Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος
http://www.coe-rexecode.fr), η οποία εξετάζει τις πραγματικές ώρες εργασίας σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ για το 2013 και παρουσιάστηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι Ρουμάνοι και οι Έλληνες εργαζόμενοι καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα.
Όπως προκύπτει οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης εργάζονται 2.099 ώρες σε ετήσια βάση. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση, οι Έλληνες με 2.010 ώρες, τρίτοι είναι οι Ούγγροι εργαζόμενοι με 1.984 ώρες και στην τέταρτη θέση με πάνω από 1.970 ώρες «συγκατοικούν» οι Βούλγαροι και οι Κροάτες εργαζόμενοι. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι από τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Εσθονία και την Κύπρο, οι οποίοι εργάζονται όλοι πάνω από 1900 ώρες που είναι ο μέσος όσος για τους εργαζόμενους όλων των χωρών της ΕΕ. Στο αντίποδα τις λιγότερες ώρες εργάζονται οι Φινλανδοί (1.648 ώρες) και ακολουθούν Γάλλοι, Σουηδοί, Δανοί και Βέλγοι. Επίσης Βρετανοί και Γερμανοί, βρίσκονται λίγο κάτω από το μέσο όρο των 1900 ωρών
Την ίδια στιγμή, βάση των επίσημων στοιχείων, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν τις περισσότερες πραγματικές ώρες, λαμβάνουν και τους πιο χαμηλούς μισθούς! Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία στοιχεία της από πηγές της ΕΕ, ο κατώτατος μισθός στη Ρουμανία είναι 157 ευρώ! Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός μετά τους μνημονιακούς νόμους έχει κατρακυλήσει στα 586 ευρώ μεικτά, ενώ για του εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθό έχει διαμορφωθεί στα 510 ευρώ μεικτά. Στην Ουγγαρία είναι 323 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία 148 ευρώ και στην Κροατία 370 ευρώ. Οι χώρες της ΕΕ, όπου ο κατώτατος μισθός είναι κάτω των 500 ευρώ, είναι οι: Λιθουανία 232 ευρώ, Λετονία 287 ευρώ, Εσθονία 290 ευρώ, Τσεχία 312 ευρώ και Σλοβακία 327 ευρώ.
Από τους συγκεκριμένους «αριθμούς» προκύπτει ότι η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας που την ενίσχυση της οποίας συνεχώς επιζητούν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ, βασίζεται πάνω στην ένταση της εργασίας, τη μείωση των μισθών ή την διατήρησή τους σε επίπεδα εξαθλίωσης. Αυτή είναι «ευημερία» της ΕΕ των μονοπωλίων, των αντεργατικών νόμων και οδηγιών που επιδιώκουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, αύξηση των ωρών εργασίας και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Ακριβώς αυτή την επιβολή νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ζητά με την τελευταία έκθεση του το ΔΝΤ (που υιοθετεί και η Κομισιόν) και καλεί την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να λάβει μέτρα: Για την μείωση του κόστους εργασίας για την περίοδο 2014-2015, φωτογραφίζοντας περαιτέρω μειώσεις, ακόμα και στον κατώτατο μισθό. Την κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και την πλήρη απελευθέρωσή τους, μέχρι τα τέλη του 2014. Την αλλαγή των όρων και των δικαιωμάτων για την κήρυξη απεργίας με στόχο να στερούνται τη δυνατότητα τα σωματεία να κηρύσσουν απεργίες. Με άλλα λόγια, το κεφάλαιο απαιτεί εργαζομένους με μισθούς των 300 – 400 ευρώ που θα τους απολύει όποτε θέλει, χωρίς οι ίδιοι να έχουν κανέναν δικαίωμα στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Η επιστροφή στην προ του «Σικάγου» εποχή βρίσκεται προ των πυλών…
Πηγή: ημεροδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου