• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

    ΣΥΡΙΑ: Αντιδράσεις από ΗΠΑ στους ρωσικούς βομβαρδισμούς από το Ιράν

    Ρωσικά μαχητικά που δρουν από βάσεις του Ιράν
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
    «Τριβές» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας προκαλεί, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, η απόφαση της Μόσχας να ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου αποστολές ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στη Συρία από την αεροπορική βάση Χαμαντάν του Ιράν, δίχως την ίδια ώρα να αποκλείεται η πιθανότητα μίας ρωσο-αμερικανικής στρατιωτικής συμφωνίας στο Χαλέπι της Συρίας.

    Η αντίδραση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, σε σχέση με αυτή την εξέλιξη ήρθε αργά το βράδυ της Τρίτης και ήταν μάλλον χαρακτηριστική: «Πρόκειται για ατυχή εξέλιξη που δεν προκαλεί έκπληξη (...) Θα περιπλέξει μία κατάσταση που είναι ήδη πολύ περίπλοκη και δύσκολη», είπε, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές κατά της Μόσχας υπαινισσόμενος ότι η απογείωση ρωσικών βομβαρδιστικών από ιρανική αεροπορική βάση «μπορεί» να παραβιάζει την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί παροχής, πώλησης και μεταφοράς όπλων στο Ιράν. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι η χρήση των βάσεων στο έδαφος του Ιράν από τη Μόσχα δεν θα αποτρέψει κατ' ανάγκη την επίτευξη μιας συμφωνίας αμερικανο-ρωσικής στρατιωτικής συνεργασίας σε ό,τι αφορά τη δράση εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στο συριακό έδαφος.

    Ο Λαβρόφ απορρίπτει τις αιτιάσεις...

    Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον τελευταίο να απορρίπτει χτες κατηγορηματικά οποιαδήποτε πιθανότητα παραβίασης των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Ιράν. «Δεν υπάρχει λόγος να υποπτεύεται κανείς τη Ρωσία για παραβίαση της απόφασης 2231, που αφορά αποστολές, πωλήσεις και μεταφορές συγκεκριμένων τύπων όπλων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών. Ομως, τα στρατιωτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, έπειτα από εξουσιοδότηση του Ιράν, για συμμετοχή σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία, στάλθηκαν μετά από νόμιμη αίτηση της κυβέρνησής της», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Κρίστοφερ Γκάρβερλ, που είναι εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, δήλωσε χτεςπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά του «Ισλαμικού Κράτους» ενημερώθηκαν εγκαίρως από τους Ρώσους για τις επιδρομές ρωσικών βομβαρδιστικών από το Ιράν στη Συρία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φρόντισαν προηγουμένως να ενεργοποιήσουν σύνδεσμο τηλεπικοινωνιών. Την έγκαιρη ενημέρωση Αμερικανών αλλά και Ισραηλινών αξιωματούχων είχε υποστηρίξει νωρίτερα και η ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η Ρωσία δεν σκοπεύει μόνο να ολοκληρώσει την εμπλοκή της στη Συρία, αλλά στην πραγματικότητα να προωθήσει μία ευρύτερη στρατηγική: Την αύξηση της παρουσίας της στη Μέση Ανατολή».

    Παράλληλα, και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων (που συνδέεται συχνά με τη CIA) STRATFOR σε χτεσινό άρθρο του αναφορικά με τις επιδρομές ρωσικών βομβαρδιστικών από το Ιράν στη Συρία, εκτίμησε ότι πρόκειται για «σκόπιμη επίδειξη δύναμης της Ρωσίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή» και ότι η Ρωσία «προσπαθεί σκληρά να δημιουργήσει την αντίληψη ότι έχει επισκιάσει σημαντικά το ρόλο των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή μέσω μίας ευρείας γκάμας συμμαχιών, αύξησης της στρατιωτικής δραστηριότητας και συνεχιζόμενης επιδίωξης αμυντικών συμφωνιών... κάνοντας την Ουάσιγκτον, που ηγείται του συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους", να φαίνεται πως μένει στα κρύα του λουτρού...».


    Σε άλλο σημείο το STRATFOR διαπιστώνει πως η Ρωσία δημιούργησε την αντίληψη ότι «είναι πιο πρόθυμη από τις ΗΠΑ να δεσμεύσει πόρους και δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και γι' αυτό εμφανίζεται να εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους συμμάχους της». Υποστηρίζει ακόμη πως «μολονότι δεν υπάρχει κανένας "έρωτας" μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, το Ιράν θα δεχόταν μετά χαράς τη ρωσική υποστήριξη για να διατηρήσει πλεονέκτημα έναντι του περιφερειακού αντιπάλου τους, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας, ακριβώς όπως η Μόσχα χρησιμοποιεί την εμπλοκή της στη Μέση Ανατολή για να πετύχει προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΣΥΡΙΑ: Αντιδράσεις από ΗΠΑ στους ρωσικούς βομβαρδισμούς από το Ιράν Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top