• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 18 Απριλίου 2015

    ΕΕΔΥΕ - Δυναμική εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας

    Πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

    Την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βενεζουέλας εξέφρασαν με τη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και την παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία, χτες, Παρασκευή, το μεσημέρι, εργαζόμενοι, γυναίκες, φοιτητές και μέλη του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης για Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας στις 19 Απρίλη, που αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Συμμετείχαν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της ΠΑΣΕΒΕ καθώς και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

    Στην παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθηκε και ο Α' Γραμματέας της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Ερνέστο Μπορντιέ (Ernesto Bordier).

    Καθήκον των λαϊκών κινημάτων η στήριξη στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού

    Οι λαοί δε χρειάζονται τις «συμβουλές», ούτε τη «θανάσιμη προστασία» του ιμπεριαλισμού, τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. «Με τη σημερινή μας παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία θέλουμε πρώτα απ' όλα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Βενεζουέλας, καταδικάζοντας κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από τις ΗΠΑ αλλά και άλλες δυνάμεις, μαζί και την ΕΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων, και υπογράμμισε το αίτημα να ανακληθεί το επαίσχυντο διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, που χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα επικίνδυνη για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Τέλος, σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας αλλά και γενικότερα στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικάνικου αλλά και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού είναι καθήκον όλων των κινημάτων, πρέπει να είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος, γιατί βασική μας αρχή είναι ότι κάθε λαός είναι αρμόδιος και αποκλειστικά υπεύθυνος να αποφασίζει για τα του τόπου του, τα του οίκου του, και δεν χρειάζεται ούτε τις συμβουλές, ούτε τη θανάσιμη προστασία του ιμπεριαλισμού».

    Στη συνέχεια, η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, διάβασε το υπόμνημα της κινητοποίησης: «Εμείς, οι φορείς ΕΕΔΥΕ, ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, ΕΕΔΔΑ, ΠΑΣΕΒΕ, ΚΕΘΑ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης και Αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας, που αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, διοργανώσαμε και συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Βενεζουέλας και απαιτούμε την άμεση κατάργηση του διατάγματος του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, που χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα "ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ". Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες και επικίνδυνες επεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. Η πορεία της κάθε χώρας είναι υπόθεση του λαού της».

    Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι έφτασαν με πορεία και συνθήματα στην είσοδο της αμερικάνικης πρεσβείας, όπου θυροκόλλησαν το υπόμνημά τους.

    Στην ίδια τη Βενεζουέλα ανακοινώθηκε ότι οι υπογραφές που ζητούν την ανάκληση του απαράδεκτου διατάγματος Ομπάμα έχουν ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια ενώ προετοιμάζονται για αύριο μεγάλες διαδηλώσεις στην ίδια τη χώρα, σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης, που οργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

    Επίσης, τις μέρες αυτές έγιναν εκδηλώσεις μνήμης για την ήττα, στις 14 Απρίλη του 2002, του πραξικοπήματος που είχε ανατρέψει για 2 μέρες τον εκλιπόντα Πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες. Το πραξικόπημα είχε οργανώσει η αντίδραση της Βενεζουέλας με τη στήριξη των Αμερικανο-ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, αλλά η ενότητα στρατού και λαού κατάφερε να ακυρώσει.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΕΕΔΥΕ - Δυναμική εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top