• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

  ΗΠΑ και Γερμανία εγκαταλείπουν τους Κούρδους της Συρίας και στηρίζουν τις τουρκικές επιθέσεις - Αλλαγή Στάσης

  Πηγή: tvxs.gr

  «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους ανατολικά του Ευφράτη μετά την κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ, για να συνεχίσουν να έχουν την αμερικανική υποστήριξη», ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

  Σημειώνεται πως η δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ έρχεται λίγες ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» σε συριακά εδάφη κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών, που επίσης πολεμούν τους τζιχαντιστές.

  Η Τουρκία αναγνωρίζει ως τρομοκράτες τους Κούρδους της Συρίας και η νέα θέση των ΗΠΑ έρχεται να ικανοποιήσει το πάγιο τουρκικό αίτημα ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία. Η Άγκυρα φοβάται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενίσχυε τις αποσχιστικές αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων της Τουρκίας και του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

  Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός πιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στήριξη προς τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας (YPG) για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στην περιοχή.

  Υπενθυμίζεται πως οι Κούρδοι της Συρίας έχουν εδώ και καιρό την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και των Ρώσων, στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα σε κρίσιμες φάσεις του πολέμου, και έχοντας εξοπλιστεί από τη Δύση, οι Κούρδοι του YPG πέτυχαν σημαντικές νίκες κατά των τζιχαντιστών και αποτέλεσαν έναν από τους πιο αξιόπιστους και πολεμικά ικανούς συμμάχους της Δύσης, γεγονός που είχε ανοίξει τη συζήτηση για δημιουργία ακόμη και μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη Βόρεια Συρία. 

  Και η Γερμανία εγκαταλείπει τους Κούρδους

  Το Βερολίνο ανακοίνωσε πως υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας κατά του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων στο συριακό έδαφος. Αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι η τουρκική επιχείρηση που στρέφεται κατά του Ισλαμικού κράτος «συνάδει προς τους στόχους και τις προθέσεις του συνασπισμού κατά του ΙΚ», ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε πως «σέβεται» την απόφαση της Άγκυρας να πολεμήσει εναντίον των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, οι οποίες είναι εντούτοις σύμμαχες των Δυτικών στη συριακή σύγκρουση.

  «Η Τουρκία, δικαίως ή αδίκως, θεωρεί πως υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα, από την τουρκική πλευρά, στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο θεωρούμε κι εμείς τρομοκρατική οργάνωση, και τουλάχιστον ένα μέρος των Κούρδων της συριακής πλευράς. Το σεβόμαστε και θεωρούμε πως είναι θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να δρά εναντίον αυτών των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: ΗΠΑ και Γερμανία εγκαταλείπουν τους Κούρδους της Συρίας και στηρίζουν τις τουρκικές επιθέσεις - Αλλαγή Στάσης Rating: 5 Reviewed By: e kozani
  Scroll to Top