• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

    Αγωνιστικά απάντησαν οι εργαζόμενοι. Συνέχεια Σάββατο-Κυριακή στους δρόμους


    Μαζική ήταν η πρώτη απάντηση των εργαζομένων με τις απεργιακές συγκεντρώσεις της πρώτης μέρας της 48-ωρης γενικής Πανεργατικής Απεργίας. Αν και χωρίς καθόλου μέσα μεταφοράς, σε μια απεργία που ανακοινώθηκε μόλις χθες το μεσημέρι, οι συγκεντρώσεις ήταν μια πρώτη απάντηση και μαζικός πρόλογος του αγωνιστικού τριήμερου και της συνέχειας.

    Στην Αθήνα, χιλιάδες διαδηλωτές έκλεισαν το κέντρο για πολλές ώρες με συγκεντρώσεις και πορείες. Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί απεργιακές φρουρές και μπλόκα σε επιχειρήσεις, τράπεζες και άλλους χώρους δουλειάς.

    Η συγκέντρωση που καλούσε η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό» στα Χαυτεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 12.00, όταν οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν την οδό Σταδίου και μπήκαν σε διάταξη για την διαδήλωση. Λίγο νωρίτερα είχαν ξεκινήσει τα μαζικά μπλοκ της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια, τα οποία μέσω οδού Πανεπιστημίου κατευθύνθηκαν προς Σύνταγμα.

    Η διαδήλωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων από τα Χαυτεία ξεκίνησε στις 12.30 μ.μ. με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Στην κεφαλή το πανό της «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων» και αμέσως μετά ο Σύλλογος εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης». Ακολουθούσαν μια σειρά σωματεία όπως το ΣΕΛΜΑ-ΜΕΤΡΟ, το σωματείο της Vodafone, της Wind, η Ε΄ ΕΛΜΕ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο ΣΕΦΚ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, κ.α. Με πανό στη συγκέντρωση και η κίνηση "Attack στην ανεργία και την επισφάλεια" η εργατική κίνηση στον επισιτισμό-τουρισμό "Λάντζα", η κίνηση εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα "Πρόταση Προοπτικής", κ.α. Πιο πίσω η ΟΚΔΕ, η ΑΠ Ροσινάντε, η Ομοσπονδία Βάσης, το ΕΕΚ, ενώ νωρίτερα είχαν φύγει τα μπλοκ της Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας και της Ταξικής Πορείας.

    Νωρίτερα είχαν ξεκινήσει και τα μπλοκ της ΑΔΕΔΥ, της ΛΑΕ, του ΣΕΚ και άλλων από την συγκέντρωσή τους στην Πλατεία Κλαυθμώνος, επίσης με κατεύθυνση το Σύνταγμα.

    Τα συνθήματα μαχητικά: «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση», «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός παντού, να διώξουμε κυβέρνηση-ΕΕ και ΔΝΤ», «Σύνταξη-ασφάλιση-δουλειά για το λαό-πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δώ!», «με μέτωπο λαέ, σήκω και πολέμα, ΕΕ και ΔΝΤ σου πίνουνε το αίμα», «Διαγραφή του χρέους-έξω απ΄ την ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ», αλλά και «Οργάνωση απ΄ τα κάτω, συντονισμός, κάτω ο υποταγμένος συνδικαλισμός» κυριάρχησαν στη διαδήλωση των σωματείων. Στο Σύνταγμα τα πρώτα μπλοκ, που έφτασαν λίγο μετά τις 1.30 μ.μ. ανέβηκαν μπροστά στον «Άγνωστο Στρατιώτη» και φώναζαν μαχητικά συνθήματα, ενώ η πορεία συνεχίστηκε αργότερα μέχρι τα Προπύλαια.

    Ο υποταγμένος εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ δεν πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση και δεν εμφανίστηκε πουθενά. Αφού ξεφούσκωσε το κλίμα μετά την απεργία της 4 Φλεβάρη, με ευθύνη και του ΠΑΜΕ και άλλων δυνάμεων που πρότειναν και ψήφισαν το σχεδιασμό αγωνιστικής απραξίας για 2,5 μήνες… και έβαλαν την 48-ωρη απεργία την τελευταία στιγμή, μέσα στο Σαββατοκύριακο… η ΓΣΕΕ δεν καλεί ούτε αύριο-2η μέρα της 48ωρης απεργίας- σε απεργιακή συγκέντρωση, αλλά μόνο την Κυριακή το πρωί στην πρωτομαγιάτικη φιέστα της στην Κλαυθμώνος. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε μεν συγκέντρωση χωρίς όμως μαζικότητα και χωρίς σωματεία, παρά ελάχιστα άμαζα μπλοκ ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ και ΠΟΕΔΗΝ) και με στήριξη κυρίως του ΜΕΤΑ, της ΛΑΕ και άλλων δυνάμεων.

    Μετά το τέλος της διαδήλωσης, οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν τα αγωνιστικά ραντεβού τους για αύριο και μεθαύριο. Συγκεκριμένα, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί:
    Το Σάββατο 7 Μάη το πρωί σε μαζικές εξορμήσεις και δράσεις σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, με μαζικό κάλεσμα στους εργαζόμενους να μπουν στη μάχη. Το Σάββατο στις 6.00 μ.μ. καλεί σε Συγκέντρωση στο Σύνταγμα τα συνδικάτα και σωματεία, όλες τις συλλογικότητες του Αγώνα. Στήνει το κιόσκι-περίπτερο της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων στο Σύνταγμα και διοργανώνει συγκέντρωση και για την Εργατική Πρωτομαγιά.

    Την Κυριακή 8 Μάη καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο εμπόριο και τα απεργιακά μπλόκα, στις 10.00 π.μ. στην αρχή της Ερμού-Σύνταγμα και ολοήμερες απεργιακές δράσεις με κατάληξη στο Σύνταγμα το απόγευμα (6.00 μ.μ.) και μαζικό Συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού εκτρώματος (ψηφίζεται την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή).
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Αγωνιστικά απάντησαν οι εργαζόμενοι. Συνέχεια Σάββατο-Κυριακή στους δρόμους Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top