Φόβοι για πάνω από
900 νεκρούς στα ανοικτά της Ιταλίας
- Νέο ναυάγιο με δουλεμπορικό στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα
- Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη
ΡΩΜΗ.--
![]() |
Σοροί μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο δουλεμπορικό μεταφέρονται στη Μάλτα |
Καθημερινά, πλέον, γράφονται τραγικές ιστορίες: Μόλις την περασμένη Τρίτη, μαρτυρίες προσφύγων - μεταναστών που εντόπισε η ιταλική ακτοφυλακή έκαναν λόγο για πλοίο που ναυάγησε μεταφέροντας 400 άτομα. Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, οι πόνοι της γέννας βρήκαν μια ετοιμόγεννη μετανάστρια από το Καμερούν μέσα σε δουλεμπορικό που παραλίγο να βυθιστεί κοντά στο Αγαθονήσι, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσει η ίδια ή τα δίδυμα μωρά της. Πρόσφυγες που εντοπίστηκαν επίσης το Σάββατο, και πάλι στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με πολύ σοβαρά εγκαύματα, καταγγέλλοντας ότι πριν αναχωρήσουν από τη Λιβύη έγινε έκρηξη αερίου σε αποθήκη όπου στοιβάζονταν, αλλά οι δουλέμποροι δεν τους επέτρεψαν να πάνε σε γιατρό και τους φόρτωσαν σε φουσκωτό.
Επίσης, χτες το μεσημέρι, τηλεγραφήματα έκαναν λόγο για ανώνυμες εκκλήσεις για βοήθεια από πρόσφυγα - μετανάστη που επέβαινε σε πλοίο που μετέφερε 300 ανθρώπους και βυθιζόταν, και πάλι στα ανοιχτά της Λιβύης!...
Την ίδια στιγμή, περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα των ευρωενωσιακών αξιωματούχων που ευθύνονται για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι από τις αρχές του 2015 (ο αντίστοιχος αριθμός για όλο το 2014 ήταν 3.500) έχουν χαθεί 1.600 άνθρωποι προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν τις καταγγελίες επιζώντων, μόνο την τελευταία βδομάδα, η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη.
Το διάστημα 10-17 Απρίλη, μόνο η ιταλική ακτοφυλακή εντόπισε
13.500 μετανάστες. Επίσης, από τις αρχές της χρονιάς, υπολογίζεται ότι μόνο
στις ιταλικές ακτές έχουν φτάσει από τη Βόρεια Αφρική 35.000 πρόσφυγες -
μετανάστες.
Ψάχνουν αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης»
Οι εξελίξεις, με δεδομένα και τα αυξανόμενα κύματα μετανάστευσης που δέχεται η Ευρώπη και πρώτα απ' όλα χώρες όπως η Ιταλία, προκάλεσαν σειρά τηλεφωνικών επαφών και δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΕ και κρατών - μελών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έσπευσε να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ζήτημα για το οποίο είχε τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες από χώρες όπως οι Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Το αίτημα έκανε δεκτό χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού
Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συγκαλώντας για μεθαύριο Πέμπτη έκτακτη
Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, αφού συγκάλεσε σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς, δήλωσε πως η Ιταλία συχνά αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης». Ο Ρέντσι είπε ότι οι μετανάστες θα διασώζονται με το να παρεμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων και να μην επιτρέπεται σε πλοιάρια να αποπλέουν από τη Λιβύη. Ακόμα, είπε ότι λύση στο «φαινόμενο αυτό» είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις από τη Λιβύη.
Μιλώντας χτες στο δίκτυο Rtl, ο Ρέντσι υπογράμμισε: «Ζητάμε από την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το θέμα της Λιβύης με έναν πιο σοβαρό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν... Χρειάζεται να λύσουμε το πρόβλημα της Λιβύης από τη ρίζα του».
Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι απέναντι σε μια «ταχεία αύξηση» των τραγωδιών αυτών από την έναρξη της χρονιάς «οφείλουμε να δράσουμε». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες «για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση», ενώ η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι θα «αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης Συνόδου Κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές».
Υποκρισία για τα θύματα από τους θύτες
Το μπαλάκι στην ΕΕ πετάει και η ελληνική κυβέρνηση, αρνούμενη ουσιαστικά κάθε πρωτοβουλία εκτός του αντιμεταναστευτικού πλαισίου της λυκοσυμμαχίας. Ο Αλ. Τσίπρας, σε τηλεφωνική του επικοινωνία την Κυριακή με τον Ιταλό ομόλογό του Μ. Ρέντσι, δήλωσε πως οι δύο χώρες θα πρέπει να διεκδικήσουν «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σε δήλωσή του, για το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο ο Αλ. Τσίπρας καλεί την ΕΕ να «κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία», η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται ακριβώς στην ...κινητοποίηση της ΕΕ, κι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επεμβαίνουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ως υποκρισία μπορεί να εκληφθεί η έκκληση Τσίπρα για «άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση», η οποία κατά την άποψη της κυβέρνησης διαρθρώνεται στα εξής τρία επίπεδα:
α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται ένα κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητές τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.
γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.
Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο, η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης απογειώνεται, καθώς με πρόσχημα την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού και για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, παίρνει ενεργά μέρος στην ένταση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και υιοθετεί ανοιχτά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα περί «πάταξης της τρομοκρατίας» και «ενεργειακής ασφάλειας», που χρησιμοποιήθηκαν και προηγουμένως για εξαπόλυση πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πηγή: Ριζοσπάστης
***
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Κροκοδείλια δάκρυα...
και νέες αποφάσεις που ανάβουν φωτιές στους λαούς
Περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα χτες στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ενώ είναι ακριβώς η πολιτική της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που σπέρνει φτώχεια, προσφυγιά και θάνατο, σε όφελος των μονοπωλίων.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί στο Λουξεμβούργο, με την προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (την Αθήνα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χουντής). Προσερχόμενη στη συνεδρίαση, η Ιταλίδα ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η ΕΕ οφείλει να λάβει «άμεσα μέτρα» για να προλάβει νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση της «κρίσης των προσφύγων» αποτελεί «ηθικό καθήκον» της ΕΕ.
Και χτες αποφάσεις που επιτείνουν το μεταναστευτικό
Στο διά ταύτα, βέβαια, και χτες πάρθηκαν αποφάσεις που κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζουν τις αιτίες του μεταναστευτικού, ίσα ίσα το επιτείνουν.
Παραδείγματος χάριν, στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Αναθεώρηση της Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ (οι σχέσεις με τις χώρες στα ανατολικά και νότια σύνορά της) αναφέρεται επί λέξει ότι «θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα και τις ανάγκες της ΕΕ και των γειτόνων της, τη δέσμευση των γειτόνων στις μεταρρυθμίσεις, τη φιλοδοξία οικοδόμησης εταιρικής σχέσης, καθώς και διάφορες προκλήσεις και το γεωπολιτικό περιβάλλον». Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ως κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, πολιτική που οδηγεί σε εξαθλίωση και μετανάστευση διευρυνόμενα τμήματα του πληθυσμού...
Αντίστοιχα, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με το «Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την περιοχή του Σαχέλ για την περίοδο 2015 - 2020», μια περιοχή δηλαδή όπου ήδη «τρέχουν» σειρά στρατιωτικών και αστυνομικών αποστολών της ΕΕ (EUTM Mali, EUCAP Sahel Niger και EUCAP), με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς να βάζουν στο στόχαστρο την πλούσια σε κοιτάσματα και μεταλλεύματα ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής...
Ενταση του ανθρωποκυνηγητού στη Μεσόγειο
Το απόγευμα, μέτρα διαχείρισης του μεταναστευτικού αναζητήθηκαν και με την παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, όπως και του επιτρόπου της Κομισιόν, αρμόδιου για το μεταναστευτικό, Δ. Αβραμόπουλου. Η ουσία, πίσω από τις παχιές κουβέντες, είναι ότι οι κυβερνήσεις κρατών στα νότια της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος) επιζητούν μεγαλύτερα κονδύλια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και να μπορούν να μεταφέρουν κάποιους μετανάστες και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ (κάτι που απαγορεύεται βάσει των Κανονισμών του Δουβλίνου), «βάρος» το οποίο δεν θέλουν επ' ουδενί να επωμιστούν άλλες κυβερνήσεις.
Οι δε προσανατολισμοί για ένταση των περιπολιών στη Μεσόγειο, σημαίνουν ουσιαστικά ένταση του ανθρωποκυνηγητού και ανάληψη ακόμα μεγαλύτερων κινδύνων από πλευράς των μεταναστών, δρομολόγια σε μέρες με χειρότερο καιρό προκειμένου να μπουν στην ΕΕ και νέες εκατόμβες θυμάτων στη Μεσόγειο...
Τέλος, αναφορές περί διασφάλισης της «ειρήνης» σε Λιβύη - Συρία - Ιράκ, προκειμένου τάχα να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, προετοιμάζουν για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με πρόσχημα και το μεταναστευτικό, μαζί με το πιο «κλασικό» πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», το οποίο περιλαμβάνεται και στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Πηγή: Ριζοσπάστης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου