• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 30 Απριλίου 2016

    ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι στις εργολαβίες σε σταθμούς και ορυχεία

    Πηγή: 902.gr

    Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους απλήρωτους εργαζομένους στις εργολαβίες σε σταθμούς και ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια.

    Σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως «σε πολλές εργολαβίες οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από 4 μήνες, ως επακόλουθο της μη πληρωμής των εργολάβων από τη "ΔΕΗ Α.Ε.". Πολλές εργολαβίες ιδιαίτερα στη μετακίνηση υλικών με φορτηγά, έχουν σταματήσει την δραστηριότητά τους, ενώ άλλες βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αυτοί που την πληρώνουν για μια ακόμα φορά χωρίς να είναι υπευθυνοι, είναι οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δεχτούν ως φυσικό επακόλουθο αυτή την κατάσταση και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους καθώς και το δώρο Πάσχα από τους εργοδότες τους και τη "ΔΕΗ Α.Ε."».

    Το Σωματείο διεκδικεί:

    - Άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων. Κατάργηση του δουλεμπορίου και προσλήψεις τακτικού προσωπικού.

    - Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η «ΔΕΗ Α.Ε.» και το σύνολο του κλάδου να έχει στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των μετόχων - επενδυτών.

    Επισημαίνει πως αυτά «είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ανταγωνισμού, μιας πολιτικής που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ). Η πολιτική που εισήγαγε τους εργολάβους, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το δουλεμπόριο, τους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο της ενέργειας».

    Προσθέτει πως «το επόμενο βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς, έχει ήδη αποφασιστεί και οι συνέπειες του θα είναι δυσβάστακτες για εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους τα λαϊκά στρώματα. Για να μπορέσει η "ΔΕΗ Α.Ε." να κρατηθεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να μειώσει το κόστος με περικοπές μισθών, με την διεύρυνση του δουλεμπορίου, την εντατικοποίηση της εργασίας, με εγκληματικές ελλείψεις στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, με διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά».

    Καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν με πρώτο σταθμό τη 48ωρη απεργία ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι στις εργολαβίες σε σταθμούς και ορυχεία Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top