• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

    Κλείνουν από το Νοέμβριο τα ορυχεία τα Σαββατοκύριακα – Φόβοι για το τέλος των 8μηνων στη ΔΕΗ – Στα 25 εκατομ. τόνους πέφτει η παραγωγή λιγνίτη για το 2017

    Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη
    Πηγή: e-ptolemeos.gr

    Σε περαιτέρω συρρίκνωση οδηγείται η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις η λιγνιτική παραγωγή, αφού προτάσσεται στο σύστημα η ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά, το φθηνό πετρέλαιο αλλά και οι φθηνότερες εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οι λόγοι που βαίνει συνεχώς μειούμενη η λιγνιτική παραγωγή λίγο πολύ γνωστοί και ειπωμένοι από επίσημα χείλη, αφού πολιτικές επιλογές και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρή παραγωγή ενέργειας έχουν καταστήσει πανάκριβο καύσιμο το λιγνίτη και φέρνουν μια ώρα γρηγορότερα τη μεταλιγνιτική περίοδο.

    Αποκλειστικές πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» αναφέρουν ότι επειδή μειώνεται περαιτέρω η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται αντίστοιχα και η εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή και από το Νοέμβριο η ΔΕΗ προχωρά στο κλείσιμο των ορυχείων τα Σαββατοκύριακα! Στην αρχή και δοκιμαστικά τα ορυχεία δεν θα λειτουργούν τη νυχτερινή βάρδια της Κυριακής και στη συνέχεια θα μένουν κλειστά ολόκληρα τα Σαββατοκύριακα.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας στα ορυχεία της ΔΕΗ στο Λιγντικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, που έχουν αρχίσει ήδη να μειώνονται δραματικά από την περασμένη άνοιξη, αφού εργοληπτικές εταιρείες που εκτελούσαν έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ αποχώρησαν από την περιοχή απολύοντας και το προσωπικό τους.

    Η απώλεια θέσεων εργασίας ωστόσο στη ΔΕΗ δεν θα περιορίζεται πλέον μονάχα στις εργοληπτικές εταιρείες, αλλά και στην παύση πρόσληψης συμβασιούχων στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, συνδικαλιστικά στελέχη του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ορυχείο Καρδιάς είπαν στους εργαζόμενους ότι πρόκειται να σταματήσουν οι προσλήψεις στα 8μηνα, λόγω ότι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η εξόρυξη λιγνίτη στο ΛΚΔΜ. Ανέφεραν με λίγα λόγια ότι, η ΔΕΗ προκειμένου να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις μόνιμου προσωπικού ή σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, θα αναγκαστεί να σταματήσει τις προσλήψεις συμβασιούχων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει η γενική διευθύντρια ορυχείων ΔΕΗ, Όλγα Κουρίδου, στην ημερίδα του σωματείου “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” για το λιγνίτη και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία είχε χτυπήσει καμπάνα για επικείμενη απώλεια των μισών θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ, λέγοντας πως η μείωση του λιγνίτη στο 30%- 35% μεταφράζεται σε μείωση των μισών θέσεων εργασίας.

    Αυτά όμως αφορούσαν τον μέχρι τότε σχεδιασμό για την παραγωγή λιγνίτη, καθώς όπως αποκάλυψαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» στις 25 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «ΔΕΗ- Πτολεμαΐδα: Η επόμενη μέρα», ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για το 2017 είναι η παραγωγή λιγνίτη πέσει κι άλλο, να ανέλθει σε μόλις 25 εκατομμύρια τόνους, όσο δηλαδή έβγαζε μονάχα κατ’ έτος το ορυχείο Νοτίου Πεδίου.

    Ο πρόεδρος του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ», Μόσχος Μόσχου, είχε αναφέρει συγκεκριμένα στην  παρέμβασή του ότι, «αυτό που έγινε στη χώρα μας με τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) δεν έχει προηγούμενο. Δόθηκαν τρεις φορές παραπάνω άδειες για Φ/Β από αυτό που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να αφανιστεί ο λιγνίτης. Είναι η κυριότερη αιτία που σήμερα τα εργοστάσιά μας δεν δουλεύουν και του χρόνου θα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Γιατί τα Φ/Β μπαίνουν πρώτα στο σύστημα, ανεξαρτήτως κόστους κι ας κοστίζουν πέντε φορές παραπάνω, από 315 ως 370 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 55 € του λιγνίτη.» Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ενώ θα περιμέναμε να σταματήσει το έγκλημα η καινούρια κυβέρνηση, απεναντίας πέρασε τροπολογία τον Αύγουστο που λέει για να μη χαλάσουμε το προφίλ μας δεν ανεβάζουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Κι επειδή αυτοί οι κύριοι συνεχώς ζητάνε, παρόλο που οι τιμές είναι προκλητικές, το άνοιγμα που δημιουργήθηκε θα το καταβάλλει λέει η ΔΕΗ. Ποια ΔΕΗ; Από πού θα τα βρει η ΔΕΗ; Μιλάμε για περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού και για περισσότερα από 800 εκατ. σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) την επόμενη τριετία. Άρα οδηγούμε την επιχείρηση στο γκρεμό. Απαράδεκτη η τροπολογία που πέρασε τον Αύγουστο.»

    Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γενικός γραμματέας του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ», Αθανάσιος Μάστορας, αποκάλυψαν στην παραπάνω εκδήλωση ότι από τη νέα χρονιά- παρόλο που φέτος ο λιγνίτης ήταν στα χειρότερά ποσοστά της ιστορίας του- θα πέσει κι άλλο.

    Ανέφεραν ειδικότερα ότι το 2017 οι προβλέψεις είναι ότι η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή όσο έβγαζε μόνο το ορυχείο Νοτίου Πεδίου! «Αντιλαμβάνεστε ότι με 25 εκατ. που καλούνται να βγάλουν θα δουλέψουν μόνο για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης ο ΑΗΣ Καρδιάς και ο ΑΗΣ Αμυνταίου και περιορισμένα ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ως μονάδα βάσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχου και δήλωσε ότι «μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων και των εργοστασίων. Κανένας δεν θα πληρώνει εργαζόμενους που δεν θα δουλεύουν.»

    «Εδώ έρχεται η ρήση της Κουρίδου: το μισό προσωπικό τι θα το κάνουμε;» ανέφερε  χαρακτηριστικά ο Α. Μάστορας στη δική του παρέμβαση.
    *** 
    kozan.gr: Όταν η «Ιφιγένεια=Λειτουργία Ορυχείων του ΛΚΔΜ τις Κυριακές» θυσιάζεται ώστε να μην υπάρξει περικοπή στο βασικό “πυρήνα” του μισθού των εργαζομένων της ΔΕΗ – Πώς έχουν τα πραγματικά δεδομένα


    Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozan.gr, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να εξετάσουν, από κοινού, αν είναι εφικτή η διακοπή της λειτουργίας των ορυχείων του ΛΚΔΜ τις Κυριακές (και μόνο), στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης πολιτικής για μείωση της παραγωγής της λιγνιτικής δραστηριότητας. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ φέρεται να είναι διατιθεμένη να συζητήσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, θέτοντας ως βασικά προαπαιτούμενο, την εύλογη αιτιολόγηση, προς την κατεύθυνση αυτή, από την πλευρά του Δ.Σ. της επιχείρησης. Άλλωστε, ως γνωστόν, η ΓΕΝΟΠ, διαχρονικά ήταν – και είναι – κατά των υπερωριών, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τι είναι εκείνο όμως που κάνει τη ΓΕΝΟΠ να συζητά, με ιδιαίτερη ευκολία, τηρουμένων των αναλογίων, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, χωρίς να ανησυχεί για τις διαμαρτυρίες που εύλογα μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι θα υπάρξουν, αφού το “κόψιμο” των υπερωριών μιας Κυριακής, σημαίνει – ταυτοχρόνως – και μείωση ενός επιπρόσθετου εσόδου για τον κάθε εργαζόμενο; Προφανώς το γεγονός ότι, η ΔΕΗ, σε δυο χρόνια από σήμερα, δια νόμου μνημονιακού, θα έχει το 50% της παραγωγής στην χώρα, άρα κανείς, εκ των έσω της Επιχείρησης, δεν μπορεί να σκέπτεται και να λειτουργεί σα να έχει το 100%. Έτσι λοιπόν, προκειμένου να μην υπάρξει παρέμβαση (μείωση) στο βασικό “πυρήνα” του μισθού, δηλαδή στις τακτικές αποδοχές και το σύνολο των επιδομάτων, που προέκυψαν μετά από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, φέρεται, να κρίνεται, ακόμη κι από τα συνδικαλιστικά σωματεία, ως αναγκαίο κακό, το “κόψιμο” των υπερωριών της Κυριακής, εφόσον η διοίκηση επιχειρήσει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.  Ως γνωστόν η ΔΕΗ δεν είναι εντεταγμένη στο ενιαίο μισθολόγιο, όμως, σύμφωνα με το μνημόνιο, το ύψος της μισθοδοσίας των εργαζομένων δε μπορεί να ξεπερνά τη μισθοδοσία του 65%, που ήταν σε ισχύ το 2009. Δηλ. υπάρχει μια μείωση του μισθού, της τάξεως του 35% κι αυτή πρέπει να διατηρείται μέχρι τις 31/12/2018. Όταν η μισθοδοσία “ξεφεύγει” ή είανι σε οριακή κατάσταση, πρέπει, άμεσα, να λαμβάνονται μέτρα, όπως φαίνεται, ότι συμβαίνει τη δεδομένη χρονική περίοδο.

