Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση, το αμέσως προσεχές διάστημα, των
διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ, με τη σύναψη μιας
ακόμα αντιλαϊκής συμφωνίας, ενιαίας ή αποσπασματικής, με ενδεχόμενο παραπομπής
θεμάτων, όπως το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, σε νέο κύκλο συζητήσεων, φαίνεται
πως θα επιταχύνει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, που ούτως ή άλλως
βρίσκεται από καιρό σε διαδικασία αναμόρφωσης.
Η φθορά που αντικειμενικά υφίσταται το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την κρίση προς όφελός της, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό, επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί με αναδιάταξη δυνάμεων και πριμοδότηση όσων εξ αυτών εκτιμάται ότι μπορούν να παίξουν ρόλο μελλοντικά. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% έφτασε να κυβερνά, έπειτα από τις τονωτικές «ενέσεις» που του έγιναν, με δυνάμεις απ' την καταρρέουσα σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ.
Στόχος η «αναζωογόνηση» του έτερου πόλου
Η ζημιά που έχει υποστεί η ΝΔ, ως βασικός πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος, ανησυχεί από καιρό τα επιτελεία της αστικής τάξης, που παρεμβαίνουν στην κατεύθυνση αναστήλωσής της, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα της απρόσκοπτης κυβερνητικής εναλλαγής, αλλά και η συμβολή της στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.
Η εσωτερική κόντρα στη ΝΔ μεταξύ «Σαμαρικών», «αντι-Σαμαρικών», «κεντροδεξιών», «Καραμανλικών» κ.λπ. εκφράζει επιτελεία τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, που συναντώνται -παρά τους ανταγωνισμούς- στο στόχο να εξασφαλιστεί άμεσα εναλλακτική λύση για την αστική διαχείριση. Παραπέρα, τα ίδια αυτά επιτελεία παρεμβαίνουν υποδεικνύοντας και την κατεύθυνση της διαχείρισης, με συστάσεις για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η ΝΔ, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ και έρθει αυτή στη Βουλή προς επικύρωση.
Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν την υπερψήφιση της συμφωνίας, ενώ εκφράζεται αμφισβήτηση προς τον Αντ. Σαμαρά, ότι είναι ανίκανος να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις που διαμορφώνονται, έχοντας ήδη ταυτιστεί με την προηγούμενη φάση, και να συμβάλει στην ενίσχυση του «δεξιού» πυλώνα του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Ο Ν. Δένδιας, που λέγεται ότι θα διεκδικήσει την προεδρία, δηλώνει:«Μια "κακή συμφωνία" μπορεί να είναι καλύτερη από μια "μη συμφωνία" (...) αν χρειαστεί να στηρίξουμε την κυβέρνηση, να το πράξουμε (...) οφείλουμε να είμαστε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα, που σημαίνει ότι μπορούμε να δεχτούμε και τη διαφορετική άποψη (...) Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το λόγο μας προς την κοινωνία, στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού και της ιδρυτικής διακήρυξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από κει και πέρα, αν γίνει με πειστικότητα και ειλικρίνεια, θα μας επαναφέρει στα φυσιολογικά μας όρια, δηλαδή πάνω από το 40%».
Εκτοξεύοντας «καρφιά» σε βάρος της ηγετικής ομάδας ότι έχει ρίξει «γέφυρες» μόνο προς τα πιο δεξιά κι αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δήλωσε ακόμα: «Αν η πρότασή μας στην κοινωνία είναι μια πρόταση στενή, στο άκρο του πολιτικού φάσματος, ωθούμενη συνεχώς προς τα δεξιά -χωρίς πιθανότητα επιτυχίας προς το μέλλον-, δεν είναι βέβαιο ότι πάρα πολλούς από εμάς μας ενδιαφέρει να την εκπροσωπήσουμε» και «κάναμε πολλά και ουσιαστικά λάθη, όπως και πολλά σωστά. Σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει να εκφράσουμε τη νέα μας πρόταση, εφόσον έχουμε ενσωματώσει σαν κεκτημένο την απόρριψη της προηγούμενης πρότασής μας από την ελληνική κοινωνία».
Επικριτική προς την ηγεσία εμφανίζεται και η Ντόρα Μπακογιάννη,καλώντας την να μη «διακινδυνεύσει χρεωκοπία της χώρας», άρα να στηρίξει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπέρ μιας πιο «κεντρώας» στροφής της ΝΔ, που σύμφωνα με αυτούς προϋποθέτει την αποχώρηση του Αντ. Σαμαρά από την ηγεσία, εμφανίζονται ακόμα οι Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Τζαβάρας, Μ. Σαλμάς, Γ. Βλάχος, Μ. Χαρακόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς πέρασε στην «αντεπίθεση» και μάλιστα με «όπλα» που του έδωσε η κυβέρνηση, η οποία στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το έτος 2015, δηλώνει ότι από την εφαρμογή των μέχρι τώρα μνημονίων, υπήρχε όφελος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, υπήρχε, μάλιστα, όπως αναφέρεται, πρόοδος ως αποτέλεσμα «των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»! Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να θριαμβολογήσει, μιλώντας για δικαίωση της πολιτικής του.
