• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

    ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Επικίνδυνη κατάσταση και ένταση της καταστολής

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Περιμένοντας με την ελπίδα του απεγκλωβισμού...
    Πηγή: rizospastis.gr

    Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση σε πολλά κέντρα κράτησης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Μικρό χρονικό διάστημα μετά τα γεγονότα της Χίου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες διώχτηκαν «σηκωτοί» από το λιμάνι του νησιού, αφού πρώτα είχαν φύγει από το κέντρο κράτησης του νησιού καταγγέλλοντας και τις συνθήκες κράτησης σε αυτό, ήρθε η σειρά της Μόριας, με τον ξεσηκωμό εκατοντάδων κρατούμενων και την επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ εναντίον αυτών των ανθρώπων.

    Συνολικά, οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας αγγίζουν πλέον τις 55.000. Περίπου 8.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε νησιά του Αιγαίου και δεν μπορούν να απομακρυνθούν από αυτά. Είναι καταδικασμένοι να τριγυρνούν σε αυτά περιμένοντας τη χορήγηση ή μη ασύλου, βλέποντας, πλέον, άμεσα την προοπτική της επανεισδοχής στην Τουρκία. Αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, στην οποία η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Κρίσης και χαρακτήρισε «θετική» την αποτίμηση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας σχετικά με το Προσφυγικό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «θετικό» το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες.
    ΔΙΑΒΑΤΑ: Λίγο μετά τη φωτιά που ξέσπασε και κατέστρεψε μέρος του καταυλισμού

    Επιπλέον, οι υπηρεσίες χορήγησης ασύλου στα νησιά του Αιγαίου εξετάζουν 50 με 60 αιτήσεις τη μέρα, αριθμός πάρα πολύ μικρός, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Οσοι έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης στις κλειστές δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παίρνουν το έγγραφο «διοικητικού περιορισμού», με το οποίο πλέον έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός των κλειστών δομών, αλλά όχι και να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις που έχουν καταθέσει για τη χορήγηση ασύλου.

    Επίθεση των ΜΑΤ και drones στο Αιγαίο

    Το πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση φάνηκε και από τα όσα συνέβησαν την περασμένη βδομάδα στη Μόρια της Λέσβου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξεσηκώθηκαν. Η ένταση πυροδοτήθηκε στον τομέα όπου βρίσκονται οι ανήλικοι, στην είσοδο του κέντρου, και επεκτάθηκε σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Παρενέβησαν δυνάμεις της Αστυνομίας, που επιτέθηκαν άγρια σε πρόσφυγες και μετανάστες και με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τραυματίστηκαν 22 άτομα που μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Στη Μόρια κρατούνται πάνω από 3.500 άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς πολλοί ανήλικοι και ευάλωτες ομάδες. Περίπου 200 ανήλικοι είναι σε κράτηση πάνω από ένα μήνα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δυο μέρες μετά την επίθεση ξέσπασε φωτιά, με αποτέλεσμα να καεί μέρος του καταυλισμού. Το ίδιο είχε συμβεί την προηγούμενη βδομάδα και στον καταυλισμό των Διαβατών...

    Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί. «Τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν» αρκέστηκε να διαπιστώσει σε δηλώσεις του. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι η Αστυνομία επενέβη «αυστηρά» για την αποκατάσταση της ...τάξης. «Υπήρξαν μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες αργότερα το βράδυ μεγάλωσαν και σε κάποια φάση χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο», υποστήριξε. Ερωτώμενος δε για τη στάση της Αστυνομίας, ανέφερε ότι «χρησιμοποιήθηκε και βία, διότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Το αν υπήρξε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω, θα φανεί. Αυτά που εγώ είδα μπροστά μου, δείχνανε μια αυστηρότητα, η οποία ήταν αναγκαία». Γενικότερα, για τους συχνούς ξεσηκωμούς προσφύγων ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «θα έχουμε τέτοια πράγματα».

    Την ίδια ώρα, τα drones επιστρατεύει κατά των προσφύγων ο ευρωπαϊκός μηχανισμός φύλαξης των συνόρων Frontex. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της επεξεργάζονται σχέδιο χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα πετούν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, ώστε να ελέγχονται προσφυγικές ροές που προσεγγίζουν ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών και με τις κάμερές τους θα στέλνουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Η Frontex ξεκίνησε τις συζητήσεις με εκπροσώπους εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα να εξοπλίσουν την υπηρεσία με drones.

    Η πηγή του κακού

    Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, από τη δημιουργία του, την απόφαση δηλαδή χιλιάδων ανθρώπων να φύγουν από τη χώρα τους, μέχρι τη διαχείρισή του, έχει συγκεκριμένες αιτίες. Είναι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία. Τι είναι αυτό που δυσκολεύει σημαντικά τη διαχείριση του προβλήματος; Το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

    Με τη συμφωνία, μάλιστα, που προέκυψε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την ΕΕ αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό, δηλαδή να «βάλει πόδι» στην περιοχή της Συρίας που βρίσκονται κυρίως Κούρδοι, στο όνομα δήθεν τού να δημιουργηθούν «ασφαλέστερες περιοχές» για τους πρόσφυγες «σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα». Ιμπεριαλιστικές κόντρες, συγκρούσεις συμφερόντων, άλυτες αντιθέσεις, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ποιος δεν θυμάται ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλούσαν και ...καλωσόριζαν τους Σύρους πρόσφυγες στη «δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες της», την ώρα που οι ίδιοι εξαπέλυαν τον πόλεμο; Και τώρα είναι ακριβώς οι ίδιοι που παίρνουν αποφάσεις, κλείνουν τα σύνορα, εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους και τους αναγκάζουν να ζουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες... Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

    Αλλωστε, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι βεβαίως μέρος αυτού του προβλήματος. Η κυβέρνηση εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες, μετέτρεψε σε κέντρα κράτησης τους λεγόμενους χώρους φιλοξενίας και βέβαια «άνοιξε» ένα ακόμα κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κάτι που στην πραγματικότητα αποτελεί επιβράβευση, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, τόσο απέναντι στο κυπριακό ζήτημα όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Να μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί στο Αιγαίο, ενώ αναμένονται στη χώρα χιλιάδες ακόμα «εμπειρογνώμονες» από πολλές ξένες χώρες - και προφανώς υπηρεσίες - για να «συνδράμουν» σε όσα πρέπει να γίνουν ενόψει των επαναπροωθήσεων...

    Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων. Να δυναμώσει την ταξική αλληλεγγύη. Να έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στους φασίστες, που παίζουν το δικό τους βρώμικο παιχνίδι και ξεσπαθώνουν κατά προσφύγων και μεταναστών. Ομως, το πιο κρίσιμο στοιχείο της δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά. Αυτός ο αγώνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Γιατί ταξική αλληλεγγύη, εκτός από τη σημαντική βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης, σημαίνει και σταθερός αγώνας για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ξαναζήσουν με τα παιδιά τους, στον τόπο τους, χωρίς πολέμους και επεμβάσεις. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική βαρβαρότητα...

    Γ. Α.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Επικίνδυνη κατάσταση και ένταση της καταστολής Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top