- Αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία για την έναρξη ερευνών του τουρκικού «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ
- Ρωσικές ασκήσεις από χτες στην περιοχή. Κοινές ασκήσεις ξεκινούν σήμερα Ισραήλ και Κύπρος
![]() |
| Λίγο μετά τις 6.30 το πρωί της Δευτέρας εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» |
Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εισήλθε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Κύπρου, εκεί δηλαδή όπου έχουν βρεθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, χτες λίγο μετά τις 6.30 το πρωί, συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά σκάφη. Επιπρόσθετα, τουρκική φρεγάτα «παρακολουθεί» από κοντά τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI - Kogas που γίνεται με άδεια της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, συνεχίζονται οι προκλήσεις της Αγκυρας και επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο: Στις 23.35, το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική κορβέτα «Bardin» προερχόμενη από τον κόλπο της Σμύρνης, εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, βόρεια της Πάρου. Κινούμενη προς το νότο, πέρασε δυτικά της Φολεγάνδρου και κατόπιν κινούμενη με ανατολική πορεία εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 3.00, ξημερώματα Κυριακής. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και ενώ χτες ξεκίνησαν στα ανοικτά της Κύπρου ρωσικές ασκήσεις με αληθινά πυρά, σήμερα αρχίζουν στην περιοχή και πολεμικές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Κύπρου.
Αντιδράσεις στην είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ
Σχολιάζοντας την είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χρ. Φωκαΐδης έκανε λόγο για παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο ίδιος σχολίασε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, ενώ οι άλλες χώρες συνεργάζονται μέσα σε πνεύμα σεβασμού και κατανόησης με γνώμονα τη συνεργασία και την περιφερειακή ασφάλεια.
Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα της κυπριακής πλευράς, μετά την ολοκλήρωση του «Εθνικού Συμβουλίου» που συγκλήθηκε και χτες.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ι. Κασουλίδη, ενώ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία «υπονομεύει το διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης» και πως «το μέτωπο (σ.σ. που συγκροτείται με αφορμή την καταπολέμηση των τζιχαντιστών) διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια». Σχολίασε ακόμη ότι «δε διεκδικεί εκεί κάτι η Τουρκία. Η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους».
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του ψευδοκράτους για το Κυπριακό, υπογράμμισε προχτές ότι «θα ήμουν ανάξιος της εντολής του λαού αν παρέμενα στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων», όπως και ότι «δεν θα καμφθεί από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε έναν διάλογο κωφών». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε μέχρι τώρα η κυπριακή κυβέρνηση βασίζονταν σε μια συμφωνία, η οποία έθετε τις βάσεις για ένα νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου «Ανάν».
Κυπριακά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι ο Κύπριος ηγέτης «εξέφρασε ουσιαστικά το παράπονό του για τον τρόπο αντίδρασης» ορισμένων δυνάμεων, καθώς - συνέχιζαν τα ίδια ΜΜΕ - «οι περιφερειακές συγκυρίες (π.χ. «διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών») μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας». Καθόλου τυχαία, αναφερόμενος σε «συμβουλές», σύμφωνα με τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι μπορούν από τώρα να συμμετέχουν στη μοιρασιά του φυσικού πλούτου, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό».
Μεταξύ άλλων, τις τελευταίες μέρες αρκετοί μιλούν για «επάνοδο» της Μόσχας (για την οποία λένε ότι είχε «μαζευτεί» εξαιτίας της σύσφιξης των σχέσεων Λευκωσίας - Δύσης) στο Κυπριακό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα αξιοποιεί το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον - σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές - διέψευσε τις προσδοκίες της Λευκωσίας για μια «έντονη» αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η πρόσφατη δήλωση Πούτιν που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας», αλλά και η επίσκεψη στενών συνεργατών του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα, πολύ λίγο μετά την εκδήλωση των νέων τουρκικών προκλήσεων.
«Βέτο» από Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία
Ενδεικτικό για το πόσο περιπλέκονται οι ενδοϊμπεραλιστικές αντιθέσεις είναι και το γεγονός ότι Βρετανία, Σουηδία και Φινλανδία μπλόκαραν διάβημα που ετοίμαζε η ΕΕ προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν.Χριστοδουλίδης, μίλησε για «ατυχή εξέλιξη», ενώ κυπριακά ΜΜΕ έγραψαν ότι Λευκωσία και Βρυξέλλες ετοιμάζουν διαβήματα προς τις τρεις χώρες. Σύμφωνα με ΜΜΕ, το Λονδίνο ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε νέο γύρο εντάσεων.
Τέλος, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας τη μεσολάβησή του για την επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση, όπως επισημαίνει. Ισχυρίζεται ότι η αποχώρηση από τις συνομιλίες είναι «ένα τεχνητό πρόβλημα», χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να στερήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
***
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανταγωνισμοί και κομπρεμί για διασφάλιση πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια
Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις 7/11, δυο μέρες πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, προγραμματισμένη για τις 9/11 στο Κάιρο.
Στο ίδιο πλαίσιο, πριν την τριμερή συνάντηση, αναμένονται στην Αθήνα οι λεγόμενες Τεχνικές Επιτροπές Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στις 29/10 προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση, στη Λευκωσία, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Οι παραπάνω επαφές, η επίσκεψη, η Σύνοδος, οι συζητήσεις και συνεννοήσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Κύπριο Πρόεδρο και, αμέσως μετά, με τον Αιγύπτιο, θα γίνουν ενώ «τρέχουν» παράλληλα κινήσεις επιχειρηματιών για προώθηση των «μπίζνες» μεταξύ κεφαλαίων των τριών χωρών κι ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τον έλεγχο αγωγών καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονες κινήσεις επιχειρηματιών
Σε αυτό το φόντο, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΣΕΒ σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδος - Αιγύπτου και την Egyptian Businessmen Association, με θέμα «Doing Business with Egypt» («Κάνοντας μπίζνες με την Αίγυπτο»). Συμμετείχαν επιχειρηματίες των δύο χωρών, κυβερνητικοί παράγοντες, στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο κ.ά. Συζητήθηκαν τρόποι προώθησης επιχειρηματικών συμφωνιών με την Αίγυπτο, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τα υπό προώθηση εκεί επενδυτικά σχέδια, η ανάπτυξη και οι προοπτικές των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα κ.ά.
Επιπλέον, το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Μπεχέιρα), 26 - 31 Οκτώβρη. Οπως τονίζεται σε σχετικό έγγραφο του Επιμελητηρίου, «Η Αίγυπτος είναι ο υπ' αριθμόν 1 εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται διαρκώς».
Εμπόριο, «δίψα» για πετρέλαιο, νέα κατασκευαστικά έργα
Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο για το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου το 1ο εξάμηνο 2014, «οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, κατέγραψαν αύξηση 41,3% (έναντι μείωσης 4,8% των ελληνικών εξαγωγών παγκοσμίως) και οι εισαγωγές μας αύξηση 150%. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 79,2% και το εμπορικό ισοζύγιο είναι και πάλι πλεονασματικό. Την εξεταζόμενη περίοδο του 2014, η Αίγυπτος ήταν ο 6ος σημαντικότερος πελάτης μας μετά την Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο και Βουλγαρία (9ος το 1ο εξάμηνο 2013) όπου κατευθύνθηκε το 3,8% των ελληνικών εξαγωγών έναντι 2,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου οφείλεται κυρίως στα πετρελαιοειδή».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει π.χ. αναφορά του γραφείου ΟΕΥ Καΐρου (30/9/2014), ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση «σχεδιάζει να επενδύσει 14,5 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία στους τομείς της διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αντιμετώπιση της σοβαρής ενεργειακής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Οι περισσότερες από τις προγραμματισμένες επενδύσεις θα υλοποιηθούν από κρατικές επιχειρήσεις και θα είναι αυτο-χρηματοδοτούμενες ή συγχρηματοδοτούμενες από τοπικές τράπεζες. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο εισαγωγής ορισμένων κρατικών εταιρειών του ενεργειακού τομέα στο Χρηματιστήριο».
Επιβεβαιώνοντας τη ...δίψα για πετρέλαιο, το γραφείο ΟΕΥ επικαλείται και τις προβλέψεις έρευνας του British Petroleum Statistical Energy Survey ότι «έως το 2021, το έλλειμμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου θα διευρυνθεί, ενώ προβλέπει, επίσης, μεγάλη άνοδο των εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου λόγω έλλειψης σχετικής υποδομής».
Αλλη αναφορά του Γραφείου ΟΕΥ Καΐρου (6/8/14), εστιάζει «στη μήκους 72 χιλιομέτρων "νέα διώρυγα" του Σουέζ, η οποία θα δημιουργηθεί στο μεγαλύτερο μέρος παράλληλα με την υπάρχουσα (...) ο νέος τεχνητός υδάτινος δίαυλος αναμένεται να κοστίσει 4 δισ. δολάρια, η δε εκσκαφή ("dry digging") των 35 χιλιομέτρων παράλληλα με την Διώρυγα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2015. Κατά μήκος των υπόλοιπων 37 χλμ. πρόκειται να γίνει διαπλάτυνση, ώστε να είναι εφικτός ο ταυτόχρονος διάπλους και στις δύο κατευθύνσεις. Εχουν επιλεγεί 17 κατασκευαστικές εταιρείες για την υλοποίηση του έργου σε συνεργασία με στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπό την εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της χώρας κάλεσε τους Αιγύπτιους να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του έργου μέσω της αγοράς μετοχών (...) Η νέα διώρυγα αποτελεί μέρος του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της Διώρυγας του Σουέζ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη των διαφόρων λιμένων στις τρεις επαρχίες που συνορεύουν με τον δίαυλο - Σουέζ, Ισμαηλίας και Πορτ Σάιντ - καθώς και τον λιμένα της Νουέμπα στο Νότιο Σινά και το αεροδρόμιο του Sharm Al-Sheikh (...) Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι 14 κοινοπραξίες πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για το ευρύτερο μεγάλο έργο ("mega-porject") οικονομικής ανάπτυξης της Διώρυγας του Σουέζ, μέρος του οποίου είναι η "νέα διώρυγα". Η νικήτρια κοινοπραξία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί»...
Πηγή: Ριζοσπάστης

0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου