• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

    Χαιρετισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην 54η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση στην Ιαπωνία (7.8.2016)


    Στις 7 Αυγούστου, 71 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ κατέστρεψαν με ατομικές βόμβες τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945, πραγματοποιήθηκε η 54η Διεθνής Αντιπολεμική Συνέλευση στο Τόκιο και σε άλλες 6 μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό στις δυνάμεις του αντιπολεμικού κινήματος της Ιαπωνίας που συμμετείχαν στη συνέλευση:

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό στην 54η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 7.8.2016 στην Ιαπωνία και εύχεται καλή επιτυχία στις εργασίες της.
    Οι εργασίες της Συνέλευσης στο Τόκιο και τις άλλες 6 μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας γίνονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα που αναδεικνύει την ανάγκη για ένα διεθνές αντιπολεμικό κίνημα που θα συγκρουστεί με τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το θρησκευτικό φανατισμό. Κρίσιμη αναδεικνύεται η ανάγκη ενός διεθνούς συντονισμένου κινήματος της εργατικής τάξης που θα αναμετρηθεί συνολικά με την καπιταλιστική βαρβαρότητα που εξοντώνει τους λαούς για τα κέρδη του κεφαλαίου και θα προβάλλει το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης, χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση και πόλεμο.

    Στην επέτειο του πυρηνικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ, σε μια επίδειξη ιμπεριαλιστικής ισχύος που σκόρπισε τον όλεθρο και άφησε καταστροφικές συνέπειες για δεκαετίες, τα συνθήματα της Εκτελεστικής Επιτροπής της 54ης Συνέλευση είναι επίκαιρα και μπορούν να γίνουν η βάση για τη διεθνή αντιπολεμική κινητοποίηση που έχει ανάγκη η εποχή μας.
    Οι πολεμικοί ανταγωνισμοί των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας από τη μία, της Ρωσίας και της Κίνας από την άλλη, που φτάνουν στο σημείο να επαναφέρουν τον κίνδυνο της πυρηνικής καταστροφής, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμοί στη Συρία, η βάρβαρη αντιμετώπιση των προσφύγων και η ισλαμοφοβία, συνιστούν βασικές απειλές για την Ειρήνη και την ίδια την ανθρωπότητα. Έχει οικουμενική αξία το κάλεσμα της 54ης Συνέλευσης ενάντια στους εξοπλισμούς και το εμπόριο όπλων, αλλά την αναθεώρηση του συντάγματος που επιδιώκει ο γιαπωνέζικος μιλιταρισμός και νεοφιλελευθερισμός για να απαλλαγεί από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απαίτηση των λαών να μην επαναληφθεί η καταστροφή που προκάλεσε ο φασισμός, ο ναζισμός, ο εθνικισμός και ο μιλιταρισμός.

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μοιράζεται αυτές τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τους στόχους πάλης με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της 54ης Διεθνούς Αντιπολεμικής Συνέλευσης, στα πλαίσια του αγώνα της για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου στο λαό και την εργατική τάξη στην Ελλάδα. Η πολιτική των μνημονίων στο όνομα της πληρωμής του παράνομου και τοκογλυφικού χρέους υλοποιεί μια σειρά από καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για να φορτωθούν ο λαός και οι εργαζόμενοι το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης. Η ΕΕ, αλλά και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ στα πλαίσια της Τρόικας, μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις οργανώνουν και υλοποιούν τα μνημόνια ισοπεδώνοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημεί τους αγώνες και τις αξίες της Αριστεράς κυβερνώντας με το εθνικιστικό δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ, καθώς έχει υπογράψει το 3ο μνημόνιο κοινωνικής καταστροφής, το οποίο ψήφισαν στη βουλή οι ένοχοι που υπέγραψαν τα δυο πρώτα, η νεοφιλελεύθερη-νεοσυντηρητική ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και οι νεοφιλελεύθεροι σύμμαχοί τους. Στην Αριστερά το ΚΚΕ εγκλωβίζει μαχόμενες δυνάμεις σε μια πολιτική κατεύθυνση κοινοβουλευτισμού, που αρνείται τη σύγκρουση με κυβέρνηση-ΕΕ, ρίχνοντας στο λαό την ευθύνη για τον αρνητικό συσχετισμό και με την επίκληση της καλύτερης προετοιμασίας, ενώ η ΛΑΕ αν και διαχωρίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει διαχωριστεί αποφασιστικά από το πλαίσιο που οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το βασικό κόμμα της άρχουσας τάξη, αλλά και από ούτε από τον εγκλωβισμό στον κοινοβουλευτισμό που υποτιμά τη δύναμη του λαϊκού κινήματος. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει προτεραιότητα στη δυνατότητα της λαϊκής πάλης και του εργατικού κινήματος να αμφισβητήσει το μονόδρομο της πολιτικής του κεφαλαίου, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, να ανοίξει το δρόμο σε ανατρεπτικές και επαναστατικές εξελίξεις. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνει ένα αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα με καρδιά και πυρήνα τη διεκδίκηση:

    • της ανατροπής και ξηλώματος των μνημονίων, την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
    • της μονομερούς παύσης πληρωμών και διαγραφής του χρέους
    • της εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο
    • της αποφασιστικής υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων
    • της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ.
    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί ζωτικής σημασίας την πάλη ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και το φασισμό. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ σε Αν. Ευρώπη, Αν. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή και οι ανταγωνισμοί τους με τη Ρωσία και τους συμμάχους φέρνουν πόλεμο, αυταρχικά καθεστώτα και ξεριζώνουν τους λαούς αναγκάζοντάς τους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Δικό τους παιδί είναι οι υπεραντιδραστικοί ισλαμιστές και η βαρβαρότητα του λεγόμενου “Ισλαμικού Κράτους” που πάνω από όλα στρέφεται ενάντια στους μουσουλμάνους και ειδικά στα πιο προοδευτικά και αγωνιστικά στοιχεία. Οι αγώνες του Κουρδικού και του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στα καταπιεστικά καθεστώτα του Ερντογάν και του Ισραήλ, συγκινούν, εμπνέουν και κερδίζουν την αλληλεγγύη του καθένα του αγωνίζεται για ένα δίκαιο κόσμο. Η συγκλονιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από τον ελληνικό λαό, σε σύγκρουση με την αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που δεν αναγνωρίζει ανθρώπινα δικαιώματα ούτε δικαιώματα ασύλου στους πρόσφυγες, είναι μια μάχη πολύ σημαντική για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ειδικά μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκία που οξύνει τις συνέπειες αυτής της αντιδραστικής πολιτικής, η οποία πρακτικά καταργεί το άσυλο και χαρακτηρίζει σαν “ασφαλή χώρα” την Τουρκία του αυταρχικού Ερντογάν.

    Σε αυτές τις συνθήκες είναι ανάγκη ζωής η πάλη ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το μισαλλοδοξία των θρησκευτικών φανατισμών και διαχωρισμών.

    Ο κόσμος του κεφαλαίου στην πραγματικότητα μιας καπιταλιστικής κρίσης που δεν ξεπερνιέται, με συνταγές ανάπτυξης που προϋποθέτουν την εξαθλίωση και περιθωριοποίηση της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των φτωχών, ωθεί στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις και φέρνει τους λαούς μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένων πολέμων.

    Η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, μετά από πολλές δεκαετίες, συνδέεται άμεσα με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και την αλληλοεξόντωση των λαών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της ολιγαρχίας. Ο αγώνας για το ψωμί και την ελευθερία, για μια ζωή αξιοβίωτη, είναι στενά δεμένος σήμερα με το διεθνισμό και το σύνθημα “προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!”. Εκφράζει μια πραγματική ανάγκη της πάλης για ένα κόσμο πιο δίκαιο. Η ολοκληρωτική απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τη βαρβαρότητα των πολέμων θα έρθει με την επαναστατική ανατροπή της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

    Με αυτές τις σκέψεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εύχεται καλή επιτυχία στην 54η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση στην Ιαπωνία και φιλοδοξεί να συμβάλλει με αναβαθμισμένες πρωτοβουλίες στο επόμενο για τη διεθνιστική πάλη των λαών και των εργαζομένων.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Χαιρετισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην 54η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση στην Ιαπωνία (7.8.2016) Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top