• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

    ΑΙΓΑΙΟ: Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ

    Πηγή: 902.gr

    Με δεσμεύσεις περιοχών, πραγματοποίηση ασκήσεων, αλλά και υπερπτήσεις, κλιμακώνει η Άγκυρα την προκλητικότητα επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

    Με αφορμή τις συνεχείς και μεγάλες σε έκταση τουρκικές ασκήσεις «Efes» και «Beyaz Firtina», η Άγκυρα έχει προχωρήσει στη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο που σε πολλές περιπτώσεις αποκόπτει την επικοινωνία ελληνικών νησιών μεταξύ τους και θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην αεροπλοΐα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η τουρκική δραστηριότητα, επικεντρώνεται στις περιοχές της Χίου και των Ψαρών.

    «Πόλεμος» ΝΟΤΑΜ

    Τελευταίο κρούσμα, η δέσμευση μέσω ΝΟΤΑΜ (σ.σ. «αγγελίας προς ναυτιλλομένους») επτά περιοχών στη Χίο για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων σήμερα Δευτέρα 16 και αύριο Τρίτη 17 Μάη.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι 7 περιοχές που έχουν δεσμευτεί από την Τουρκία, επί της ουσίας, αποκλείουν τη Χίο από αέρα και θάλασσα, τόσο από τα υπόλοιπα νησιά, όσο και από την ηπειρωτική χώρα! Συγκεκριμένα οι δεσμευμένες περιοχές, μεταξύ άλλων επηρεάζουν τους αεροδιαδρόμους G33 και Η59 που ακολουθούν τα αεροσκάφη από το Ελ. Βενιζέλος για τη Χίο και αντίστροφα, την επικοινωνία Χίου και Λέσβου, την επικοινωνία Χίου και Λέσβου με την ενδοχώρα, αλλά και την επικοινωνία με τη Σάμο, αλλά και τις Οινούσσες κ.ο.κ.

    Με διαβήμά του το υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι το τουρκικό αίτημα για τη δέσμευση των περιοχών κατέφθασε πολύ καθυστερημένα, ενώ με απαντητική ΝΟΤΑΜ (Α1035/16), ζητά την... άμεση αλλαγή των συντεταγμένων των περιοχών, ώστε να μην αποκλείεται η Χίος.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία δεν άφησε αναπάντητες τις ελληνικές θέσεις. Προχώρησε, την Παρασκευή 13 Μαϊου, στην έκδοση δύο νέων αγγελιών (Α2197/16 και Α2203/16) με τις οποίες απαντά στους ελληνικούς ισχυρισμούς και προβαίνει στην έκδοση δικών της οδηγιών. Στην πρώτη εξ αυτών, αφού αναφέρει ότι πρέπει να αναλάβει η ίδια την πρωτοβουλία για την έκδοση των απαραίτητων αγγελιών για τη δέσμευση των περιοχών, καθώς δεν το πράττει η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τονίζει ότι η Ελλάδα παρανομεί και παραβιάζει τους κανόνες του ICAO μεταβάλλοντας τις συντεταγμένες των περιοχών. Στη συνέχεια, ξεκαθαρίζει ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη της δεν πρόκειται να υποβάλλουν σχέδια πτήσης, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.

    Στη συνέχεια, με τη δεύτερη ΝΟΤΑΜ προχωρά στη δέσμευση των περιοχών που επιθυμεί, αγνοώντας την Αθήνα και τις περιοχές που η δεύτερη είχε ζητήσει να εξαιρεθούν. 

    Επανδρώθηκε το φυλάκιο στη νησίδα Παναγιά
    Από την επιθεώρηση του Α/ΓΕΕΘΑ στο φυλάκιο της νησίδας «Παναγιά»

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επάνδρωση του στρατιωτικού φυλακίου στη νησίδα «Παναγιά» στις Οινούσσες, το οποίο επιθεώρησε το Σάββατο και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα, τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και τα συστήματα αεράμυνας όλων των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή.

    Υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα

    Η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης -στον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων κι από τις δύο πλευρές για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη μεγάλη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Αιγαίου- εκδηλώνεται εν πλήρη γνώσει των «μεγάλων συμμάχων» της ντόπιας αστικής τάξης, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, υπό το βλέμμα μάλιστα υψηλόβαθμων στελεχών της λυκοσυμμαχίας που υπηρετούν στα πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας «SNMG2».

    Και πώς αλλιώς, εφόσον κινούνται με βάση γνωστές διαταγές της λυκοσυμμαχίας, όπως η «Aegean Policy Guidance» (του 2006) ή το «Luns ruling» (του 1984), που αφορούν το Αιγαίο και επιβάλλουν «ίσες αποστάσεις» της λυκοσυμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όποτε προκύπτει κάποιο ζήτημα στο Αιγαίο.

    Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πρόσφατα ότι «υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Γι' αυτό το λόγο είχαμε δηλώσει με μεγάλη προσοχή, όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε, ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ευαισθησία σε οποιαδήποτε εθνική θέση, απόφαση που αποτελεί και τη βάση της δράσης μας εξαρχής». Όπερ σημαίνει ευαισθησία και σε «οποιαδήποτε εθνική θέση» προβάλλει η Άγκυρα, για να ...μακιγιάρει τις απαράδεκτες αξιώσεις της.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΑΙΓΑΙΟ: Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top