• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

    Οι πρόσφυγες στη μέγγενη των ανταγωνισμών

    Μετά την Ουγγαρία, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με φράχτες, αντλίες νερού, γκλομπς και δακρυγόνα (επιστρατεύτηκαν ακόμα και οχήματα με πολυβόλα), ήρθε η σειρά τηςΚροατίας να αντιμετωπίσει τους ξεριζωμένους, από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με καταστολή. Ένας πρόσφυγας νεκρός είναι ο απολογισμός της βίαιης καταστολής που χρησιμοποίησαν οι αρχές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα διαρκώς αυξανόμενα προσφυγικά κύματα που καταφθάνουν στη χώρα, μετά το σφράγισμα των συνόρων από την Ουγγαρία.

    Η Βουδαπέστη υψώνει νέο φράκτη στα σύνορα με την Κροατία

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής φράκτη στα σύνορα της χώρας του με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των χιλιάδων προσφύγων που αρχίζουν να εγκλωβίζονται στο κροατικό έδαφος.

    Η Βουδαπέστη έχει υψώσει συρμάτινο φράκτη κατά μήκος της μεθορίου με τη Σερβία, σφραγίζοντας τα σύνορά της και αναγκάζοντας τους χιλιάδες των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Βόρεια Ευρώπη να στραφούν προς την Κροατία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διευκρίνισε στο ραδιόφωνο ότι ο φράκτης θα κατασκευασθεί γρήγορα και θα έχει μήκος 41 χιλιομέτρων για να καλύψει τα τμήματα της μεθορίου που δεν ορίζονται από ποταμό. «Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, όπως και στα ουγγροσερβικά σύνορα», είπε ο Ορμπάν, προσθέτοντας ότι 600 στρατιώτες εργάζονται για την κατασκευή του νέου φράκτη, άλλοι 500 θα προστεθούν σήμερα στο έργο και 700 ακόμη το Σαββατοκύριακο.

    Η Κροατία έκλεισε τα σύνορα με τη Σερβία

    Στο μεταξύ τα πλήθη των προσφύγων εξακολουθούν να συρρέουν στην Κροατία, προερχόμενοι από τη Σερβία, περπατώντας μέσα από τα χωράφια γύρω από το ένα από τα επτά συνοριακά περάσματα που οι αρχές του Ζάγκρεμπ έκλεισαν τη νύκτα. Αργά χθες, η Κροατία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα περισσότερα από τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της. Όμως η ροή συνεχίζεται σήμερα το πρωί καθώς οι πρόσφυγες φθάνουν με λεωφορεία στη σερβική συνοριακή πόλη Σιντ και, περνώντας μέσα από τα χωράφια, ενώνονται με το τεράστιο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα υπό την επίβλεψη των κροατικών αστυνομικών δυνάμεων.

    Αν η Κροατία κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, η τελευταία θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια, είπε ο Σέρβος υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, σύμφωνα με τοπικά μέσα. «Θέλουμε να προειδοποιήσουμε την Κροατία και οποιαδήποτε άλλη χώρα ότι το κλείσιμο διεθνών οδών είναι απαράδεκτο και ότι θα ζητήσουμε την προστασία των οικονομικών και άλλων ενδιαφερόντων μας σε διεθνή δικαστήρια», είπε ο Βούλιν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Tanjug» χθες.

    Πρόσθεσε ότι αν η Κροατία δεν είναι ικανή να φροντίσει περίπου 6.000 άτομα μόνο, αυτό δεν θα πρέπει να καταστεί απειλή για γειτονικές της χώρες ή λόγος να μην παράσχει βασικά ανθρωπιστικά δικαιώματα σε πρόσφυγες.

    Η Σλοβενία σταματάει την κυκλοφορία των τρένων σε συνοριακό σημείο με την Κροατία

    Η Σλοβενία διέκοψε την κυκλοφορία των τρένων χθες στην κύρια γραμμή που τη συνδέει με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα, αφού η αστυνομία της σταμάτησε ένα τρένο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα. «Η υπηρεσία για το επιβατικό κοινό δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή», επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αλένκα Ντρένικ. Νωρίτερα, αστυνομικός εκπρόσωπος στα σύνορα είχε πει για τους 150 μετανάστες, «θα τους επιστρέψουμε στην Κροατία το συντομότερο δυνατό».

    Η Σλοβακία καταψήφισε τις ποσοστώσεις

    Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε σήμερα σχεδόν ομόφωνα το σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας για γρήγορη εφαρμογή μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Οι βουλευτές του σλοβακικού κοινοβουλίου με 115 ψήφους και 4 αποχές ψήφισαν υπέρ μιας απόφασης που υποχρεώνει την κυβέρνηση να απορρίψει το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή παράτυπων μεταναστών στα κράτη-μέλη της ΕΕ που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός RTVS.

    Οι Σλοβάκοι βουλευτές κάλεσαν για τη λήψη διεξοδικών, συστηματικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Επίσης κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κύριους διαύλους της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και να ενισχύσει τη μάχη ενάντια στους διακινητές που φέρνουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

    Ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο και νέα συνάντηση υπουργών Εσωτερικών

    Τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου είχε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, στην ψηφοφορία που έγινε χτες, με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές. Ουσιαστικά, όμως, προβλέπεται να προταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτέμβρη, να υπάρχει ελαστικότητα στην αρχική πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή των χωρών, καθώς χώρες της ΕΕ ειδικά της Ανατολικής αντιδρούν έντονα.

    Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, 120.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000). Ο αριθμός αυτός θα έρθει να προστεθεί στους 40.000 αιτούντες άσυλο, η μετεγκατάσταση των οποίων εγκρίθηκε από το ΕΚ στις 9 Σεπτέμβρη και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 14 Σεπτέμβρη. Βεβαίως, αν σκεφτεί κανείς το τεράστιο πρόβλημα των ξεσπιτωμένων προσφύγων από τη Συρία, που ξεπερνάνε τα 4 εκατομμύρια, πρόκειται στην κυριολεξία για σταγόνα στον ωκεανό.

    Το προτεινόμενο υποχρεωτικό σχέδιο κατανομής προσφύγων στα κράτη-μέλη, βάσει της ικανότητας απορρόφησής τους, χρησιμοποιεί συγκεκριμένους συντελεστές στάθμισης, όπως το μέγεθος του πληθυσμού (40%), το ύψος του ΑΕΠ (40%), το μέσο αριθμό αιτήσεων για άσυλο (10%) και το ποσοστό ανεργίας (10%). Τα κράτη-μέλη που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν 6.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα υποδεχτούν. Οι χώρες από τις οποίες θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες, θα λάβουν 500 ευρώ για κάθε άτομο για τη μεταφορά τους. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι εάν ένα κράτος-μέλος αδυνατεί προσωρινά να συμμετάσχει στο σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων, για βάσιμους και αντικειμενικούς λόγους, όπως π.χ. μια φυσική καταστροφή, θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στον προϋπολογισμό της ΕΕ (δηλαδή και σαν πρόστιμο) με ένα ποσό έως και 0,002% του ΑΕΠ της.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τρέχοντα πρόεδρο του Συμβουλίου, Ξαβιέ Μπετέλ, ζητώντας την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την παροχή άμεσης βοήθειας στις χώρες που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των Σύρων προσφύγων, δηλαδή το Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.

    Πηγή: 902.gr
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Οι πρόσφυγες στη μέγγενη των ανταγωνισμών Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top