• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

    Εξώδικο των γενικών γιατρών και του Σωματείου Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Υγείας Δυτικής Μακεδονίας για τις εφημερίες

    ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    1. Όλγας Γιάντσου του Δημητρίου
    2. Ελισάβετ Ελευθεριάδου του Αποστόλου
    3. Βάιας Μουστάκα του Ιωάννη
    4. Μαρίας Μόσχου του Ιωάννη
    5. Σνεζάνας Ιβκοβιτς του Ζοράν
    6. Ζαχαρένιας Τριγώνη του Ιωάννη
    7. Γαλήνης Ιορδανίδου του Κωνσταντίνου
    8. Ελένης Λάζου του Βύρωνα
    9. Σωματείου Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, νομίμως εκπροσωπουμένου.

    ΚΑΤΑ

    Του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, που εδρεύει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οδός Αριστοτέλους, αρ. 16.
    …………………………………………………..
    1. Με την υπ” αριθμ. πρωτ. 14432/14.05.2015 απόφασή σας με θέμα «Μετακίνηση ιατρικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας Σερβίων και Σιάτιστας και του Γ.Ν. Καστοριάς για κάλυψη εφημεριών του Γ.Ν. Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο μηνός 2015″ αποφασίσθηκε η μετακίνηση των οκτώ πρώτων εξ ημών για την μία1 ημέρα ο καθένας κατά τον μήνα Μάιο 2015 για την κάλυψη εφημεριών στη μονάδα Πτολεμαίδας του Γ.Ν. «Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο» και πιο συγκεκριμένα στο Παθολογικό τμήμα αυτής. Επισημαίνουμε, ότι το ως άνω έγγραφο αποτελεί ορθή επανάληψη προηγούμενης απόφασής σας, με την οποία είχε αποφασισθεί αρχικά η μετακίνησή μας στο παθολογικό τμήμα του Μαμάτσειου – Μποδοσάκειο (μονάδα Πτολεμαίδας) και με την αναφερόμενη στην παρούσα δήλωσή μας απόφασή σας τροποποιήθηκε σε «ΤΕΠ Παθολογικού τμήματος Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου (μονάδα Πτολεμαίδας)».

    2. Όμως, και υπό τη συγκεκριμένη «ορθή» επανάληψη η μετακίνησή μας καθώς και η μετακίνηση κάθε γενικού ιατρού από Κέντρο Υγείας σε οποιαδήποτε μονάδα του Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου Νοσοκομείου εμφανίζεται παράνομη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2889/2001, όπως αυτός ισχύει, ορίζεται, ότι «παρ. 5 Σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε περιφερειακής ενότητας των περιφερειών του ν. 3852/2010 συνίσταται αυτοτελές τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας ρυθμίζονται η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης των Τ.Ε.Π. με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, ο διορισμός ως Προϊσταμένου αυτού, ιατρού Διευθυντή ή Αναπληρωτή Διευθυντή του Ε.Σ.Υ., ο τρόπος λειτουργίας αυτού με το Ε.Κ.Α.Β. και κάθε άλλη λεπτομέρεια, που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των πιο πάνω διατάξεων. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. απασχολούνται και ιατροί Γενικής Ιατρικής.».

    3. Περαιτέρω σύμφωνα με την Υ.Α. Υ4α/132969/2012 με θέμα τον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαίδας «Μποδοσάκειο», ο οποίος σύμφωνα με την ΥΑ4α/οικ. 123844/31.12.2012 (Φ.Ε.Κ. Β ́ 3486/31.12.2012) ενοποιήθηκε με τον αντίστοιχο Οργανισμό του Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο», προβλέπεται η λειτουργία διατομεακού τμήματος επειγόντων περιστατικών, το οποίο, όμως, δεν αποτελεί τμήμα επειγόντων περιστατικών κατά την έννοια του αρθρου 6 παρ. 5 του ν. 2889/2001 αλλά εξωτερικά ιατρεία.

    Κατά τούτο και κατ” αρχάς δε λειτουργεί σε καμία μονάδα του Νοσοκομείου «Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο» Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 5 του ν. 2889/2001 και στις ειδικότερες Υπουργικές Αποφάσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε την υπ” αριθμ. Υ4δ/Γ.Π. οικ. 22869/2012). Συνεπώς, δεν υφίσταται νομική δυνατότητα απασχόλησης γενικών ιατρών σε τμήμα επειγόντων περιστατικών, τα οποία λειτουργούν υπό τη μορφή εξωτερικών ιατρείων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

    4. Περαιτέρω και την ολότητα της αντίθεσής μας ως προς την συγκεκριμένη Απόφαση αναφέρουμε και τα κάτωθι·∙ σύμφωνα με την υπ” αριθμ. πρωτ. Υ10α/Γ.Π.οικ. 108837/06.09.2010 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο δεν έχει έως σήμερα ανακληθεί, προβλέπεται, ότι «Β) Σας γνωρίζουμε, επίσης, ότι ιατροί, που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας μπορούν να πραγματοποιούν μέρος των εφημεριών τους για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών στο νοσοκομείο, στο οποίο υπάγονται στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 3868/2010, άρθρο 7 παρ. 1″. Το συγκεκριμένο, δε, έγγραφο αναφέρεται αορίστως σε ιατρούς, καθώς δε μνημονεύει αντίστοιχες ειδικότητες, και σε κάθε περίπτωση με τη χρήση του όρου «μπορούν» σαφέστατα δεν εισάγει δεσμευτική ρύθμιση για τους ιατρούς αλλά δυνητική καταλείποντας την αποφασιστική αρμοδιότητα στους ίδιους τους ιατρούς. Τέλος, και σύμφωνα με την με την με αριθμό Α3α/οικ. 1164/23.01.1990 Υπουργική Απόφαση, η οποία συνεχίζει να ισχύει, ορίζεται με σαφήνεια και κατηγορηματικά, ότι «οι γιατροί που κατέχουν θέσεις των Κ.Υ. μπορεί να προσφέρουν εναλλακτικά τις υπηρεσίες στους στο Νοσοκομείο (στα αντίστοιχα τμήματα της ειδικότητάς τους) με εξαίρεση όσους διορίζονται στις θέσεις «Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας».

