• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

  Ερώτηση του ΚΚΕ για το εργατικό δυστύχημα στη ΔΕΗ Κοζάνης

  Ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και τον υπουργό Εργασίας, σχετικά με το εργατικό δυστύχημα στο Ορυχείο Καρδιάς στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ στην Κοζάνη, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου. Αναλυτικά το κείμενο:

  «ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  Θέμα: Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο Καρδιάς στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ στην Κοζάνη

  Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ως συνέπεια την εντατικοποίηση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μείωση του προσωπικού, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα τα εργοδοτικά εγκλήματα αυξάνονται, με στόχο πάντα τα κέρδη των εργολάβων και της ΔΕΗ ΑΕ.

  Οι τραγικές αυτές συνέπειες για τους εργαζόμενους, επιβεβαιώνονται σχεδόν καθημερινά στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ, ήδη από το Μάρτη του 2014 τα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν φτάσει τα 7 (9 αν υπολογιστούν τα θύματα του αυτοκινητιστικού στο 18ο χλμ Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου στις 12/3/2015, μιας και οι νεκροί μετέβαιναν στην εργασία τους), αρκετά είναι τα παραλίγο θανατηφόρα (το τελευταίο συνέβη στο Ορυχείο Καρδιάς, όταν φορτηγό εργολάβου της ΔΕΗ συγκρούστηκε με μηχάνημα καθαρισμού ταινιοδρόμων που οδηγούσε εργαζόμενος, με οκτάμηνη σύμβαση), ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός μικροτραυματισμών που δεν γίνονται καν γνωστοί.

  Στη μακριά αυτή λίστα ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη εργατικό ατύχημα και πάλι στο Ορυχείο Καρδιάς της ΔΕΗ, στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) στην ΠΕ Κοζάνης. Το ατύχημα συνέβη την Πέμπτη 9 Απρίλη 2015, με θύμα έναν 31χρονο μόνιμο εργαζόμενο της ΔΕΗ, με ειδικότητα λιπαντή, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών λίπανσης (γρασαρίσματος) ενός εκσκαφέα.

  Συγκεκριμένα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ο καδοτροχός έκανε περιφορά, με αποτέλεσμα να πιαστούν τα ρούχα του εργαζόμενου στο συμπλέκτη του μηχανήματος, να στριμωχτεί ανάμεσα στα σίδερα και να τραυματιστεί. Ο εργαζόμενος που υπέστη πολλαπλά κατάγματα, αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου υποβλήθηκε σε μια πρώτη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια διασωληνωμένος διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύεται.

  Ο μεγάλος αριθμός των θανατηφόρων και των εργατικών ατυχημάτων είναι αποτέλεσμα της ικανοποίησης της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία τους περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πολιτική που υπηρετήθηκε πιστά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, υλοποιώντας την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

  Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, την απόδοση των ευθυνών.

  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.

  • Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) σε επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.

  • Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

  • Την τύχη όλων των εκθέσεων που συνέταξε και διαβίβασε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή η ΕΜΒΕ σχετικά με τα προαναφερθέντα ατυχήματα».

  Πηγή: 902.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Ερώτηση του ΚΚΕ για το εργατικό δυστύχημα στη ΔΕΗ Κοζάνης Rating: 5 Reviewed By: Unknown
  Scroll to Top