• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

    Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και χωρίς χρήματα

    Μαρίνα Δεμερτζιάν

    Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στα νησιά και την παραμεθόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

    Εικόνα Διάλυσης στα Νοσοκομεία της περιφέρειας
    • Σε μεγάλα νησιά όπως στην Πάρο την Κω και την Πάτμο, δεν υπάρχει Παιδίατρος.
    • Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, έμεινε χωρίς νεφρολόγο, αφήνοντας κυριολεκτικά στον αέρα 60 ασθενείς.
    • Στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς έκλεισαν 5 τμήματα, το πνευμονολογικό, το νεφρολογικό, η αιμοδοσία, το μικροβιολογικό και το οφθαλμολογικό.
    • Χωρίς καρδιολόγο λειτουργούν τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας και της Μήλου.
    Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν προσληφθεί μόνο 250 γιατροί

    Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν υπολογίζεται ότι μεταναστεύσει περισσότεροι από 10.000 γιατροί . 2.300 έχουν αποχωρήσει από το 2011 λόγω συνταξιοδότησης. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει το ίδιο διάστημα είναι 250.

    Τόσο ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, όσο και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έχουν δηλώσει ότι το 2015 θα τρέξουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 2.500 γιατρών.
    Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, οι εξαγγελίες αυτές δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

    Δημήτρης Βαρνάβας- Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ: «Πρόκειται για εμπαιγμό. Καμία από τις υπεσχημένες προσλήψεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, δεν προβλέπονται πουθενά στον προϋπολογισμό».
    Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων έχει ήδη ενταχθεί στον προυπολογισμό.

    Υπουργείο Υγείας: «Στα 4,2 δισ ευρώ, που είναι ο πρϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας έχει προβλεφθεί να καλυφθούν τα κενά, τόσο στο ιατρικό, όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό, με βάση την αναγκαιότητα της εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων. Έχουν ήδη υπολογιστεί οι προσλήψεις 1500 γιατρών, πέρα από τους νοσηλευτές και τους διασώστες».
    Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στις αρχές του 2015 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να προσληφθούν:
    • 1500 γιατροί
    • 650 νοσηλευτές
    • 200 διασώστες
    Προφανώς θα πρέπει κάπου αλλού να γίνουν περικοπές, καθώς η χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι ήταν το δεικτικό σχόλιο της ΟΕΝΓΕ.

    Ο κατάλογος με τις ελλείψεις των νοσοκομείων στη Δυτ. Μακεδονία που δημοσίευσε η ΟΝΕΝΓΕ

    […]
    Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Κενά στη Καρδιολογική Κλινική, στη Χειρουργική, στη Παιδιατρική, στο Ακτινολογικό Εργαστήριο
    […]
    Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: κενά στη Παιδιατρική Κλινική, στη Γυναικολογική, στην Ορθοπεδική, στο Αναισθησιολογικό, στο Ακτινολογικό, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

    Γ.Ν.ΦΛΩΡΙΝΑΣ: 2 μόνον Χειρουργοί, 2 Ορθοπεδικοί, 2 Γυναικολόγοι, 2 Νεφρολόγοι, 2 Ουρολόγοι, 1 Νεφρολόγος, κανείς Νευρολόγος

    Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: κενά στη Παιδιατρική Κλινική, στην Ουρολογική, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στη ΜΕΘ, στην Αιμοδοσία
    […]
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και χωρίς χρήματα Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top