• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

    Τα «θολά όρια» του ιμπεριαλιστικού πολέμου

    Πηγή: rizospastis.gr

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «προβληματισμός» που βρίσκεται διάχυτος σε διάφορα σημεία του κειμένου για τα πολύ θολά όρια ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική ειρήνη και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Συγκεκριμένα, το κείμενο, δίπλα στην «αναγέννηση των παραδοσιακών πολιτικών πυγμής, που περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και τις σημαντικές προσπάθειες εξοπλισμών», καταγράφει τη δράση των κάθε λογής μηχανισμών και των «επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης» (βλέπε «πολύχρωμες επαναστάσεις» κ.ο.κ.) με το εξής χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Επιπρόσθετα, μη-κρατικοί παράγοντες και συγκεκριμένα κράτη καταφεύγουν σε μεθόδους "υβριδικού" πολέμου. Αυτός περιλαμβάνει τη χρήση στρατιωτικών μέσων κάτω από το κατώφλι του συμβατικού πολέμου. Ο σκοπός είναι η υπονόμευση ενός κράτους με ένα συγκαλυμμένο τρόπο. Αυτή η προσέγγιση συνδυάζει διαφορετικά πολιτικά και στρατιωτικά μέσα και εργαλεία, με έναν τρόπο ο οποίος δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές επιθετικές προθέσεις, έως ότου όλα τα μέρη του παζλ να έχουν συμπληρωθεί...».

    «Οι υβριδικές τακτικές», λέει το κείμενο, μιλώντας για τις νέες μορφές που παίρνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος «θολώνουν τα όρια ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη (...). Οι ρόλοι του επιτιθέμενου και της αμυνόμενης παράταξης γίνονται εσκεμμένα δυσδιάκριτοι. Η πρόθεση είναι να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν εντελώς την άμεση και αποφασιστική απάντηση του κράτους που βρίσκεται υπό επίθεση και της διεθνούς κοινότητας».

    Ενδεικτικό, εξάλλου, είναι και το πώς αυτός ο «θολός» πόλεμος - επέκταση της ιμπεριαλιστικής ειρήνης αξιοποιείται και για συνολικότερα μέτρα θωράκισης της αστικής εξουσίας με το προχώρημα μιας σειράς μέτρων καταστολής, αλλά και στοίχισης των λαών πίσω από τα συμφέροντα των καπιταλιστών: «Η επιτυχής πρόληψη των υβριδικών απειλών επιτάσσει την κρατική και κοινωνική αντοχή», γράφεται στο κείμενο, που περιγράφει μια σειρά από μέτρα όπως «ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης», βασισμένο «σε ένα ακριβές και ευέλικτο σύστημα δεικτών και ισχυρές αναλυτικές ικανότητες».

    Οι παραδοχές αυτές επιβεβαιώνουν την ανάγκη η εργατική τάξη κάθε χώρας να μη σέρνεται πίσω από τους φανερούς ή «δυσδιάκριτους» σχεδιασμούς των διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αλλά να χαράξει τη δική της αυτοτελή γραμμή πάλης και εξόδου από τα «θολά ναρκοπέδια» του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».
    ***
    Είκοσι μέρες κλιμάκωσης σε όλα τα μέτωπα

    Πηγή: rizospastis.gr

    Το παρακάτω μικρό «ημερολόγιο» αποτυπώνει ως ένα βαθμό το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η «διακήρυξη αρχών» της γερμανικής πολιτικής «ασφάλειας», αλλά και συνολικότερα η συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα. Είναι ενδεικτικό κι αυτό του «κουβαριού» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που όλο και περιπλέκονται με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

    8 Ιούλη - Ξεκινά η 27η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αποφασίζει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την καπιταλιστική Ρωσία, τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων και σύγχρονων όπλων στην Ανατολική - Κεντρική Ευρώπη και στις χώρες της Βαλτικής, την ανάπτυξη της λεγόμενης «Πυραυλικής Ασπίδας» στην Πολωνία και τη Ρουμανία, την παραπέρα ανάμειξη των ΝΑΤΟικών μηχανισμών στις υποθέσεις «ασφάλειας» και «άμυνας» Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας, την ενίσχυση της παρουσίας ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο.

    13 Ιούλη - Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει τη «Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια» της Γερμανίας.

    14 Ιούλη - Μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας με 84 νεκρούς. Την ευθύνη αναλαμβάνει το «Ισλαμικό Κράτος».

    Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Ντε Λάιεν δήλωνε ότι «η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να σφυρηλατήσουν μια στενότερη αμυντική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση», διατυπώνοντας την πρόταση για «δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πολιτικοστρατιωτικού αρχηγείου...».

    15 Ιούλη - Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί εμμέσως για εμπλοκή τις ΗΠΑ. 8 Τούρκοι στρατιωτικοί καταφεύγουν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

    15 - 24 Ιούλη - Σε διάστημα δέκα ημερών πραγματοποιούνται στο έδαφος της Γερμανίας 3 διαφορετικές επιθέσεις. Η μία φέρεται να έχει ακροδεξιά κίνητρα και άλλες δύο συνδέονται με το «Ισλαμικό Κράτος».

    17 Ιούλη - Σκοτώνονται στη Λιβύη τρεις Γάλλοι κομάντος, επιβεβαιώνοντας, για πρώτη φορά, επίσημα - μετά το 2011 - τη δράση ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης.

    19 Ιούλη - Στο όνομα της «υπεράσπισης της ασφάλειας» της χώρας από την τρομοκρατία, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αποφασίζει να παρατείνει για ένα ακόμη εξάμηνο την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα που σε λίγο συμπληρώνει τον ένα χρόνο.

    20 Ιούλη - Η κυβέρνηση της Τουρκίας κηρύττει τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», καταρχάς για ένα τρίμηνο, για την «προστασία της συνταγματικά κατοχυρωμένης τάξης».

    Η Europol δημοσιεύει την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση στο μέτωπο της «τρομοκρατίας» εντοπίζοντας «ανοδική πορεία».

    24 Ιούλη - Η Ντε Λάιεν δηλώνει ότι η Μπούντεσβερ (οι ομοσπονδιακές Ενοπλες Δυνάμεις) «είναι έτοιμη να αναπτυχθεί, λόγω τρομοκρατικής επίθεσης, στο εσωτερικό της χώρας». Ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δηλώνει ότι η «εσωτερική ασφάλεια είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της αστυνομίας αλλά το σύνταγμα επιτρέπει τη βοήθεια του ομοσπονδιακού στρατού σε περίπτωση εξαιρετικού, ακραίου κινδύνου».

    28 Ιούλη - Στη Γαλλία, ανακοινώνεται η συγκρότηση της Εθνοφρουράς, Σώματος αποτελούμενου από εφέδρους.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τα «θολά όρια» του ιμπεριαλιστικού πολέμου Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top