ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΩΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ, ΕΛΣΑΣ
ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
Πηγή: prlogos.gr
Βολές κατά της μελετητικής ομάδας του ΑΠΘ που παρουσίασε
πρόσφατα τα αποτελέσματα της μελέτης για τις πηγές προέλευσης του εξασθενούς χρωμίου σε σημεία της λεκάνης Σαριγκιόλ, με αφορμή τις υψηλές τιμές που είχαν
βρεθεί το 2013 μετά από μετρήσεις που έγιναν σε γεώτρηση των νερών Αγίου
Δημητρίου, Ρυακίου και Ακρινής, εξέφρασε η Έλσα Αμανατίδου, αναπληρώτρια
καθηγήτρια του εργαστηρίου περιβαλλοντικής χημείας και επεξεργασίας υγρών
αποβλήτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Η ίδια παρακολούθησε την παρουσίαση της μελέτης των επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τις ενστάσεις της, για τις πηγές μόλυνσης και συγκεκριμένα για τα όσα είπε η μελετητική ομάδα πως η ΔΕΗ και η τέφρα οφείλονται για τη ρύπανση με εξασθενές χρώμιο των νερών.
Μιλώντας στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η ίδια εξέφρασε επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα της έρευνας λέγοντας ωστόσο πως "Το καλό είναι ότι ξεκίνησε να γίνεται η κουβέντα". Για τις αντιρρήσεις που εξέφρασε, σημείωσε πως δεν καλυφθήκαμε από ικανοποιητικές απαντήσεις, αυτό όμως δεν απαξιώνει τη δουλειά που έγινε¨, προσθέτοντας πως "έγινε μια δουλειά, διαφωνούμε με τα συμπεράσματα, ότι δηλαδή φταίει η τέφρα. Πιθανόν να φταίει η τέφρα, πιθανόν τα πετρώματα. Συμπερασματικά, υπάρχει ένας συνδυασμός αιτιών και οι μηχανισμοί και τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν δε μας ικανοποίησαν και ήταν αντικρουόμενα", τόνισε.
Η ίδια ζήτησε να ενωθεί η επιστημονική κοινότητα της περιοχής να συνεργαστούνε λαμβάνοντας υπόψη και παλαιότερες μελέτες, αλλά και η ΔΕΗ να βοηθήσει οικονομικά την περιφέρεια ώστε να γίνουν νέες μελέτες και να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. "Δεν ξέρουμε αν συμβάλει η τέφρα, γιατί μέσα στα ορυχεία δεν έχει αυξημένο πρόβλημα, δεν είναι απαραίτητο να είναι εξαιτίας της τέφρας η ρύπανση. Αν οφείλεται σε ξέπλυμα από το χώμα, δεν θα είχαμε από επιφανειακό ξέπλυμα και στο Σουλού;" αναρωτήθηκε.
Σχολίασε πως ο μηχανισμός που υιοθέτησε η μελετητική ομάδα "φτάνει στα όρια της αφέλειας να λέμε ότι το τρισθενές χρώμιο με το διοξείδιο του μαγγανίου, οξειδώνεται σε εξασθενές. Δεν είμαστε ινδιάνοι", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί πως το ΤΕΙ έκανε μετρήσεις, χωρίς χρηματοδότηση, ως δημόσιο ίδρυμα και μάλιστα βρήκε έναν καθαρό θύλακα νερού, λέγοντας πως "υπήρξε ένας άνθρωπος που έδινε το νερό του. Με μερικές χιλιάδες ευρώ, οι κάτοικοι θα μπορούσαν να είχαν νερό από αυτή την ιδιωτική γεώτρηση που είναι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Γιατί η ΔΕΥΑΚ επέλεξε να ποτίζονται και να πλένονται με νερό με χρώμιο, με αυτή την πρόχειρη λύση, περιμένοντας το έργο από το ΕΣΠΑ; Οι κάτοικοι ήταν όμηροι, η αρχή πιέστηκε συναισθηματικά; Θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά".
Η ίδια ζήτησε να γίνουν μελέτες και έρευνες για τα αίτια μόλυνσης του νερού με εξασθενές χρώμιο, λέγοντας πως οι μελέτες πρέπει να είναι ανεξάρτητες και όχι κατά παραγγελία, όπως έκανε και η ΔΕΗ. Ζήτησε, τέλος, να ψαχτεί όλη η περιοχή και όχι μόνο το σημείο κοντά στη ΔΕΗ, προκειμένου να βγουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα.
Β.Σ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου