• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

    ΣΥΡΙΖΑ - "δημοψήφισμα για τη «Μικρή ΔΕΗ»" με φόντο τον απεργιακό αγώνα

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ

    Αποπροσανατολισμός με βολική αφορμή το δημοψήφισμα

    Ο ένας επαληθεύει τον άλλο για τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετεί η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ

    Να συσπειρώσει γύρω του δυνάμεις και πρόσωπα του αστικού πολιτικού συστήματος, με πρόσχημα την εναντίωση στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», χωρίς όμως να αμφισβητούν το πλαίσιο της απελευθέρωσης που την επιβάλλει, επιχειρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιδίωξή του δεν αφορά βεβαίως κυρίως την εναντίωση στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά στην προώθηση της πολιτικής συμμαχιών του με στόχο την ανάληψη της διακυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και από τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών του.

    Με την πρόταση για δημοψήφισμα συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμένος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και ο Π. Μουτσινάς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, στους οποίους ο Αλ. Τσίπρας θα απευθυνθεί ξεχωριστά στον καθένα με επιστολή, καθώς κάποιοι απ' αυτούς έχουν εκφραστεί θετικά (Κασαπίδης, Τζάκρη κ.ά.).

    Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές που απαιτούνται για να κατατεθεί το αίτημα για δημοψήφισμα, ενώ για το αν αυτή η πρωτοβουλία συνδέεται με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε: «Τώρα μιλάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν μέσα από εκεί επωάζονται και άλλες καταστάσεις, δεν αφορά τη σημερινή κουβέντα...».

    Στο ίδιο πνεύμα, ο Π. Λαφαζάνης είπε στον ρ/σ «Βήμα»: «Κι αν δεν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις 180, νομίζω ότι θα είναι σημαντικό το ότι θα έχουμε συγκεντρώσει 120 και θα είναι επίσης ακόμα πιο σημαντικό αν έχουμε και από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) διαρροές στη σχετική ψηφοφορία. Ολα αυτά εκπέμπουν ουσιαστικά πολιτικά μηνύματα... Επομένως, νομίζω πως αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη ως προς το στόχο μας, να γίνει δημοψήφισμα, μπορεί να έχουμε αποκομίσει ιδιαίτερα πολιτικά οφέλη, και παραταξιακά αλλά κυρίως πολιτικά, με την υπόθεση της ΔΕΗ» υποστήριξε.

    Από την πλευρά της ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης δήλωσε χθες: «Η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, που άλλωστε θα χρειαζόταν 180 ψήφους (άρθρο 44 του Συντάγματος). Γιατί ξέρει ότι αυτό δεν είναι εφικτό (...) Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή».

    Το ίδιο είπε και ο Χ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει μόνο για τη ΔΕΗ (...) Νομίζω ότι θέλει να εγκλωβίσει τα άλλα κόμματα σε μια στρατηγική αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το μικροκομματικό στόχο επιδιώκει με αυτές τις κινήσεις».

    Πηγή: Ριζοσπάστης 
    ***
    Η πρόταση Τσίπρα για δημοψήφισμα, τα «κουκιά» και το ΚΚΕ

    ΕΥΗ ΛΑΜΠΟΥ

    Μαζεύονται σιγά σιγά τα κοινοβουλευτικά «κουκιά» που αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα της ΔΕΗ (120 ψήφοι). Ωστόσο, εν μέσω ζυμώσεων και διεργασιών είναι άγνωστη προς το παρόν η τύχη της πρότασής του. Θετικά απάντησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του διεμήνυσε: «συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

    Θετική εμφανίζεται και η ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Φώτης Κουβέλης σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με τον Κουβέλη η απόφαση του κόμματος θα οριστικοποιηθεί σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα.

    Οι ΑΝΕΛΛ και η ΔΗΜΑΡ έχουν από 13 βουλευτές αν και για την δεύτερη δεν είναι βέβαιο ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα θα κρατήσει ομοιογενή στάση. Στήριξη αναμένεται να αναζητηθεί και από τις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίο συνολικά ανέρχονται σε 21.

    Ευρύ πλαίσιο ζητά το ΚΚΕ

    Ανοιχτή σε ερμηνείες είναι ωστόσο η απάντηση του ΚΚΕ (12 βουλευτές), καθώς δεν αποκλείει το δημοψήφισμα ως μορφή πάλης διευρύνει όμως το πλαίσιο και ζητά αντικείμενο του δημοψηφίσματος να είναι η έκφραση γνώμης συνολικά πάνω στο εγχώριο και κοινοτικό πλαίσιο για την ενέργεια. Παρόλο που αρκετοί ερμηνεύουν την τοποθέτηση του ΚΚΕ ως αρνητική, εκτιμώντας ότι διευρύνοντας το πλαίσιο, διαχωρίζεται από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και απαντά εμμέσως «όχι», η Κουμουνδούρου ερμηνεύει ως καταρχήν θετική τη στάση του και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός στο πλαίσιο. Το ερώτημα είναι σ’ αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκριθεί στο αίτημα του ΚΚΕ για ένα πιο συνολικό πλαίσιο τι θα πράξουν και άλλες δυνάμεις που έχουν απαντήσει θετικά, καθώς ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να δήλωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης.

    Ειδικότερα, με χθεσινή του ανακοίνωση το κόμμα θέτει ως πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
      • την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
      • την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα των Ν. 1914/90, 2773/99, ΠΔ 333/2000, Ν. 3426/2005, Ν. 4001/2011, Ν. 4237/2014.
      • την αντίθεση στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
      Σχετικά με τη συζήτηση για δημοψήφισμα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να είναι το παραπάνω πλαίσιο, δηλαδή η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ»».

      Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι το ΚΚΕ «είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ»».

      Στο μεταξύ σήμερα το πρωί το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την «ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ» όπου εξηγεί περαιτέρω τη θέση υπέρ της κατάργησης συνολικά του θεσμικού πλαισίου για τη ΔΕΗ από το 1990 μέχρι σήμερα. 

      Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται σταδιακά από τη δεκαετία του 1990 και δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Υπογραμμίζει ότι η διάσπαση της ΔΕΗ στα δύο «πραγματοποιείται και για να ικανοποιηθούν αντίπαλα στρατόπεδα μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επιδιώκουν να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

      Παράλληλα κατηγορεί τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για υποκρισία απέναντι στο ζήτημα της ΔΕΗ: « Τοποθετήσεις άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιων συνδικαλιστών της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που τάχα αντιστρατεύονται την  ιδιωτικοποίηση, αλλά αποδέχονται το πλαίσιο της απελευθέρωσης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων».

      Πηγή: ημοροδρόμος
      • Blogger Comments
      • Facebook Comments

      0 σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου

      Item Reviewed: ΣΥΡΙΖΑ - "δημοψήφισμα για τη «Μικρή ΔΕΗ»" με φόντο τον απεργιακό αγώνα Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
      Scroll to Top