• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τρίτη 24 Μαΐου 2016

    ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης

    Φωτό από την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης στις 24 Μάη
    Πηγή: 902.gr

    Ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το πρωί η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης, στον οποίο διαμένουν 8.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες. Μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί με λεωφορεία πάνω από 1.100, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε δύο δομές φιλοξενίας στη Σίνδο και στο Δερβένι Θεσσαλονίκης.

    Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ, ενώ έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία, που παραμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων, με τον εκπρόσωπο του Κυβερνητικού Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, Γιώργο Κυρίτση, να προβάλει ως δικαιολογία γι'αυτό ότι «οι τοπικές αρχές και η ΕΛ.ΑΣ. έκριναν ότι δεν χρειάζονται κάμερες τη στιγμή που οι πρόσφυγες ξυπνάνε και ξεστήνουν τις σκηνές τους»!

    Στον καταυλισμό βρίσκεται μόνο συνεργείο της ΕΡΤ και φωτογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που τροφοδοτούν, με προφανώς ελεγχόμενα πλάνα και φωτογραφίες, όλα τα ΜΜΕ.

    Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση, που συντονίζει ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., λαμβάνουν μέρος πάνω από 1.400 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ, που μετακινήθηκαν από την Αττική. Η εκκένωση άρχισε από τις σκηνές που βρίσκονται περιφερειακά του καταυλισμού.

    Η επιχείρηση προβλέπει τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, σε επτά στεγασμένες νέες δομές που έχουν δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανικούς χώρους που έχουν ενοικιαστεί, αλλά και σε άλλους δύο χώρους με σκηνές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση.

    Ήδη τα πρώτα λεωφορεία έφτασαν σε παλιά βιομηχανική εγκατάσταση στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων με βάση την υπηκοότητα.

    Άλλοι χώροι βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ), στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και το Βαγιοχώρι.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ «δεν ασκείται βία».  Όπως είπε, 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φύγει την τελευταία εβδομάδα από την Ειδομένη για άλλες δομές και με την τωρινή επιχείρηση η μεταφορά γίνεται «πιο οργανωμένα». Είπε επίσης ότι μέσα στις επόμενες 3 - 4 ημέρες θα ανοίξει και η σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει κλειστή επί περίπου δύο μήνες.

    Για το Ελληνικό ο Γ. Κυρίτσης είπε ότι είναι υπερπλήρης και γι'αυτό κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε βιομηχανικούς χώρους και ξενοδοχεία και ότι ετοιμάζονται δομές σε Ελευσίνα και Νίκαια. 

    Επίσης, προσδιόρισε τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας περίπου στις 55.000. Δήλωσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης από τη συμφωνία με την Τουρκία.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top