• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

    «WALL STREET JOURNAL»: ΔΝΤ: Επέκταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2080 και περίοδος «χάριτος» μέχρι το 2040

    Πηγή: 902.gr

    Την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και τη χορήγηση περιόδου «χάριτος» για τις πληρωμές έως το 2040 πρότεινε το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού κρατικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

    Επικαλούμενη αξιωματούχους του Ταμείου, η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόταση κατατέθηκε προς την πλευρά της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

    Επίσης, το ΔΝΤ πρότεινε τη σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής, για τα επόμενα 30-40 χρόνια, στα τρέχοντα επίπεδα του 1,5%.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προτάσεις του ΔΝΤ αποσκοπούν να κρατήσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

    Η «Wall Street Journal» γράφει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, και ειδικά η Γερμανία, εμφανίζονται απρόθυμα στην παραχώρηση τόσο μεγάλης κλίμακας «διευκολύνσεων», γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολες τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Σε κάθε περίπτωση, η όποια ρύθμιση του χρέους θα συνδυαστεί με την εφαρμογή σκληρών μέτρων όπως ο «αυτόματος κόφτης» δαπανών.

    Προέχουν οι μεταρρυθμίσεις

    Ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, δήλωσε πως προέχει η εφαρμογή του προγράμματος και όχι η συζήτηση για την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους.

    «Θεωρώ δευτερεύουσας σημασίας αυτήν τη συζήτηση», δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Welt», επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα πληρώνει, σε αναλογία με τις οικονομικές της επιδόσεις, λιγότερους τόκους από την Ιταλία ή την Πορτογαλία».

    Πρόσθεσε πως «δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους το πιεστικότερο πρόβλημα των Ελλήνων, αλλά η τήρηση του προγράμματος και να καταφέρει η χώρα να σταθεί οικονομικά ξανά στα πόδια της».

    Παράλληλα, ζήτησε από την Κομισιόν να επιδείξει αυστηρότερη στάση απέναντι σε χώρες που αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, υπονοώντας την Ισπανία και την Πορτογαλία.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: «WALL STREET JOURNAL»: ΔΝΤ: Επέκταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2080 και περίοδος «χάριτος» μέχρι το 2040 Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top