• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

    Bhairava

    Γράφει ο Σωτήρης (beatlus)

    H «ζωντανή» εμφάνιση του «μύθου» του κλαρίνου, Πετρολούκα Χαλκιά με τον συνθέτη και κιθαρίστα της τζαζ, Τάκη Μπαρμπέρη.

    Βεβαίως, θα πει κάποιος για ποιό λόγο το εξώφυλλο του cd (El Capitan) φέρει τον τίτλο «TAKIS BARBERIS – PETROLOUKAS CHALKIAS – guitar and clarinet»; Θα απαντήσω πως αρχικά διαφώνησα κι εγώ, όμως η ακρόαση δίνει την απάντηση. Όχι, τόσο αυτονόητα όσο να εξηγήσουμε πως αυτό το άκουσμα είναι παγκόσμιο κ.λπ. Που είναι. Ωστόσο, συμβαίνει να είναι και τόσο απολαυστικό, που πάρα πολύ σύντομα έχεις ξεχάσει ολωσδιόλου τον προβληματισμό που σε διακατείχε περί αγγλικότητας τίτλου και τα τοιαύτα.

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Πρόκειται για μία σπουδαία –ως συγκυρία και τεράστια τύχη όσων παραβρέθηκαν- «ζωντανή» εμφάνιση του «μύθου» του κλαρίνου, Πετρολούκα Χαλκιά με τον συνθέτη και κιθαρίστα της τζαζ, Τάκη Μπαρμπέρη, στο ιστορικό –πλέον- Jazz club «Παράφωνο», τη Μεγάλη Πέμπτη του 1996. Το κλαρίνο και η ηλεκτρική κιθάρα συνομιλούν σε δρόμους παράλληλους, πάνω σε παραδοσιακά κυρίως κομμάτια της ηπειρώτικης μουσικής, με τη βοήθεια τυμπάνων και των ινδικών τάμπλα που παίζει ο Κώστας Καλογήρου.
    […]
    Όλο αυτό το σεβασμό, ανταποδίδει κι ο Πετρολούκας στη σύνθεση του ίδιου του Μπαρμπέρη, «Bhairava». Ένας τζαζ-έθνικ ακροβατισμός, όπου ισορροπεί με μεγάλη δεξιοτεχνία και ο Χαλκιάς.

    Εν κατακλείδι, ένα μοιρολόι. Δεν θα μπορούσε κι αλλιώς να γίνει. Όλα στην Ήπειρο αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Όχι, στη μελαγχολία. Εκεί ακριβώς είναι το ζήτημα. Στον πόνο του «αχ», που βγαίνει από μέσα μας και απλώνεται τριγύρω. Θα θυμηθούμε αυτούς που λείπουν, θα τους τμήσουμε και κατόπιν θα αποθεώσουμε τη ζωή. Δηλαδή, την ανάσα μας…
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Bhairava Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top