Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση
Μέρκελ έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει σενάρια για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της
συμφωνίας για το Προσφυγικό ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, υπό το βάρος της
έντασης που μεγάλωσε ανάμεσα στις δυο πλευρές, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο
πραξικόπημα του Ιούλη.
Το φερόμενο σχέδιο μιλά για συγκέντρωση προσφύγων σε χώρους κοντά στα σύνορα, «αξιόπιστη φύλαξη» των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω Frontex και διασφάλιση συνεργασίας της Ελλάδας «ακόμη και με οικονομική πίεση».
Είναι φανερό ότι η ΕΕ ετοιμάζεται για αύξηση των μεταναστευτικών ροών το επόμενο διάστημα και ήδη κυοφορούνται σχέδια για την επέκταση του εγκλωβισμού που ήδη βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Όλα τα παραπάνω περιγράφονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», χωρίς έως τώρα να έχει επιβεβαιωθεί το επίσημα περιεχόμενό του.
Σύμφωνα με το περιοδικό, στο έγγραφο τονίζεται ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας, καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «απολύτως ασαφείς». Διαπιστώνονται επίσης προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και σημειώνεται ότι αν η συμφωνία αποτύχει, θα πρέπει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας «να προστατευτούν αξιόπιστα» από την FRONTEX.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη».
Σ' αυτή τη κατεύθυνση, «πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας, και με τη χρήση οικονομικής πίεσης, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή στα Δυτικά Βαλκάνια».
Τέλος, αναφέρεται ότι «για την προστασία των εξωτερικών
συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επαναπροώθησης, τρίτες χώρες έχουν μια
ενισχυμένη σημασία» και πως «η προθυμία και η δυνατότητά τους για συνεργασία
μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου