• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

    Βορά στο κεφάλαιο 6.000 άνεργοι - Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ - Σύγχρονη σκλαβιά ο εθελοντισμός

    Αλλοι 6.000 άνεργοι θα δοθούν βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μετά τη νεότερη υπουργική απόφαση για την υλοποίηση προγράμματος απασχόλησης για συνολικά 11.000 άνεργους, μέσω επιχορήγησης επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Μιλώντας σε γλώσσα… λανθάνουσα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι «αυξάνουμε τον αριθμό των ωφελουμένων προκειμένου να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες της αγοράς εργασίας»! Δηλαδή, αποκαλύπτεται ότι περισσότερο και από τους ανέργους ανάγκη για τέτοιες θέσεις «εργασίας», ή καλύτερα τζάμπα δουλειάς, έχουν οι εργοδότες αλλά και οι κυβερνώντες, μπας και ρίξουν λίγο τα δυσθεώρητα ποσοστά ανέργων μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη. Μάλιστα πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι η «δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στη ζήτηση και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας».

    Ζητούμενο λοιπόν για την κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει έναν μόνιμο μηχανισμό ικανοποίησης των κάθε φορά μεταβαλλόμενων αναγκών του κεφαλαίου για εργατικό δυναμικό, και μέσω του ΟΑΕΔ και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ να τροφοδοτεί βιομηχανίες και επιχειρήσεις με φθηνό εργατικό δυναμικό. Βέβαια, με αυτή την πολιτική, οι προσλήψεις προσωπικού ακόμα και από τις κερδοφόρες εταιρείες γίνονταν «όνειρο θερινής νυχτός», καθώς όλοι οι εργοδότες περιμένουν το πρόγραμμα που θα ικανοποιήσει τις… ανάγκες του.

    Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει επιχορήγηση στις εταιρείες περίπου 59,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας θα είναι εξαρτημένες πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

    Η μόνη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις είναι να μην έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε «μείωση προσωπικού», όχι όμως και σε απόλυση, αρκεί ο/οι απολυμένος/οι να έχει αντικατασταθεί. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό καθιερωμένο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα. Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.
    ***
    Δήμος Βύρωνα: Προσλήψεις με 5μηνες συμβάσεις

    Δεν είναι αριστερή πολιτική η χρησιμοποίηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οι κεφαλικοί φόροι, η άρνηση να απαλλα­γούν οι άνεργοι γονείς από τα τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, η ψήφι­ση προϋπολογισμών ίδιων με αυτούς της προηγούμενης νε­οδημοκρατικής δημοτικής αρ­χής, η άρνηση να τεθούν σε ψη­φοφορία προτάσεις συλλογικο­τήτων κατοίκων με διαδικαστι­κές δικαιολογίες. Κι όμως αυ­τά συμβαίνουν στο Δήμο Βύ­ρωνα, όπου ανέλαβε τη δημο­τική εξουσία η παράταξη Στάση Βύρωνα με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Από κοινού με τις άλλες τέσσερεις πα­ρατάξεις, που υποστηρίζονται από τα κόμ­ματα της συγκυβέρνησης, απέρριψαν, ψη­φίζοντας «κατά» την πρόταση του σωματεί­ου εργαζομένων του δήμου να μην προχω­ρήσουν σε χρησιμοποίηση εργαζομένων με 5μηνες συμβάσεις εργασίας, που απο­καλούνται «ωφελούμενοι» και αποτελούν αντικείμενα της πιο ακραίας εκμετάλλευ­σης. Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση στην ουσία απέρριψε κι αυτή την πρόταση, ψη­φίζοντας λευκό.

    Η Στάση Βύρωνα, επίσης, αποφάσισε να διατηρήσει τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους για όλο το 2015 στο ίδιο ύψος. Δεν δέχτηκε καμία μείωση, πα­ρότι ζήταγε πέρυσι να μειωθούν κατά 30% για όλους, ούτε κατάργησή τους για τους άνεργους, μολονότι στο προεκλογικό της φυλλάδιο το υποσχόταν. Ενέκρινε στα τρία νομικά πρόσωπα του δήμου, ίδιους με τα προηγούμενα χρόνια προϋπολογισμούς, κινούμενους στη λογική της ανταποδοτι­κότητας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να συ­νεχίσουν να πληρώνουν τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς, για να αθλούνται και για να παρακολουθούν καλλιτεχνικά μα­θήματα.

    Ο δημοτικός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης Σταύρος Τζιορτζιώτης δή­λωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι η δημο­τική αρχή υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήμα­τα της κυβέρνησης και της ΕΕ για το «ανα­γκαίο κακό» και αναρωτήθηκε τι είναι αυ­τό τελικά που διαφοροποιεί μια αριστερή δημοτική αρχή. Τέλος, ανέπτυξε τις θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης για την κατάρ­γηση της φορολόγησης της λαϊκής κατοι­κίας και την ανάγκη σταθερής και μόνιμης δουλειάς στο δήμο και σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
    ***
    Σύγχρονη σκλαβιά ο εθελοντισμός

    Αποθρασύνθηκαν οι κυβερνητικοί. Αφού πετσόκοψαν τους μισθούς στο Δημόσιο, αφού απέλυσαν χιλιάδες υπαλλήλους και συμβασιούχους κι ενώ ετοιμάζουν νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, έρχεται τώρα ο υπουργός (διάλυσης της) Παιδείας με τη νέα ιδέα: να μπουν στα σχολεία εθελοντές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν θα παίρνουν ευρώ τσακιστό, με μόνη ανταμοιβή ορισμένα μόρια για επόμενους διορισμούς! Είδαν την απόγνωση των νέων παιδιών μπροστά στην πολύχρονη ανεργία και είπανε να βαφτίσουνε τη σκλαβιά… εθελοντισμό.

    Προκλητική όσο και αποκαλυπτική η πρόταση του Ανδρ. Λοβέρδου. Η κυβέρνηση παραδέχεται πως έχει τουλάχιστον 1.000 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία – και μάλιστα για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Κι ύστερα «ψάχνουν» υποκινητές για τις μαθητικές καταλήψεις και δήθεν αγωνιούν για την κάλυψη των χαμένων ωρών. Δεύτερον, είναι κυνική η ομολογία πως η κυβέρνηση του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να προσλάβει 1.000 εκπαιδευτικούς. Τόσο άθλια είναι η πραγματική κατάσταση, αφού το όποιο πλεόνασμα πάει για τους τοκογλύφους-δανειστές και το κεφάλαιο.

    Αλλά πίσω από την πρόταση Λοβέρδου κρύβεται κάτι πολύ σοβαρότερο. Το κεφάλαιο προσπαθεί να επιβάλει τη λογική πως ο μισθός είναι προαιρετικός, η απλήρωτη εργασία δεν είναι ντροπή, ο εργαζόμενος είναι ο σύγχρονος σκλάβος, οπότε του αρκεί ένα ξεροκόμματο ή μερικά μόρια. Εθελοντής εκπαιδευτικός, απλήρωτος εργαζόμενος, νεολαίος «ωφελημένος» με κουπόνια ή με πρακτική και χωρίς αμοιβή: το μέλλον της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι ήδη εδώ…

    Πηγή: ΠΡΙΝ
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Βορά στο κεφάλαιο 6.000 άνεργοι - Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ - Σύγχρονη σκλαβιά ο εθελοντισμός Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top