• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

    Ξεκίνησε, σήμερα Τρίτη 17/06, στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, η δίκη για το θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" του 2009

    Από τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο
    Ξεκίνησε, σήμερα Τρίτη 17/06, στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, η δίκη για το τραγικό εργατικό δυστύχημα, του 2009,  στη βιομηχανία προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ Α. «ALFA» Α.Ε.Β.Ε., που στοίχισε τη ζωή σε μια 35χρονη εργαζόμενη, από την Αγ. Παρασκευή του Δήμου Κοζάνης. Το δυστύχημα είχε προκληθεί από διαρροή αμμωνίας στο κτήριο, μετά από επιπλοκή σε δεξαμενή που χρησιμοποιούνταν για την ψύξη των ψυγείων. Εκτός από την άτυχη γυναίκα, με σοβαρά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Κοζάνης κι άλλοι  εργαζόμενοι της συγκεκριμένης βάρδιας. 

    Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 και διήρκησε μέχρι τη λήξη του ωραρίου των δικαστηρίων. Οι κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι επτά (7): τα δύο αδέρφια Κουκουτάρη (ως ιδιοκτήτες – εκπρόσωποι της εταιρείας), ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης, ο εκπρόσωπος της εταιρείας κατασκευής των ψυκτικών εγκαταστάσεων μαζί με τους δύο υπαλλήλους – ψυκτικούς της συγκεκριμένης μοιραίας βάρδιας, καθώς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας παροχής προστασίας και πρόσληψης στο χώρο εργασίας. Oι κατηγορίες, σε γενικές γραμμές, αφορούν σοβαρές παραλείψεις σε μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εγκαταστάσεων όπου συνέβη το μοιραίο δυστύχημα, στην απουσία ειδικών σημάνσεων, αλλά και στην ελλειπή ενημέρωση – προς το προσωπικό – για την ύπαρξη αμμωνίας στο συγκεκριμένο χώρο. Σήμερα, πρώτη μέρα της δίκης, εξετάστηκαν 21 μάρτυρες, μεταξύ αυτών συγγενείς της θανούσας, καθώς και υπάλληλοι της επιχείρησης. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη και θα εξεταστούν άλλοι 25 περίπου μάρτυρες, ανάμεσα σ’ αυτούς και διάφοροι πραγματογνώμονες, οι καταθέσεις των οποίων αναμένεται να “φωτίσουν” περισσότερο τη συγκεκριμένη υπόθεση, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των κατηγορουμένων.  Έπειτα, θα ακολουθήσουν οι απολογίες των 7 κατηγορουμένων.

    Πηγή: kozan.gr

    ***

    ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»

    Δυο ακόμα εργάτες νεκροί
    • Διαρροή αμμωνίας στη ζυμαροβιομηχανία «Αλφα», στην Κοζάνη, είχε ως αποτέλεσμα μία νεκρή εργάτρια και τουλάχιστον 25 τραυματίες
    • Χώματα καταπλάκωσαν 50χρονο εργάτη, που ανασύρθηκε νεκρός, στο Δήμο Κατερίνης
    Η εργοδοτική ασυδοσία, που στηρίζουν και ενισχύουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, είχε ως αποτέλεσμα δύο ακόμα εργάτες να χάσουν χθες τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς, που αποδεδειγμένα έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου. Τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν σε Κοζάνη και Κατερίνη, σε χώρους που χαρακτηρίζονται από εντατικοποίηση της εργασίας, τρομοκρατία, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

    Στην Κοζάνη, τριανταπεντάχρονη εργάτρια έχασε τη ζωή της, ενώ τουλάχιστον άλλοι 25 εργαζόμενοι φέρουν εγκαύματα και έχουν αναπνευστικά προβλήματα, από διαρροή μεγάλης ποσότητας αμμωνίας ψυκτικών μηχανημάτων, που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ζύμης «ΑΛΦΑ». Νεκρή είναι η 34χρονη εργάτρια Βίκυ Γκατσούφα. Οι, τουλάχιστον, 25 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κοζάνης με τους δεκαεπτά να παραμένουν για προληπτικούς λόγους.

    Η ζυμαροβιομηχανία «ΑΛΦΑ» είναι ένα εργοστάσιο - «γκέτο», όπου οι εργάτες βιώνουν την εργοδοτική επίθεση ενάντια στα εργασιακά και δημοκρατικά τους δικαιώματα.

