• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

    ΡΩΣΙΑ: Καταγγελία για εισβολή σαμποτέρ της Ουκρανίας στην Κριμαία

    Πηγή: 902.gr

    Ένα νέο επεισόδιο σημειώθηκε στην αντιπαράθεση Ουκρανίας - Ρωσίας για τη χερσόνησο της Κριμαίας, που μετά την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης από τους εθνικιστές με την στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, πέρασε με δημοψήφισμα που διοργανώθηκε τον Μάρτη του 2014 στην δύναμη της Ρωσίας. 'Ετσι η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέτρεψε  «τρομοκρατικές επιθέσεις και μια ένοπλη εισβολή στην Κριμαία που σχεδιάστηκαν από την Ουκρανία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χερσονήσου πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου».

    Όπως αναφέρει «τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας και ότι στη συμπλοκή που έγινε με δικές της δυνάμεις ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους».

    Σημειώνεται ακόμα ότι στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, που όπως υποστηρίζει η FSB «προορίζονταν για άλλες δύο ομάδες "σαμποτέρ-τρομοκρατών" που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατιώτης».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι Ρώσοι στο «δίκτυο των κατασκόπων συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι» και είχε οργανωθεί από την Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικούΥπουργείου Άμυνας ενώ «στόχος των σαμποτέρ ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών και των περιφερειακών εκλογών το Σεπτέμβρη και να πληγούν υποδομές».

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιλέγει την τρομοκρατία αντί για την ειρήνη παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι και διεμήνυσε ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία.

    Τόνισε επίσης πως μετά από αυτές τις ενέργειες δεν υπάρχει νόημα να διεξαχθούν συζητήσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα γίνει στην Κίνα.

    Από την πλευρά της Ουκρανίας ο εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) Γιούρι Τάντιτδιέψευσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν μια ένοπλη επέμβαση στην Κριμαία, ενώ το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού έκανε λόγο για «προβοκάτσια».


    «Η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει δια της βίας το έδαφός της και δεν θα το κάνει» είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής SBU. Βεβαίως παρά τις διαψεύσεις ο ουκρανικός στρατός όλο και ενισχύει την παρουσία του τόσο γύρω από την Κριμαία όσο και στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, και τους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που διαφώνησαν με την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, όπου οι κινήσεις σαμποτάζ είναι συχνές, ενώ η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ παραβιάζεται συνεχώς.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΡΩΣΙΑ: Καταγγελία για εισβολή σαμποτέρ της Ουκρανίας στην Κριμαία Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top