• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

    Ανάγκη να μπει φρένο στα εργατικά ατυχήματα – Ένας νεκρός ανά 2 μήνες στη ΔΕΗ, καταγγέλθηκε στην ημερίδα του ΣΕΕΕΝ

    Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη
    Πηγή: e-ptolemeos.gr

    «Τα τελευταία 2 χρόνια έγιναν 13 θανατηφόρα ατυχήματα στους χώρους εργασίας του ομίλου ΔΕΗ Α.Ε., ενώ εκατοντάδες είναι οι σοβαροί και λιγότερο σοβαροί τραυματισμοί που δεν γίνονται γνωστοί», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ, Πέτρος Ταταρίδης και επισήμανε ότι το σωματείο είχε παραδώσει υπόμνημα για τα εργατικά ατυχήματα στις 28/7/2014 στην τότε διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά «από τότε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για βελτίωση της κατάστασης και σαν αποτέλεσμα είχαμε τη συνέχιση των τραγικών συνεπειών, με αύξηση της λίστας των θανατηφόρων ατυχημάτων».

    Ο κ. Ταταρίδης ανέφερε ότι καθημερινά σημειώνονται μια σειρά μικροτραυματισμοί εργαζομένων στη ΔΕΗ οι οποίοι δεν γίνονται γνωστοί και υπογράμμισε ότι τα ατυχήματα ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον τραγικότερο τρόπο τις επισημάνσεις του ΣΕΕΕΝ για τα αποτελέσματα που θα έχει η παραπέρα απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και ο ανταγωνισμός στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο, είτε εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε στη “Δημόσια ΔΕΗ”.

    Στην έλλειψη προσωπικού και τη συνεπαγόμενη εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, στην παλαιότητα και την μη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την μη έγκαιρη αντικατάστασή του, αλλά και στο ότι δεν λαμβάνονται μια σειρά μέτρα ασφάλειας στην εργασία απέδωσε τα εργατικά ατυχήματα η Μηχανικός Ασφαλείας, Εύη Γεωργιάδου. Έκανε ειδική αναφορά στην μη επάρκεια του προσωπικού αλλά και στην έλλειψη εκπαίδευσης των εργαζομένων. «Δεν πρέπει να αποδεχθούμε τα εργατικά ατυχήματα, δεν είναι φυσικά φαινόμενα, απλά λείπει ο κρατικός έλεγχος γιατί και οι επιθεωρήσεις εργασίας είναι υποστελεχωμένες αλλά και γιατί δεν προσανατολίζονται και στην εργοδοτική ευθύνη» είπε.

    Συνέστησε στους εργαζόμενους μέσα από τα σωματεία τους και τις επιτροπές ασφάλειας να παλέψουν για να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα. Επειδή ωστόσο πρόκειται για πολιτικό πρόβλημα χρειάζεται να παλέψουν στην κατεύθυνση αυτή και σε καμία περίπτωση να μην βάλουν στη ζυγαριά τη δουλειά τους από τη μια και τη ζωή τους από την άλλη, αλλά να παλέψουν και για μέτρα ασφαλείας και για εκπαίδευση και για μειωμένα ωράρια. «Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι αυτό το σύστημα που υπηρετεί την κερδοφορία των ομίλων και θυσιάζει και την υγεία και την ασφάλειά μας και μας βάζει να δουλεύουμε σε όλο και χειρότερες συνθήκες».

    Τις επαγγελματικές ασθένειες, το επαγγελματικό ατύχημα και την υγεία των εργαζομένων διαφορετικά το αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και διαφορετικά η εργοδοσία, ανέφερε ο Γιατρός Εργασίας Σπύρος Δρίβας, καθώς όπως επισήμανε για τον εργαζόμενο η υγεία είναι ένα αγαθό ενώ για την εργοδοσία που λειτουργεί με τους κανόνες του κέρδους του κεφαλαίου υγεία είναι η ικανότητα για εργασία.

    Το εργασιακό περιβάλλον είναι πηγή νοσηρότητας για τους εργαζόμενους, είπε, αλλά δυστυχώς το θέμα της επαγγελματικής νοσηρότητας δεν αντιμετωπίζεται στη χώρα μας, καθώς η σχετική νομοθεσία είναι μόνο στα χαρτιά, δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας. «Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους και να αγωνιστούν για καλύτερες εργασιακές συνθήκες.  Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να καταλάβει ότι η υγεία είναι ένα αγαθό και πρέπει να πάρει την υγεία του στα χέρια του και να παλέψει για καλύτερες εργασιακές συνθήκες».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ανάγκη να μπει φρένο στα εργατικά ατυχήματα – Ένας νεκρός ανά 2 μήνες στη ΔΕΗ, καταγγέλθηκε στην ημερίδα του ΣΕΕΕΝ Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top