• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

    ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ: Διεργασίες ανασύνθεσης σε όλο το φάσμα

    Διεργασίες ανασύνθεσης «τρέχουν» σε όλο σχεδόν το φάσμα του αστικού πολιτικού σκηνικού.

    Πηγή: rizospastis.gr

    Την ώρα που Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι έχουν καταρτίσει κοινή «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» για τη «σύγκλιση των πολιτικών φορέων και των κινήσεων της κεντροαριστεράς», με τη συμμετοχή κι άλλων ομάδων και μορφωμάτων, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στην Αθήνα πανελλαδική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    Βασικοί ομιλητές είναι η Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος. Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος φημολογείται πως βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε μια επανενεργοποίηση μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, παρά αντίθετες εισηγήσεις που υπάρχουν στο κόμμα...

    Αυτό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, πραγματοποιείται και το συνέδριο της Δράσης του Θ. Σκυλακάκη, η οποία μετέχει στην προαναφερόμενη Επιτροπή ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, αλλά λοξοκοιτάζει προς τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να χαιρετίσει το συνέδριο της Δράσης, όπως και ο Στ. Θεοδωράκης (θυμίζουμε, η Δράση είχε στηρίξει Ποτάμι στις δύο εκλογές του 2015).
    Στο συνέδριό της λέγεται πως θα παρευρεθούν και άλλα στελέχη του αστικού πολιτικού κόσμου, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, που πρόσφατα είχε επαφές με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Γ. Φλωρίδης, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης, που έφυγε από το Ποτάμι έχοντας προηγούμενα εκφράσει απόψεις περί αναγκαιότητας συμπόρευσης με τη ΝΔ.

    «Με κορμό τη ΝΔ»

    Ισως διόλου τυχαία, ο πρόεδρος της Δράσης, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Action24», τόνιζε: «Εγώ αισθάνομαι πιο κοντά στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία με κορμό τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, με βασική ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις, τη μείωση του κράτους, τη μείωση της φορολογίας».

    Σε ερώτηση για το αν στις επόμενες εκλογές είναι πιθανή μία συνεργασία της Δράσης με τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Δράσης ανέφερε: «Είμαστε μικρή δύναμη, δεν παίζει ρόλο αν θα συνεργαστούμε, παίζει ρόλο πόσο θα συνεισφέρουμε στον τελικό στόχο. Θα δούμε τον εκλογικό νόμο, τη διάθεση των μεγαλύτερων κομμάτων, προς τα πού κατευθύνονται, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να είμαστε χρήσιμοι».

    Σε ό,τι αφορά τον Στ. Θεοδωράκη, ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι εκτιμά πολύ τον τρόπο που κινείται και την αντιπολίτευση που κάνει, καθώς έχει αρχίσει να υιοθετεί τη «βασική θέση» για μείωση του κράτους και των φόρων.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου» στην οποία συμμετέχει και η Δράση και ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Φ. Γεννηματά, ο Θ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε περίπου να αμφισβητεί τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις τέτοιες «μεταρρυθμίσεις» - καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: «Δεν βλέπω το ΠΑΣΟΚ να έχει αγκαλιάσει αυτή την ατζέντα ως ολόκληρος χώρος, συνεπώς δεν θέλω να προκαταλάβω ένα διάλογο», είπε.

    Φιλοδοξίες «ρυθμιστικού παράγοντα»

    Την ίδια ώρα, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», έβαλε κατά της κυβέρνησης για ζητήματα διαχειριστικής ανικανότητας και λαθεμένων τακτικών. Παραπέρα, έβαλε ζήτημα ότι με τα νέα μέτρα της δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν προσπάθειες αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και διασφάλισης της θέσης της εντός Ευρωζώνης:

    «Το να έχουμε κάθε μέρα ένα μέτρο back up, ένα μνημόνιο back up - γιατί αυτό ουσιαστικά κάνουμε - δε βοηθά ούτε στη δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού κλίματος ούτε δημιουργεί εμπιστοσύνη στην κοινωνία (...) Η Ελλάδα υπογράφει μνημόνια και ταυτόχρονα κατρακυλά εκτός Ευρώπης. (...) Θα αργήσουμε πάρα πολύ να ζήσουμε ένα κανονικό καλοκαίρι. Το κανονικό καλοκαίρι δεν μπορεί να υπάρχει με 25% ανεργία, δεν μπορεί να υπάρχει με τέτοιες ανασφάλειες στην αγορά, με καινούρια λουκέτα».

    Τέλος, ο Στ. Θεοδωράκης συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον ηγέτη του ισπανικού κόμματος «Ciudadanos», Α. Ριβέρα. Συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, το Προσφυγικό και τις επικείμενες ισπανικές εκλογές. «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Ciudadanos να γίνονται ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία» αναφέρουν από το Ποτάμι, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι μπορούν να παίξουν ανάλογο ρόλο στην Ελλάδα.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ: Διεργασίες ανασύνθεσης σε όλο το φάσμα Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top