• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

    Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στο Εμπόριο για την Κυριακή αργία - Ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας


    Απεργούν πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σήμερα Κυριακή 14 Δεκέμβρη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας. 

    Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία, καλεί σε συγκέντρωση των Εμποροϋπαλλήλων στα γραφεία του Συλλόγου, Αγίας Φιλοθέης 5β, στην πλατεία Μητροπόλεως, στις 9.30 το πρωί την Κυριακή 14 Δεκέμβρη.

    Όπως επισημαίνει: «Με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι υπερασπιστές του μέτρου, δηλαδή κυβέρνηση, μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, παρατρεχάμενοί τους, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ρίχνουν διάφορα ιδεολογήματα στην αρένα της αντιπαράθεσης με τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που είμαστε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.

    Επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι "η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, θα εξυπηρετούνται εκατομμύρια τουρίστες που περνούν από την Αθήνα, θα αυξηθεί ο τζίρος, θα εφαρμόσουμε το μοντέλο των ευρωπαϊκών χωρών που είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές" έχουν καταρριφθεί στην πράξη.

    Η κατάργηση της Κυριακής αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.

    Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.

    Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του εργαζόμενου σε "απασχολήσιμο" δηλαδή την "απελευθέρωση" της εργασιακής σχέσης.

    Δεν τόνωσε την "αγοραστική δύναμη" , δεν εξυπηρέτησε τους "καταναλωτές" που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματός μας.

    Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας έστρωσε το δρόμο και για τις "Λευκές νύχτες" που υποχρεώνονται οι εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουν μέχρι τα χαράματα.

    Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.

    Οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, οι μεγαλέμποροι του ΣΕΛΠΕ και οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση, που αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέχρι νεωτέρας απόφασης.

    Αυτό και μόνο αποδεικνύει περίτρανα ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο».

    Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις:
    • Στον Πειραιά, στις 9,30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.
    • Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.00  το πρωί στο ΚΑΡΦΟΥΡ Ευκαρπίας.
    • Στο Αγρίνιο, στις 11 π.μ. έξω από τα JUMBO-ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ. (Την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη στις 3 μ.μ. και στις 6 μ.μ. εξόρμηση στα μεγάλα καταστήματα της πόλη. Το Σάββατο 13 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κεντρικό πεζόδρομο της Παπαστράτου). 
    • Στη Λαμία, στις 10.30 το πρωί μπροστά από τα Δικαστήρια.
    • Στο Ηράκλειο, στις 10.30 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια.
    ***
    Εμποροϋπάλληλοι: Μαζικές παρεμβάσεις σε μεγάλα καταστήματα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας

    Απεργούν πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σήμερα Κυριακή 14 Δεκέμβρη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας.

    Στην Αθήνα  πραγματοποιούνται μαζικές εξορμήσεις του Συλλόγου Εμπορουπαλλήλων στο «Πράκτικερ» του Αιγάλεω, στο «Άττικα» και στο Mall στο Μαρούσι. Μοιράζεται η ανακοίνωση του Συλλόγου για την κατάργηση της Κυριακής αργίας που προωθεί η κυβέρνηση στην οποία τονίζεται ότι «η κατάργηση της Κυριακής-αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών».

    Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στη πλατεία Μητροπόλεως όπου ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι τα μεγάλα καταστήματα δρομολογούν το άνοιγμα των καταστημάτων τους για τρίτη Κυριακή, στις 28 Δεκέμβρη ενώ, όπως καταγγέλθηκε, ήδη σε κάποια μεγάλα καταστήματα έχουν βγεί και η βάρδιες για εκείνη την ημέρα.

    Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια παρεμβάσεις ενημέρωσης για την κατάργηση της Κυριακής αργίας στο Νόtos Gallery και στο Carfour» στο Πασαλιμάνι.

    Με εξόρμηση μέσα και έξω από το «Carfοur» Ευκαρπίας  ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή κινητοποίηση της Ένωσης Εμπορουπαλλήλων.  Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα.

    Συγκεντρώσεις και εξορμήσεις είναι σε εξέλιξη στη Λαμία και στο Ηράκλειο.

    Πηγή: 902.gr
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στο Εμπόριο για την Κυριακή αργία - Ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top