• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

    ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Νέα τουρκική ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

    Η αμφισβήτηση του πεδίου ευθύνης του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης ουσιαστικά βάζει ζήτημα μοιράσματος του Αιγαίου στη μέση...
    Την αρμοδιότητα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο της Σάμου διεκδικεί η τουρκική πλευρά...
    Πηγή: rizospastis.gr

    Συνεχίζει η Αγκυρα τις προκλήσεις, για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης και εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με έκδοση άλλης μιας ΝΟΤΑΜ.

    Συγκεκριμένα, καθώς πλωτά σκάφη και το αεροσκάφος του Λιμενικού, σκάφη της FRONTEX και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ερευνούσαν στο θαλάσσιο χώρο της Σάμου για τον εντοπισμό άνδρα, ο οποίος επέβαινε σε ξύλινη βάρκα και είχε να δώσει σημεία ζωής από προχτές, η Αγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (ανακοίνωση προς τους πιλότους όλων των διερχόμενων από την περιοχή αεροσκαφών), υποστηρίζοντας πως έχει την αρμοδιότητα για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή. Καλούσε, δε, όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση να αναφέρουν στο Τουρκικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης.

    Παράλληλα, τουρκικό ελικόπτερο μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου που γίνονταν οι έρευνες, επιχειρώντας να δηλώσει το «παρών» στην προσπάθεια εντοπισμού του αγνοούμενου.

    Μαζί και 4 τουρκικά αεροσκάφη, που, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, προχώρησαν συνολικά σε 5 παραβάσεις και 8 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο...

    Σημειωτέον, αρμόδιο για τις έρευνες στο Αιγαίο είναι το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης, κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία θέλοντας να επιβάλει και έτσι το μοίρασμα του πελάγους στη μέση.
    Η άσκηση του δικαιώματος συντονισμού επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα για ένα κράτος. Επιπλέον, έχει την αντανάκλασή του στον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων.

    Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν, με άλλες ΝΟΤΑΜ και δηλώσεις από πλευράς Αγκυρας, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 16 ελληνικά νησιά, καθώς και της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ανακίνηση θέματος για τη Συνθήκη της Λοζάνης, και τουρκική αξίωση να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις 11 ελληνικά νησιά, τα οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένα...

    Αναφορές για «τρίτο παράγοντα» πίσω από την εμπλοκή στη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας

    Στο μεταξύ χτες, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σ. Μπερίσα, του οποίου η κυβέρνηση κατέληξε το 2009 σε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Ε. Ράμα, ο οποίος παρέπεμψε τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο όταν ήταν στην αντιπολίτευση, παγώνοντάς την.

    «Η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε έπειτα από παρέμβαση τρίτου παράγοντα», δήλωσε ο Μπερίσα. «Θέλω να πω στους Αλβανούς ότι σύντομα θα καταλάβουν τα συμφέροντα ποιων εξυπηρετήσατε. Δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει», πρόσθεσε. Δεν διευκρίνισε, βέβαια, ποιος είναι ο «τρίτος παράγοντας», ωστόσο στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούσαν πληροφορίες που «δείχνουν» την Τουρκία.

    Θυμίζουμε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απαγόρευσε την κύρωση της συμφωνίας, ενώ επιπλέον κινήθηκε ποινική διαδικασία εντός Αλβανίας, ενώπιον του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου, για τις ευθύνες του τότε υπουργού Εξωτερικών, Λ. Μπάσα, που υπέγραψε τη σύμβαση και των στελεχών των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Εξωτερικών που μετείχαν στη διαπραγματευτική ομάδα.

    Η σημερινή αλβανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 είναι ετεροβαρής υπέρ της ελληνικής πλευράς και ότι τα Διαπόντια Νησιά (νησιωτικό σύμπλεγμα 11 νησιών, που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά και μερικές άλλες νησίδες Β-ΒΔ της Κέρκυρας) δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια. Ολα αυτά, παρότι στην αντίστοιχη ιταλοαλβανική συμφωνία του 1992, όπου ελήφθη υπόψη η λεγόμενη μέση γραμμή, η αλβανική νήσος Σάσων έλαβε πλήρη επήρεια.

    Σήμερα, πληροφορίες από τα Τίρανα αναφέρουν ότι η αλβανική πλευρά ταλαντεύεται μεταξύ επαναδιαπραγμάτευσης για το θέμα ή προσφυγής στη διαιτησία, καθώς και στο Ιόνιο και την Αδριατική, όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο συγκρούονται ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα για την πρωτοκαθεδρία στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Νέα τουρκική ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top