• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

    ΣΥΡΙΑ – ΙΡΑΚ: Ρωσικός «απολογισμός»

    Πηγή: rizospastis.gr

    ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--
    Σε απολογισμό της ρωσικής επέμβασης στη Συρία (που ήρθε μετά την επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους) προχώρησε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, επιχειρώντας να εξωραΐσει την προάσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας του στον ανταγωνισμό της με άλλες αστικές τάξεις. Είπε χαρακτηριστικά ότι «οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στη Συρία επέτρεψαν την επίλυση ενός αριθμού γεωπολιτικών προβλημάτων: Οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις υπέστησαν σοβαρό πλήγμα, σταμάτησε η επέκτασή τους στην περιοχή, διεκόπη η χρηματοδότησή τους, αποτράπηκε η κατάρρευση του συριακού κράτους και έσπασε η αλυσίδα "πολύχρωμων επαναστάσεων" σε Μ. Ανατολή και Αφρική».

    Ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν 71.000 αεροπορικές επιδρομές, απελευθερώθηκαν 12.000 τ.χλμ. συριακού εδάφους και 500 οικισμοί, ενώ εξουδετερώθηκαν 35.000 ισλαμιστές τρομοκράτες και άλλοι 9.000 αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους. Πρόσθεσε, ακόμη, πως στη διάρκεια εναέριων και χερσαίων επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στη Συρία καταστράφηκαν πάνω από 720 στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών, 405 εργοστάσια κατασκευής όπλων και πυρομαχικών, 1.500 τμήματα σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ξεκαθάρισε ότι στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ρωσίας - Ιράν - Τουρκία στη Μόσχα δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων το πολιτικό μέλλον του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ο τελευταίος πάντως συναντώντας χτες στη Δαμασκό τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρι Ανσάρι σημείωσε πως η νίκη στο Ανατολικό Χαλέπι δεν ήταν νίκη μόνον της Συρίας «αλλά και των συμμάχων της, Ιράν και Ρωσίας».

    Στους 16 οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στο Αλ Μπαμπ

    Στο Αλ Μπαμπ της Βόρειας Συρίας, που παραμένει υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», εντείνονται οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού και Σύρων αντικαθεστωτικών από ομάδες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ανεβάζοντας περαιτέρω τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις. Ετσι, Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χτες πως ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αλ Μπαμπ από την αρχή της βδομάδας ανέρχεται σε 16 (από 14 που ήταν την Τετάρτη).

    Συνολικά από την έναρξη της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στη βόρεια Συρία («Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη») στα τέλη Αυγούστου έχουν σκοτωθεί 37 Τούρκοι στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» φαίνεται πως αρχίζουν να υποχωρούν μπροστά στις εντεινόμενες επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΣΥΡΙΑ – ΙΡΑΚ: Ρωσικός «απολογισμός» Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top