• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

    “Άντρο” της μαφίας των αποβλήτων η καμένη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο!

    Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

    “Άντρο” της μαφίας των αποβλήτων φαίνεται ότι ήταν τελικά η καμένη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο η οποία μάλιστα επιδοτούνταν απο το κράτος και δανειοδοτούνταν συνεχώς απο τράπεζες.

    Σύμφωνα με τις αρχές, η μονάδα ανήκει στον φερόμενο ως “αρχινονό” του κυκλώματος παράνομης διακίνησης τοξικών αποβλήτων, με “μαύρο” τζίρο αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, Δ. Λαζόπουλο, ο οποίος φέρεται να έβαλε φωτιά για να “σβήσει” τα στοιχεία ενόψει ελέγχων μετά την σύλληψη παράνομου φορτίου 42 τόνων, πριν απο μερικές εβδομάδες στη Βουλγαρία.

    Τα απόβλητα τα έπαιρνε απο διάφορες ελληνικές βιομηχανίες και αναλάμβανε να τα “εξαφανίσει” βαφτίζοντας τα ως “ανακυκλώσιμα υλικά”, και έπειτα προχωρούσε σε “εξαγωγή” τους στη Βουλγαρία, όπου τα πουλούσε ως “λαθροκαύσιμο”. Επίσης, μεγάλες ποσότητες τα “έθαβε” σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

    Στο ίδιο κύκλωμα φέρεται να συμμετέχουν τουλάχιστον άλλες τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανακύκλωσης με έδρα τον Ασπρόπυργο. Σε αυτές τις εταιρείες διαπιστώθηκε απο ελέγχους που έκανε η Αστυνομία Περιβάλλοντος μέσα στο 2014, παράνομη διακίνηση τοξικών αποβλήτων, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπογράφηκαν οι εισηγήσεις για πρόστιμα και άρα δεν προχώρησε και η διερεύνηση ποινικών ευθυνών, όπως προβλέπεται απο τον νόμο.

    Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας “Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε” που καιγόταν επί μέρες την περασμένη βδομάδα, Δ. Λαζόπουλος συνελήφθη πριν απο μερικές εβδομάδες στη Βουλγαρία, σε έναν απο τους ελάχιστους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται στην γειτονική χώρα, να μεταφέρει φορτίο άνω των 42 τόνων, με τοξικά απόβλητα και ελαστικά τα οποία προοριζόταν ως “λαθροκαύσιμο”.

    Οι βουλγαρικές αρχές ως όφειλαν βάση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, έβγαλαν εκτός συνόρων τους το παράνομο φορτίο και έστειλαν επείγον σήμα στις ελεγκτικές αρχές του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να προχωρήσουν σε άμεση σύλληψη του Δ. Λαζόπουλου και διαχείριση των αποβλήτων.

    Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές κωλυσιέργησαν. Ο Δ. Λαζόπουλος, σύμφωνα με τις καταθέσεις περιοίκων επιχείρησε να βάλει φωτιά στη μονάδα δυο φορές προκειμένου να “κρύψει” τα στοιχεία. Τα κατάφερε με την τρίτη προσπάθεια και την βοήθεια του ανέμου, το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, φέρεται να είχε συνάψει πρόσφατα και γενναίο ασφαλιστικό συμβόλαιο.

    Ο ιδιος εντοπίστηκε σε δυο προηγούμενους ελέγχους (ο τελευταίος το 2011) να “εξάγει” πάλι τοξικά απόβλητα στη Βουλγαρία, του επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 130.000 ευρώ συνολικά, ο φάκελος του εστάλη στον εισαγγελέα άλλα έκτοτε παρέμεινε στο συρτάρι.

    ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

    Παρόλα αυτά όμως, η μονάδα συνέχισε να παίρνει επιδοτήσεις, με την τελευταία ύψους 1 εκ. Ευρώ σχεδόν, να δίνεται τον Απρίλιο του 2013 με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη καθώς και άδειες με την τελευταία να δίνεται τον Φεβρουάριο του 2015 απο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία μάλιστα προέβλεπε και επέκταση των εγκαταστάσεων οι οποίες πλέον καταλαμβάνουν έκταση 56 στρεμμάτων ενώ αρχικά κατείχε 26 στρ. Προηγήθηκαν δυο ανανεώσεις της άδειας του το 2010 και το 2013.

    Εντύπωση επίσης προκαλεί η συνεχής δανειοδότηση της εταιρείας “Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.”. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια της εταιρείας φτάνουν σε ύψος 70 εκατ. Ευρώ αν και σύμφωνα με την απόφαση καταβολής της τελευταίας επιδότησης, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, η αποτίμηση της συνολικής επένδυσης της μονάδας μόλις που ξεπερνάει τα 11 εκατ. Ευρώ.

    Η μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί, απο τον πατέρα του Δ. Λαζόπουλου, Χρήστο ο οποίος επί δεκαετίες δραστηριοποιούνταν στην αγορά χαρτιού (ΧΑΡΤΟΝΟΠΟΙΙΑ ΘΗΒΩΝ), στα μέσα της δεκαετίες του 90 και το 1999 κάηκε για πρώτη φορά. Συνολικά κάηκε άλλες τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η τέταρτη φορά ήταν αυτή το περασμένο Σάββατο.

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: “Άντρο” της μαφίας των αποβλήτων η καμένη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο! Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top