• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

  ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» - Παλιά και νέα προβλήματα «πνίγουν» εργαζόμενους και ασθενείς

  Παρέμβαση της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ για την οριακή κατάσταση η λειτουργίας του νοσοκομείου

  Το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο»
  Οι τεράστιες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης για τον τομέα της Υγείας έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης. Η υποστελέχωσή του σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του και σοβαρές δυσκολίες να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

  Τα προβλήματα βέβαια και οι ελλείψεις δεν είναι καινούρια. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν με υπεράριθμες εφημερίες των γιατρών του μόνιμου προσωπικού, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά που προκύπτουν καλύπτονται περιστασιακά, είτε με επικουρικούς γιατρούς (συμβάσεις έτους) είτε από γιατρούς που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, «μπλοκάκι» (όπως στην παθολογική, καρδιολογική, στην ορθοπεδική, στη γυναικολογική-μαιευτική και μέχρι πρότινος και στην παιδιατρική).

  Παρά την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων να επιτελέσουν το έργο τους, η λειτουργία του νοσοκομείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επικίνδυνη για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού.

  Ενδεικτικά είναι τα εξής στοιχεία: Το Μικροβιολογικό του νοσοκομείου λειτουργεί με δυο μόνο βιοπαθολόγους, η Χειρουργική με τρεις ειδικούς γιατρούς και τέσσερις ειδικευόμενους, οι οποίοι καλύπτουν εφημεριακά και το «Μποδοσάκειο», η Καρδιολογική με τρεις ειδικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από το «Μποδοσάκειο» και ο τρίτος είναι επικουρικός που θα λήξει σύντομα η θητεία του.

  Η Παθολογική στελεχώνεται με τέσσερις ειδικούς παθολόγους, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός, η ΩΡΛ κλινική με δυο μόνο ειδικευμένους γιατρούς, η Γυναικολογική με δυο γιατρούς του ΕΣΥ και δυο ιδιώτες που προσλήφθηκαν με «μπλοκάκι», ενώ η Ορθοπεδική κλινική θα παραμείνει κλειστή για κάποιες μέρες λόγω ανάλογων προβλημάτων. Να σημειωθεί πως οι γιατροί της Ορθοπεδικής κλινικής με δελτίο παροχής υπηρεσιών παραμένουν για έξι μήνες απλήρωτοι.

  Διαχείριση με ανακύκλωση προσωπικού

  Με αφορμή το πρόσφατο κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής του Γ. Ν. Κοζάνης, που πλέον δεν εφημερεύει στις πρώτες 5-6 εφημερίες το μήνα, η διοίκηση επικαλείται το τετριμμένο επιχείρημα ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» και προκήρυξη θέσης δεν πρόκειται να γίνει.

  Η διοίκηση διαχειρίζεται τα οξυμένα προβλήματα μετακινώντας γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα ΚΥ και από το ΠΕΔΥ (π.χ., στο μικροβιολογικό) και αξιοποιώντας τους αγροτικούς γιατρούς, που, σημειωτέον, είναι εκπαιδευόμενοι για να μπαλώνουν κάθε είδους κενό. Ισχυρίζεται ότι δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για προσλήψεις επικουρικών γιατρών, ενώ παραμένει σε ασάφεια πότε και αν θα πληρωθούν οι επιπρόσθετες εφημερίες του προσωπικού.

  Παράλληλα, το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό στενάζει από τις απανωτές βάρδιες, ενώ τα ρεπό και οι άδειες δεν μπορούν να χωρέσουν στο πρόγραμμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οφειλόμενα ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν τα 3.800!

  Μάλιστα, οι τομείς της καθαριότητας και σίτισης, με αφορμή την έλλειψη προσωπικού, έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους. Οι σοβαρές ελλείψεις φυσικά και δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο, παρά μόνο δημιουργούν εργαζόμενους εξαθλιωμένους που εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες.

  Η θέση του ΚΚΕ

  Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της: «Την τελευταία 10ετία το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 17.000 άτομα ενώ καταγράφονται τρομακτικά κενά. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι στην πενταετία 2009-2015 οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων μειώθηκαν από 2,81 δις σε 1,39 δις.

  Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις τους, καλούν το λαό να δείξει ανοχή και υπομονή. Ανοχή και υπομονή σε μια κυβέρνηση που παρέλαβε κατά τα γνωστά "καμένη γη" και θα λύσει τα προβλήματα σε έναν απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα και ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ.

  Κι όλα αυτά, αφού έχει αποδεχτεί ότι θα τηρηθούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα εφαρμοστούν όλοι οι αντιλαϊκοί προϋπολογισμοί που μείωσαν κατά 50% τις δαπάνες λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων την τελευταία πενταετία, ενώ θα γίνονται (στην καλύτερη περίπτωση αφού ούτε κι αυτή τηρήθηκε) μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

  Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της Κοζάνης δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή στη νέα συγκυβέρνηση και στο ζήτημα της δημόσιας υγείας. Δεν έχουν κανένα συμφέρον να στοιχίσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους για δημόσια δωρεάν υγεία, πίσω από τη διαπραγματευτική τακτική της συγκυβέρνησης υπέρ του ενός ή του άλλου τμήματος του κεφαλαίου».

  Το πλαίσιο πάλης

  Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για:
  • Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και νοσηλευτές. Καμία σκέψη για κλείσιμο κλινικών.
  • Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους. Οχι στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας. Κατάργηση των χαρατσιών, πληρωμών και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
  • Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο προσερχόμενοι στο νοσοκομείο για να εξεταστούν ή για να κάνουν αναγκαίες θεραπείες και επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Ελληνες ή μετανάστες.
  ***
  Διαβάστε:

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» - Παλιά και νέα προβλήματα «πνίγουν» εργαζόμενους και ασθενείς Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
  Scroll to Top