    5. Έτι, δε, τα καθήκοντα των Γενικών Ιατρών Κέντρων Υγείας ρυθμίζονται ειδικά από τις ισχύουσες διατάξεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από το ν. 3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας», τον α.ν. 1565/1939 «Κώδικας Άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος» αλλά και από τον ισχύοντα Οργανισμό του Νοσοκομείου «Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο». Τα καθήκοντα, που ασκούμε, αφορούν σε θεραπευτικό έργο Πρωτοβάθμιας και όχι Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δική σας πρόθεση να μας αναθέσετε καθήκοντα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας, για την οποία δεν έχουμε την απαιτούμενη εξειδίκευση με σαφή κίνδυνο για την υγεία των ασθενών.

    5. Είναι σαφές, ότι η εντολή για εκτέλεση καθηκόντων, που ανήκουν σε άλλες ειδικότητες ιατρών, είναι αυτοτελώς παράνομη, καθώς μας εξαναγκάζει με την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων να αναλάβουμε ευθύνες, που νομοθετικά δεν προβλέπεται να μας ανατίθενται, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και μας οδηγούν να τελέσουμε το πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα της αντιποίησης ιδιότητας, καθώς μας καλείτε να εκτελέσουμε καθήκοντα άλλης ειδικότητας (παθολογικό, καρδιολογικό, χειρουργικό κ.λ.π.), με σοβαρότατες αστικές και ποινικές ευθύνες. Η ανάθεση οποιουδήποτε καθήκοντος ειδικά στον χώρο της υγείας, δε γίνεται βάσει πολιτικών επιλογών αλλά σύμφωνα με το γνωστικό αντικείμενο του καθενός.

    6. Όμως ακόμη και η προβλεπόμενη νομοθετικά δυνατότητά σας να προβαίνετε σε μετακίνηση ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη εφημεριών ή άλλων αναγκών των Νοσοκομείων, που προΐστασθε, δεν είναι ανεξέλεγκτη. Στα πλαίσια της «προσταγής» και όχι της πρόσκλησης, καθώς περί τούτου πρόκειται, είναι ανάγκη να τηρείτε και την αρχή της αναλογικότητας. Με άλλα λόγια δεν είναι δυνατόν να διατάσσετε γενικούς ιατρούς με την επίκληση αόριστα επειγουσών αναγκών του νοσοκομείου «Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο» να παραβούν τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να εκτελέσουν καθήκοντα, τα οποία ανήκουν σε άλλες ειδικότητες, να προσφέρουν φροντίδα υγείας δευτεροβάθμιας βαθμίδας ενώ έχουν εκπαιδευθεί στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν έχουν εκπαιδευθεί σε συνθήκες επειγόντων περιστατικών, με σαφή θέση σε κατάσταση διακινδύνευσης της υγείας ασθενών και πρόκληση σοβαρότατων πειθαρχικών, ποινικών και αστικών ευθυνών ακόμη και δικών σας, χωρίς προηγουμένως να έχετε ελέγξει άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, ότι έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους ιατρούς του ΠΕ.Δ.Υ. καθώς και σε ιδιώτες εξειδικευμένους ιατρούς.

    Επειδή η συγκεκριμένη απόφασή σας όλως προσχηματικά προβλέπει, ότι η μετακίνησή μας θα γίνει σε Τ.Ε.Π. Παθολογικού της μονάδας Πτολεμαίδας του Νοσοκομείου «Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο» ενώ μονάδα Τ.Ε.Π. (αρ. 6 παρ. 5 ν. 2889/2001) δε λειτουργεί.

    Επειδή η υποχρεωτική μετακίνησή μας για την εκτέλεση των αορίστως αναφερόμενων εφημεριών εντός του μηνός Μαΐου αντίκειται σε σειρά νομικών διατάξεων αλλά κατά κύριο λόγο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

    Επειδή επιχειρείτε να μας υποχρεώσετε σε άσκηση καθηκόντων ειδικού ιατρού, το οποίο συνιστά αντιποίηση ιδιότητας και επιφέρει σοβαρότατες ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες.
    Επειδή με την ενέργειά σας αυτή προβαίνετε σε παράβαση του νόμου για την οποία ευθύνεστε και ατομικά.

    Για τους λόγους αυτούς και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

    ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση ανάκληση της με αριθμό πρωτ. 14432/14.05.2015 απόφασή σας.

    ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον προβείτε εσείς ή άλλο όργανο της υπηρεσίας σας σε κλήση για εκτέλεση εφημερίας στα πλαίσια εφαρμογής της παραπάνω απόφασης θα απέχουμε από τα καθήκοντά μας.

    Κοζάνη, 19.05.2015

    Πηγή: Κοzanimedia

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Εξώδικο των γενικών γιατρών και του Σωματείου Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Υγείας Δυτικής Μακεδονίας για τις εφημερίες Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top