    Είναι γνωστό ότι, σ' αυτό το «γκέτο», στο όνομα της οικονομικής κρίσης, έχουν προσληφθεί εργαζόμενοι για 3ωρη απασχόληση, ενώ δουλεύουν περισσότερες ώρες χωρίς να τις πληρώνονται και πάντα υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε πρόσφατη περιοδεία του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο, ένας από τους ιδιοκτήτες απειλούσε ανοιχτά τους εργαζόμενους - μπροστά στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ - ότι εάν συνδικαλιστούν θα απολυθούν.

    «Βιομηχανικό εργοδοτικό έγκλημα μαζικών διαστάσεων», χαρακτηρίζει το εργατικό «ατύχημα» η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, που συμπαραστέκεται στα θύματα και τις οικογένειές τους. «Για άλλη μία φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, αποδεικνύεται ότι το κεφάλαιο τρέφεται και γιγαντώνει κυριολεκτικά με το αίμα και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης», σημειώνει στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι οι απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στην επιχείρηση «Alfa», όπως και σε χιλιάδες παρόμοιες επιχειρήσεις, «έχουν τη σφραγίδα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, αλλά και της πολιτικής των αστικών κομμάτων, της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χθες. Εχουν τη στήριξη και των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών».

    «Επιβεβαιώνεται - συνεχίζει η ανακοίνωση - ότι οι θυσίες, που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο καθεστώς της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις θυσίες του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των οικονομικών στηριγμάτων της.
    Απαιτείται ενιαίος και συντονισμένος ταξικός αγώνας όλων των εργαζομένων», καταλήγει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

    Νεκρός λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας

    Ενας ακόμα εργάτης ανασύρθηκε νεκρός, χθες στην Κατερίνη, από σκάμμα βάθους 1,70 μέτρων. Πρόκειται για τον 50χρονο εργάτη της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑ του Δήμου Κατερίνης, Στέφανο Μουρατίδη, που καταπλακώθηκε από τα τοιχώματα σκάμματος, καθώς δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να συγκρατήσουν τα χώματα. Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες στις 11 το πρωί, στην αποχέτευση της εκκλησίας «Αγία Αννα», στην περιοχή Ευαγγελικά του Δήμου Κατερίνης. Οι συνάδελφοι του εργάτη ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, η οποία έφτασε μισή ώρα αργότερα, ανασύροντας νεκρό τον εργάτη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από καθαρή τύχη δεν σκοτώθηκε και δεύτερος εργάτης, ο οποίος είχε βγει από σκάμμα λίγο πριν για να πάρει τα γάντια του...

    Είναι φανερές οι ευθύνες που βαραίνουν τον εργοδότη Δήμο Κατερίνης, πόσο μάλλον, που τον Αύγουστο του 2007 ο - επίσης υπάλληλος του Δήμου Κατερίνης - ηλεκτρολόγος Σίμος Καγιάς, 56 χρόνων, είχε χάσει τη ζωή του, εξαιτίας, και πάλι, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

    Το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος.

    ***
    «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗ ΖΥΜΑΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΛΦΑ»
    Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στον εργάτη

    Ανακοίνωση της Γραμματείας Κοζάνης του ΠΑΜΕ

    Την ευθύνη για τη διαρροή αμμωνίας στη ζυμαροβιομηχανία «ΑΛΦΑ» μετατοπίζει σε εργάτη του εργοστασίου το υπουργείο Απασχόλησης, και την ίδια στιγμή, η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης προχώρησε στη σύλληψη του τεχνικού ασφαλείας, ενώ κρατεί φρουρούμενο στο ΓΝΝ Κοζάνης τον σοβαρά τραυματισμένο εργάτη, ως υπεύθυνους πρόκλησης του «ατυχήματος».

    Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ συγκροτήθηκε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και έκλεισε το εργοστάσιο «ΑΛΦΑ» προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια στο άμεσο μέλλον. Σημειώνεται, επίσης, ότι καμία υπηρεσία δεν έχει δώσει στο μεταξύ απαντήσεις στη δημοσιότητα σχετικά με το αν είχε γίνει εκτίμηση κινδύνων, αν είχαν παρθεί τεχνικά μέτρα για τη συγκεκριμένη εργασία (π.χ., βαλβίδες διακοπής, βαλβίδες εκτόνωσης, κ.ά.), αν ήταν εξειδικευμένοι εργάτες αυτοί που εκτελούσαν τις τεχνικές εργασίες, εάν είχε απομονωθεί το δίκτυο στη διάρκεια των εργασιών αλλά και γιατί ενώ γινόταν τεχνική εργασία η παραγωγή ήταν σε πλήρη εξέλιξη, αφού όλη η βάρδια 30 εργατών δούλευε εκείνη τη στιγμή.

    Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι κυβέρνηση και γραφειοκρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται απέναντι και ενάντια στο δίκιο των εργατών για να υπερασπιστούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Θέλουν να μας πείσουν ότι οι εργαζόμενοι φταίνε ...ακόμα και για το θάνατό τους, ανεξάρτητα αν δουλεύουν με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο λειτουργίας μιας παραγωγικής μονάδας.

    Για του λόγου το αληθές, υπουργείο Απασχόλησης, Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης και ο ένας εκ των ιδιοκτητών της «ΑΛΦΑ», ονόματι Κουκουτάρης, δηλώνουν:
    • «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το ατύχημα φαίνεται να οφείλεται σε διαρροή αμμωνίας από δεξαμενή που χρησιμοποιείται για την ψύξη των ψυγείων λόγω εσφαλμένου χειρισμού του ηλεκτρολόγου που πραγματοποιούσε εργασίες» (ανακοίνωση υπουργείου Απασχόλησης, 23/7/09).
    • «Κατά τη διάρκεια εργασίας από εργαζόμενο προκλήθηκε βίαιη διαφυγή αερίου αμμωνίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα μία ημεδαπή, να προκληθούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα σε έναν εκ των εργαζομένων, ως επίσης και αναπνευστικά προβλήματα ηπιότερης μορφής σε 20 εργαζόμενους... Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το ΑΤ Κοζάνης» (δελτίο Τύπου ΑΤ Κοζάνης).
    • «Η διαρροή αμμωνίας προήλθε από λανθασμένη ενέργεια τεχνίτη ενώ δε γίνονταν εργασίες επισκευής στο εργοστάσιο» (ιδιοκτήτης ΑΛΦΑ κ. Κουκουτάρης).
    Το κεφάλαιο τρέφεται με το αίμα και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης

    Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ σημειώνει σχετικά με τα αίτια του «ατυχήματος» στη ζυμαροβιομηχανία «ΑΛΦΑ» (όπου, θυμίζουμε, μία εργάτρια έχασε τη ζωή της, ένας εργάτης νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και πάνω από 25 εργάτες παρουσίασαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα και τραύματα):

    «Δεν είναι καθόλου τυχαίο που "παράγοντες της πολιτικής και της αγοράς" της περιοχής, παρ' όλη τη σοβαρότητα του ατυχήματος, δεν παρέλειψαν να πλέξουν το εγκώμιο στην επιχείρηση. Αυτό που δεν αναφέρεται καθόλου είναι ότι εφαρμόζει και "σύγχρονες" εργασιακές σχέσεις βγαλμένες κατευθείαν από τον πιο σκοτεινό εργασιακό Μεσαίωνα. Οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις στην "πετυχημένη", με τα καπιταλιστικά πρότυπα, επιχείρηση, με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τριήμερη εβδομαδιαία με τρίωρη ημερήσια εργασία και πόρτες ερμητικά κλειστές στον συνδικαλισμό των εργαζομένων, έχουν τη σφραγίδα όχι μόνο της εργοδοτικής τρομοκρατίας αλλά και της πολιτικής των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες. Εχουν όμως και την άρρητη στήριξη των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών».

    Σχετικά με τις ερμηνείες περί «ανθρώπινου λάθους» επισημαίνει: «Κάθε τι συμβαίνει κάτω από ορισμένες και συγκεκριμένες συνθήκες. Η οργάνωση του χώρου εργασίας και τα μέτρα ασφάλειας, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες, είναι ευθύνη της επιχείρησης αλλά και των μηχανισμών ελέγχου του κράτους. Ο ζήλος της συγκεκριμένης επιχείρησης για την επιβολή των πλέον... σύγχρονων εργασιακών σχέσεων μάλλον δεν μπορεί να συγκριθεί με το ζήλο της για τα μέτρα ασφαλείας και το σχεδιασμό σύγχρονης και έγκαιρης αντιμετώπισης πιθανών διαρροών των επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιεί.

    Για άλλη μία φορά με τον πιο τραγικό τρόπο αποδεικνύεται ότι το κεφάλαιο τρέφεται και γιγαντώνει κυριολεκτικά με το αίμα και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης», τονίζει το ΠΑΜΕ, και καλεί τους εργαζόμενους τόσο στην επιχείρηση όσο και στον κλάδο των τροφίμων να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να πάρουν τα μέτρα τους: «Απαιτείται η οργάνωση και η ενεργός συμμετοχή στο ταξικό εργατικό κίνημα και ο ενιαίος και συντονισμένος ταξικός αγώνας, όχι μόνο για το μεροκάματο και τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας», καταλήγει το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στα θύματα και στις οικογένειές τους.

    Πηγή: Ριζοσπάστης Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ξεκίνησε, σήμερα Τρίτη 17/06, στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, η δίκη για το θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" του 2009 Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top