• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP: Μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης σε βάρος του ελληνικού λαού

    Το κείμενο δήλωσης του Eurogroup της 9ης Μάη για την Ελλάδα

    Πηγή: 902.gr

    Συμπληρωματικό μνημόνιο δηλαδή 4ο μνημόνιο, αυτόματος κόφτης, με προκαθορισμένα μέτρα, παράδοση και της πρώτης κατοικίας σε Funds, παράδοση των δημόσιων φιλέτων στα μονοπώλια με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος.

    Αυτά περιλαμβάνει η απόφαση του Eurogroup της 9ης Μάη σύμφωνα με το κείμενο της δήλωσης για την Ελλάδα.

    Αυτόματος κόφτης

    Το Eurogroup ζητά ο αυτόματος μηχανισμός προληπτικών μέτρων να ψηφιστεί και να συμπεριληφθούν προκαθορισμένα μέτρα με μείωση δαπανών -χωρίς να εξαιρούνται οι μισθοί και οι συντάξεις- και με επιβολή φόρων.

    Το κείμενο αναφέρει ότι Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση:

    «ένα πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προκαθορισμένων μέτρων, θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη επίτευξης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση). Εάν τα μέτρα λαμβάνονται με ένα προσωρινό χαρακτήρα, όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός, τότε τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τα έσοδα, θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επαναφέρουν τον προϋπολογισμό σε σωστή τροχιά. Οι εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς».

    «Κόκκινα» δάνεια

    Η πρώτη κατοικία που σχετίζεται με «κόκκινα» δάνεια θα κινδυνεύσει από πλειστηριασμό για να μην κινδυνεύσουν οι τράπεζες, καθώς όπως επισημαίνεται στο κείμενο της δήλωσης «η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την αύξηση των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία».

    Συνεπώς τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και δάνεια που εξυπηρετούνται θα πουληθούν σε Funds διότι «ως προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά για την πώληση και αποπληρωμή των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια τα οποία έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία».

    Η «προσωρινή εξαίρεση» είναι για ακίνητα αξίας μέχρι 140.000 και έως το 2018.

    Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

    Σύμφωνα με το κείμενο υπάρχει συμφωνία και για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς «το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνηθέντος ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση». Προσθέτει πως «το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο το Σεπτέμβριο».

    Κρατικό χρέος

    Μόνο εφόσον υλοποιηθούν πλήρως όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης και τα προαπαιτούμενα μέτρα θα εξετασθεί το κατά πόσον είναι απαραίτητο να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα συνοδεύεται από απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Το κείμενο αναφέρει:

    «Το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα».

    Πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος

    Το Eurogroup ξεκαθαρίζει επίσης ότι είναι πιθανό να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Το κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Μακροπρόθεσμα: To Eurogroup είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και με την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη πορεία».

    Επιπλέον αναφέρει ότι «Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα του χρέους».

    Συμπληρωματικό μνημόνιο

    Με σαφή τρόπο στο κείμενο γίνεται λόγος για «συμπληρωματικό μνημόνιο αντίληψης» που θα πάρει σάρκα και οστά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και φυσικά θα περιλαμβάνει λίστα προαπαιτούμενων μέτρων. Το κείμενο αναφέρει:

    «Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup προσβλέπει να λάβει γρήγορα το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου αντίληψης, συμπεριλαμβανομένης της τελικής πλήρους λίστας προαπαιτούμενων καθώς επίσης και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα, ακόμη και με την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας».

    Η δόση μετά τα μέτρα

    Όταν εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, δηλαδή εφαρμοστούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα τότε θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα καθώς το κείμενο αναφέρει:

    «Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και ακολουθώντας τις εθνικές διαδικασίες, όπου είναι αναγκαίο, το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP: Μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης σε βάρος του ελληνικού λαού Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top