• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

    Τουρκία - Μετά την Απόπειρα Πραξικοπήματος - Αντιθέσεις με βάθος και προεκτάσεις

    Συνεχίζονται τα ερωτήματα για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

    Πηγή: rizospastis.gr

    ΑΓΚΥΡΑ.--
    Νέα ερωτήματα για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που, μιλώντας στον βρετανικό «Γκάρντιαν», αφού πρώτα ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αναμειχθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος, στη συνέχεια πρόσθεσε: «Φυσικά, από τη στιγμή που ο ηγέτης αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ. ο Φετ. Γκιουλέν) διαμένει στις ΗΠΑ υπάρχουν ερωτήματα στα μυαλά των ανθρώπων αν υπάρχει κάποια αμερικανική ανάμειξη ή στήριξη... Ετσι από αυτήν τη στιγμή η Αμερική θα πρέπει να αναλογιστεί αληθινά πώς θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία, που αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο για εκείνη, στην περιοχή και στον κόσμο».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ μιλούσε στην κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ) πριν από μερικές μέρες εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιμονή των ΗΠΑ να ζητούν νέα στοιχεία για την έκδοση Γκιουλέν, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί ακόμα και να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τέτοιους συμμάχους».

    Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Γκιουλέν υπογράφοντας άρθρο στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να «αντισταθούν στον πειρασμό να δώσουν στον Ερντογάν όλα όσα θέλει» και εξέφρασε την «ανησυχία» του γιατί ο Ερντογάν «υποβάλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στο συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος». Ακόμα, πρόσθεσε ότι για να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα σε αργή κίνηση».

    Οσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την πρόσφατη συνάντηση των Ερντογάν - Γιλντιρίμ με τους αρχηγούς του σοσιαλδημοκρατικού CHP και του εθνικιστικού MHP - που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» και συνοδεύτηκε από «συμφωνία» για αλλαγές (σε πρώτη φάση) «μικρής κλίμακας» στο Σύνταγμα - χτες ανώνυμες πηγές από την τουρκική προεδρία δήλωναν στη «Χουριέτ» ότι ο Ερντογάν «θα αποσύρει όλες τις αγωγές που εκκρεμούν σε βάρος ηγετών της αντιπολίτευσης ως επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

    Ο Νταβούτογλου για το ρωσικό μαχητικό

    Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέντ Νταβούτογλου, να διευκρινίσει ότι «δεν είναι σωστό να εγείρονται ζητήματα οκτώ μήνες μετά το περιστατικό» (της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβρη), ύστερα από δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών ότι η απόφαση για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ήταν επιλογή των πιλότων (σημειώνουμε ότι συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες για τυχόν σύνδεση με την οργάνωση του Γκιουλέν). Ο Νταβούτογλου μάλιστα επισήμανε ότι «με βάση τις συνήθειες του κράτους μας, ο πρωθυπουργός προσδιορίζει τους κανόνες εμπλοκής με γραπτή οδηγία προς το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων», θυμίζοντας τις οδηγίες που είχαν δοθεί πριν μερικά χρόνια για ετοιμότητα όχι μόνο απέναντι στα συριακά πολεμικά αεροπλάνα αλλά και «οτιδήποτε παραβιάζει τον εναέριο τουρκικό χώρο». Δεν υπήρχε πρόβλημα με την εφαρμογή αυτών των κανόνων εμπλοκής, καθώς το ζήτημα ήταν η υπεράσπιση του τουρκικού εναέριου χώρου, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα αναλάμβανα την ίδια πολιτική ευθύνη ακόμα και αν αυτό γινόταν (πάλι) σήμερα».

    Ανησυχία στη Γερμανία

    Ανησυχία στο μεταξύ προκαλεί σε γερμανικά κόμματα η συγκέντρωση υποστηρικτών του Ερντογάν που προγραμματίζεται την Κυριακή, στην Κολονία. Την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί και «αντιδιαδηλώσεις», από διάφορες πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ο γγ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αντρέας Σόιερ, δήλωσε ότι «η τουρκική εσωτερική πολιτική δεν έχει θέση σε γερμανικό έδαφος. Οποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτήν, μπορεί ευχαρίστως να εγκαταλείψει τη χώρα μας και να επιστρέψει στην Τουρκία», ενώ ο αρμόδιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για εσωτερικά θέματα, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, είπε ότι «πρέπει να εμποδίσουμε να εισαχθεί στη χώρα μας και να κλιμακωθεί περαιτέρω εδώ στους δρόμους και στις πλατείες μας η μαζική αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Ερντογάν», τονίζοντας ότι «εάν όμως οι αρμόδιες αρχές έχουν συγκεκριμένα στοιχεία ότι από τη σχεδιαζόμενη διαδήλωση θα προέλθουν πράξεις βίας και ποινικά αδικήματα, τότε θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά ένα αίτημα απαγόρευσης».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τουρκία - Μετά την Απόπειρα Πραξικοπήματος - Αντιθέσεις με βάθος και προεκτάσεις Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top