Θέλοντας, πάντως, να δείξει ότι λαμβάνει υπόψη του τα μηνύματα των αστικών επιτελείων, δήλωσε κατά την ομιλία του στον ΣΕΒ ότι«δε θα κλείσουμε την πόρτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, δε θα κάνουμε τα ίδια», αλλά διευκρίνισε: «Κάποιοι μας συμβουλεύουν να δεσμευτούμε ότι θα ψηφίσουμε κάτι που ακόμα δεν είδαμε. Αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, πώς θα εφαρμοστούν; Αυτό είναι ο ορισμός της ακυβερνησίας».
Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και στελέχη που τον στηρίζουν, όπως οιΜ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης, Δ. Σταμάτης, Αννα Ασημακοπούλου, Κ. Καραγκούνης, Δ. Σταμάτης, Ν. Κακλαμάνης.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι την περασμένη βδομάδα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του «Συνδέσμου 74», όπου δραστηριοποιούνται μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, τα οποία ζήτησαν «ενωτικό συνέδριο πολιτικής αναγέννησης». Κατά τη διάρκειά της, «έπεσε» η ιδέα της επιστροφής του Κ. Καραμανλή. Είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης: «Την παράταξη μπορεί να την ενώσει ένας άνθρωπος. Και αυτός που μπορεί να συνεπάρει τον κόσμο είναι ο Κώστας Καραμανλής. Πρέπει όλοι μαζί να του ζητήσουμε να μπει μπροστά. Και αν δε θέλει, να πάμε με λαμπάδες να τον βγάλουμε έξω. Εχει στην καρδιά του τη ΝΔ, δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα»...
Κεντρική ιδέα όλων των σχετικών με τη ΝΔ σεναρίων είναι πως η συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ θα λειτουργήσει σαν καταλύτης επιτάχυνσης του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος, κατά τρόπο που να υπακούει στα προτάγματα του κεφαλαίου και στη δυνατότητα του πολιτικού του προσωπικού να τα υπηρετεί.
Αναδεύσεις και στα υπόλοιπα αστικά κόμματα
Δεν αποκλείεται η συμφωνία να επιδράσει και στη σύνθεση της κυβέρνησης, υποψηφιότητα για συμμετοχή στην οποία έχει θέσει προ πολλού το Ποτάμι. Μάλιστα, συχνά - πυκνά διαμηνύει στον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας και να τη φέρει στη Βουλή, δίχως να υπολογίσει αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αφού θα έχει τη στήριξη των ιδίων.
Πριν λίγες μέρες, άλλωστε, ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε τη διαθεσιμότητά του να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση, ώστε να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν κεφάλαιο και ευρωμονόδρομος, μιλώντας ανοιχτά για «μια άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή». Οπως είπε «(...) μια συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη, εμείς θα την ψηφίσουμε (...) Οταν μια κυβέρνηση δεν πάει πουθενά, οι λύσεις είναι μόνο δύο, φίλοι μου. `Η μια νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή. `Η εκλογές. Το Ποτάμι, για να αρχίσω από τα εύκολα, δε θέλει εκλογές (...) τι μας μένει; Μια άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή ...μια τέτοια κυβέρνηση το Ποτάμι θα τη στήριζε».
Ενεργό ρόλο διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ, με τον Ε. Βενιζέλο να επικρίνει την κυβέρνηση ότι «κινείται ερήμην της Βουλής και αγνοεί τα κόμματα και όσους χειρίστηκαν προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης. Δεν ενδιαφέρεται για ένα στοιχειώδες επίπεδο εθνικής συναίνεσης και συστράτευσης».
Ο Λ. Γρηγοράκος, πάντως, έθεσε θέμα σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, στην περίπτωση που μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία. «Εκ των προτέρων, θέλουμε ο κ. Τσίπρας να 'ρθει στους πολιτικούς αρχηγούς, να μας αναλύσει όλη αυτή τη συμφωνία, να τη δούμε και εμείς να πάμε να τον στηρίξουμε», είπε, διευκρινίζοντας όμως πως το πράγμα αλλάζει αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία από δικούς του βουλευτές.«Δηλαδή, θα κυβερνάει ο κ. Τσίπρας χωρίς δεδηλωμένη; Να φέρει δηλαδή τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας, να τον καταψηφίσουν οι βουλευτές και να τον ψηφίσουμε εμείς; Οχι, δα! Εχει δεδηλωμένη. Δε θα έχουμε πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα με δεδηλωμένη δικιά μας, θα έχουμε εξελίξεις», δήλωσε, προσθέτοντας πως σ' αυτή την περίπτωση, θα τεθεί θέμα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την ίδια Βουλή και χωρίς τον Α. Τσίπρα πρωθυπουργό.
Επανεμφάνιση έκανε το τελευταίο διάστημα η Αννα Διαμαντοπούλου, που αρκετοί ερμήνευσαν σαν δήλωση παρουσίας στις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς. Μιλώντας σε εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχουν όλες οι δυνάμεις εκείνες, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ΠΑΣΟΚων που δεν έχουν ΠΑΣΟΚ». Υποστηρίζοντας την ανάγκη ανασύστασης αυτού του χώρου και δημιουργίας ενός μεταρρυθμιστικού πόλου, πρόσθεσε με νόημα «η στιγμή έρχεται, οι συνθήκες αλλάζουν και οι πολιτικές εξελίξεις είναι μπροστά μας».
B. N.
Πηγή: Ριζοσπάστης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου