• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

    Νέες γαλλικές επιδρομές στα βόρεια της Συρίας

    Γαλλικό μαχητικό λίγο πριν την απογείωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Πηγή: ΑΡ)
    Οι επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι, ανατροφοδοτούν και εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Γάλλων ιμπεριαλιστών στη βόρεια Συρία, καθώς το βράδυ της Κυριακής, δέκα γαλλικά μαχητικά που απογειώθηκαν ταυτόχρονα από βάσεις σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία, βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην υποτιθέμενη «πρωτεύουσα» του λεγόμενου «χαλιφάτου» στη Ράκα της βόρειας Συρίας.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς, επιβεβαίωσε τις επιθέσεις και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του «νομιμοποιείται» να αναλάβει δράση κατά του «Νταές» (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους»). Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήταν «πολιτική» η απόφαση για την εξαπόλυση επιχειρήσεων της 15ης Νοέμβρη στη Ράκα, επειδή η Γαλλία «πρέπει να είναι παρούσα και ενεργή» μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

    Τα γαλλικά βομβαρδιστικά, που εδώ και μερικούς μήνες συμμετέχουν σε αεροπορικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, βομβάρδισαν (σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας) αποθήκες πυρομαχικών, στρατόπεδα «εκπαίδευσης» τζιχαντιστών και διοικητικά κέντρα με τουλάχιστον 20 βόμβες.

    Η επιχείρηση των γαλλικών βομβαρδιστικών του περασμένου 24ωρου θεωρείται η σφοδρότερη, που έχουν εξαπολύσει οι Γάλλοι στη βόρεια Συρία από την έναρξή τους, αλλά και «πρελούδιο» μίας νέας φάσης κλιμάκωσης της ξένης επέμβασης που γίνεται δίχως την πρόσκληση ή την αποδοχή της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, πέρα από τα σχέδια περαιτέρω διεύρυνσης και ενίσχυσής της που επεξεργάζονται στην Αττάλλεια της Τουρκίας ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής της λεγόμενης Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά οικονομιών (G20) που ολοκληρώνεται σήμερα. Όλα αυτά σε μία περιοχή, όπου ήδη δρουν από τις 30 Σεπτέμβρη, με την έγκριση της συριακής κυβέρνησης, και ρωσικά βομβαρδιστικά.

    Το ανακοινωθέν της Βιέννης

    Πριν τη χτεσινή έναρξη της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Αττάλεια, είχε προηγηθεί το Σάββατο ο δεύτερος (μετά τις 30 Οκτώβρη) γύρος διπλωματικών διαβουλεύσεων στη Βιέννη της Αυστρίας, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και διπλωματών από τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), τον ΟΗΕ, την ΕΕ, περιφερειακούς οργανισμούς όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, διπλωμάτες από τη λεγόμενη «Διεθνή Ομάδα Επαφής για τη Συρία» (ISSG), την Τουρκία και αραβικές χώρες όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Οι διπλωμάτες, αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι, καταδίκασαν τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε Γαλλία, Ιράκ, Λίβανο, Τουρκία και Αίγυπτο και εξέφρασαν σύμφωνα με τελικό κοινό ανακοινωθέν ομόφωνα την «επείγουσα ανάγκη τερματισμού των δεινών του συριακού λαού, της φυσικής καταστροφής της Συρίας και της αποσταθεροποίησης της περιοχής που προσελκύει την εκεί αύξηση των τρομοκρατών και της δράσης τους». Επιπλέον, ενέτειναν, όπως ισχυρίζονται, τις προσπάθειες διαβούλευσης «για την επιτάχυνση της εξεύρεσης τρόπου τερματισμού της σύρραξης στη Συρία», προωθώντας μεταξύ άλλων σχέδια για την επίτευξη και εφαρμογή εκεχειρίας σε εμπόλεμες ζώνες, σε συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).

    Πηγή: 902.gr
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Νέες γαλλικές επιδρομές στα βόρεια της Συρίας Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top