    Ζητώντας την άποψη του Πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,  σχετικά με το προαναφερόμενο σκεπτικό, ο κ. Γιώργος Αδαμίδης μας δήλωσε τα ακόλουθα: “Eφόσον οι ανάγκες της ΔΕΗ είναι τέτοιες για μειωμένη παραγωγή, βάσει του προγράμματός της και θέλει να μειώσει το κόστος – γενικώς – στις εργασίες, από τις προσαυξήσεις, δηλαδή από τις μεταβλητές αποδοχές, γιατί η Κυριακή έχει προσαυξήσεις, εμείς, επειδή είμαστε απέναντι στις υπερωρίες και διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δε μπορούμε να αρνηθούμε, φτάνει να μας αιτιολογήσει επαρκώς η Επιχείρηση, τους λόγους για τους οποίους θα το πράξει”. Βέβαια η συγκεκριμένη απάντηση, υπό άλλες συνθήκες, θα προκαλούσε εντύπωση και πολλά ερωτηματικά, είναι όμως προφανές, πως η εν λόγω εξέλιξη, για τους συνδικαλιστές και κατ’ επέκταση τους εργαζομένους της, δεν αποτελεί ένα ενδεχόμενο, που έρχεται ως “κεραυνός εν αιθρία”. Όλοι αντιλαμβάνονται, με όρους “ζυγαριάς”, πως μεταξύ ενός επιβαλλόμενου “παζαρέματος” σε  περικοπές των υπερωριών και των τακτικών αποδοχών, προτιμότερες, ως αναγκαίο κακό, είναι οι πρώτες, παρά οι δεύτερες. Άλλωστε, θα πρέπει σημειωθεί, πως, ήδη, εδώ και διάστημα δύο μηνών, στο ημερήσιο προσωπικό έχει γίνει περιστολή των εργασιών, καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού εντός του κανονικού οκταώρου και έχουν περιοριστεί σ’ ένα βαθμό, που ξεπερνά το 30%, οι υπερωρίες του Σαββατοκύριακου.

    Το Kozan.gr, ερευνώντας περαιτέρω όλα τα υφιστάμενα δεδομένα, στο συγκεκριμένο ζήτημα, επικοινώνησε και με τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων, από την οποία έλαβε την ακόλουθη απάντηση: “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αποφασισμένο, υπάρχει σ’ εξέλιξη μια διαβούλευση της διοίκησης της επιχείρησης και της ΓΕΝΟΠ, στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους του λιγνίτη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Επιχείρησης.”

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Κλείνουν από το Νοέμβριο τα ορυχεία τα Σαββατοκύριακα – Φόβοι για το τέλος των 8μηνων στη ΔΕΗ – Στα 25 εκατομ. τόνους πέφτει η παραγωγή λιγνίτη για το 2017 Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top