανόφωνων στο Κοσσυφοπέδιο) τα έξι ρωσικά μαχητικά τύπου MiG24 που πρόσφερε, με συμβολικό τίμημα, η Ρωσία στη σερβική Πολεμική Αεροπορία.

    Το διάστημα εκείνο, επίσης για συμβολικούς λόγους, αναμένεται η συνάντηση στη Μόσχα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Σέρβο απερχόμενο πρωθυπουργό (επειδή θα είναι υποψήφιος στις σερβικές προεδρικές εκλογές της 2ας Απρίλη), Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

    Επίσκεψη του Αλβανού Προέδρου στο Πρέσεβο

    Ο Αλβανός Πρόεδρος, Μπουχάρ Νισάνι, επισκέφτηκε την Τρίτη τη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου ζει σημαντική αλβανική κοινότητα. Ο Νισάνι έγινε δεκτός στο δημαρχείο του Μπουγιάνοβατς από πλήθος 1.000 Αλβανόφωνων και τον (επίσης Αλβανόφωνο) δήμαρχο της πόλης, που τον υποδέχθηκε παίζοντας μόνο τον Εθνικό Υμνο της ...Αλβανίας.

    Η επίσκεψη του Αλβανού Προέδρου προκάλεσε την κινητοποίηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που επέλεξαν να παρακολουθήσουν με πολιτική αμφίεση την επίσκεψη του Αλβανού πολιτικού, που γίνεται σε μία νέα περίοδο όξυνσης της έντασης γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλ. Βούτσιτς, πάντως, παρατήρησε χτες αναφερόμενος στην επίσκεψη Νισάνι στο Πρέσεβο ότι η Σερβία είναι «μία ελεύθερη χώρα, την οποία μπορεί να επισκέπτεται ο καθένας», αλλά «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει όνειρα σε βάρος του εδάφους μας και των ζωτικών συμφερόντων του έθνους μας».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Και πάλι σε περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών - Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί ζητούν να έχουν κανονικό στρατό, με την αντίθεση προς το παρόν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top